Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 07-Μαρ-2018 08:14

  ΕΛΠΕ: Πλάνο για διαγωνισμό τον Ιούνιο με πολλά ερωτηματικά

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  ΕΛΠΕ: Πλάνο για διαγωνισμό τον Ιούνιο με πολλά ερωτηματικά

  Του Χάρη Φλουδόπουλου

  Την περασμένη Πέμπτη το Πανελλήνιο Σωματείο Εργαζομένων στα Ελληνικά Πετρέλαια συναντήθηκε με τον υπουργό ενέργειας Γ. Σταθάκη. Οι συνδικαλιστές ζήτησαν να δουν τον υπουργό προκειμένου να ενημερωθούν για τις εξελίξεις γύρω από την προοπτική αποκρατικοποίησης του ομίλου και την πρόβλεψη του προϋπολογισμού για 500 εκατ. ευρώ από την πώληση των μετοχών του Δημοσίου. 

  Σύμφωνα λοιπόν με τα όσα μεταφέρουν οι συνδικαλιστές, από πλευράς του υπουργού (που σημειωτέον είχε συναντηθεί λίγες μέρες πριν με τους επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών) παρουσιάστηκαν τα τρία επικρατέστερα σενάρια: 

  Πρώτον η πώληση μετοχών μέσω χρηματιστηρίου που όμως θα φέρει μικρότερα έσοδα

  Δεύτερον το χαμηλότοκο ομολογιακό δάνειο που όμως έχει περάσει σε δεύτερη μοίρα καθώς προσαυξάνει έστω και προσωρινά το δημόσιο χρέος

  Τρίτον η από κοινού πώληση μετοχών του Δημοσίου μαζί με την Paneuropean προκειμένου το ποσοστό του νέου στρατηγικού επενδυτή να ξεπερνά το 51%. 

  Το τρίτο σενάριο σύμφωνα με το ΠΣΕΕΠ είναι και το επικρατέστερο. Σύμφωνα μάλιστα με τους συνδικαλιστές, ο κ. Σταθάκης δήλωσε ότι θα ολοκληρωθεί η διαδικασία αξιοποίησης έως τον Ιούνιο.

  Στην πραγματικότητα, το χρονικό ορόσημο που έθεσε ο υπουργός για την προώθηση του πλάνου αξιοποίησης των ΕΛΠΕ δεν είναι άλλο από αυτό που περιλαμβάνεται στο sMOU στο κομμάτι των αποκρατικοποιήσεων.  

  Ερωτήματα

  Η μνημονιακή υποχρέωση λοιπόν προβλέπει την έναρξη της διαδικασίας μέχρι τον Ιούνιο, ωστόσο το όλο εγχείρημα εκτιμάται ότι θα αποδειχθεί στην πράξη εξαιρετικά περίπλοκο. Αρκεί μόνο να επισημανθεί ότι το 2017, τα ΕΛΠΕ ανακοίνωσαν λειτουργικά κέρδη EBITDA 834 εκατ. ευρώ. Είναι σαφές δηλαδή ότι η πρόβλεψη για άντληση 500 εκατ. ευρώ από την πώληση του 35%, οδηγεί σε  συνολική αποτίμηση 1,4 δισ. για τα ΕΛΠΕ, η οποία είναι εξαιρετικά χαμηλή με βάση τις επιδόσεις του ομίλου (1,7 φορές τα EBITDA του 2017). Αντίθετα με βάση την περυσινή κερδοφορία του ομίλου αλλά και τις προοπτικές που ανοίγονται από το ελπιδοφόρο άνοιγμα και τις επενδύσεις στην έρευνα υδρογονανθράκων, προκύπτει μια αποτίμηση του ομίλου στα επίπεδα των 5 έως 6 δισ. ευρώ. Δηλαδή για το 50% των μετοχών προκύπτει μια αξία της τάξης των 2,5 έως 3 δισ. ευρώ. 

  Επομένως θα πρέπει ακόμη και εάν προκηρυχθεί διαγωνισμός, να διαπιστωθεί στην πράξη εάν υπάρχει ενδιαφερόμενος επενδυτής πρόθυμος να επενδύσει ένα τόσο μεγάλο ποσό, προκειμένου να εισέλθει σε μια αγορά, η οποία σε πανευρωπαϊκό επίπεδο έχει έρθει το τελευταίο διάστημα αντιμέτωπη με σοβαρές προκλήσεις. Είναι χαρακτηριστικό ότι η κατανάλωση καυσίμων στη Γερμανία, που δεν αντιμετωπίζει προβλήματα οικονομικής κρίσης, έχει υποχωρήσει κατά 30% τα τελευταία χρόνια. 

  Εγείρονται λοιπόν σοβαρά ερωτήματα για το κατά πόσο σε αυτά τα επίπεδα της αποτίμησης, μπορεί να εκδηλωθεί ενδιαφέρον, ιδιαίτερα μάλιστα όταν το περιβάλλον της αγοράς έχει επιδεινωθεί τα τελευταία χρόνια. Σε κάθε περίπτωση, όπως δείχνουν και οι δηλώσεις Σταθάκη, η κυβέρνηση εμφανίζεται αποφασισμένη να εκπληρώσει την μνημονιακή υποχρέωση και να προχωρήσει τις διαδικασίες του διαγωνισμού. 

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων