Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 05-Μαρ-2018 08:23

  Hines: Νέο deal στα σκαριά για το Athens Heart

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Hines: Νέο deal στα σκαριά για το Athens Heart

  Του Δημήτρη Δελεβέγκου


  Το εγχείρημα της αναζήτησης επενδυτή για το εμπορικό κέντρο της οδού Πειραιώς 180 στον Ταύρο Athens Heart χρονολογείται από το 2009. Πλέον, όμως, φέρεται να βρίσκεται περισσότερο από ποτέ πολύ κοντά στην πραγματοποίησή του.

  Σύμφωνα με πληροφορίες, μέσα στο προσεχές διάστημα με ορίζοντα το τέλος της άνοιξης, αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί οι διαπραγματεύσεις των εμπλεκόμενων πλευρών, της Εθνικής Τράπεζας, της εταιρείας ειδικού σκοπού Doreco που διαχειρίζεται το εμπορικό κέντρο και της αμερικανικής επενδυτικής εταιρείας Hines.

  Το ομολογιακό

  Το 2010 η Εθνική Τράπεζα εξέδωσε προς την Doreco ομολογιακό δάνειο, ύψους 55 εκατ. ευρώ, με το σύνολο των δανείων (μακροπρόθεσμων και βραχυπρόθεσμων) να ανέρχεται στις 31 Δεκεμβρίου 2016 σε 57,5 εκατ. ευρώ, όπως προκύπτει από την οικονομική έκθεση της εταιρείας.

  Ωστόσο, η αδυναμία αποπληρωμής του δανείου οδήγησε στην εγγραφή προσημείωσης του Athens Heart για το οποίο αντικείμενο των συζητήσεων είναι η είσοδος της Hines ως στρατηγικού επενδυτή, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες.

  Η ολοκλήρωση της συναλλαγής θα οδηγήσει σε ένα ευρύ σχέδιο αναδιοργάνωσης του Athens Heart, το οποίο δεν εξυπηρετείται από μέσα σταθερής τροχιάς, ενώ μένει να φανεί εάν θα αλλάξει χέρια και το management του εμπορικού κέντρου.

  Εκτός στόχων

  Για το 2016 τα έσοδα από μισθώματα του Athens Heart ανήλθαν σε 800 χιλ. ευρώ, οι λειτουργικές ζημιές ήταν ύψους 6,7 εκατ. ευρώ και οι καθαρές ζημιές διαμορφώθηκαν σε 11,9 εκατ. ευρώ.

  Ωστόσο, οι αρχικές προβλέψεις για το εμπορικό που διαθέτει 20.000 τ.μ. εκμισθώσιμων χώρων έκαναν λόγο για ετήσια μισθώματα 6 εκατ. ευρώ, με το κόστος ανάπτυξης να διαμορφώνεται σε 60 εκατ. ευρώ.

  Τον Δεκέμβριο του 2008 οπότε ο Σωτήρης Θεοδωρίδης, επικεφαλής της Pasal Development εγκαινίασε το Athens Park, η ελληνική οικονομία έτρεχε με ρυθμό ανάπτυξης 3% με αποτέλεσμα projects, όπως το εμπορικό κέντρο της Πειραιώς, να ήταν δυνατόν να υποστηριχθούν. Ωστόσο, η διαρκώς συρρικνούμενη καταναλωτική δαπάνη παρότι οδήγησε στην κατάρρευση τις παραδοσιακές εμπορικές αρτηρίες, δεν ευνόησε το Athens Heart το οποίο λόγω και της τοποθεσίας του δεν κατάφερε ποτέ να αποτελέσει προορισμό.

  Σημειώνεται ότι η αναμενόμενη είσοδος της Hines στο Athens Heart, θα οδηγήσει στην δεύτερη μεγάλη επένδυση της εταιρείας μετά την απόκτηση του ξενοδοχείου Athens Ledra.

  dimitris.delevegos@capital.gr
   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων