Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 01-Μαρ-2018 07:17

  Τορπίλες στη ναυμαχία για τις γραμμές στο Αιγαίο

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Τορπίλες στη ναυμαχία για τις γραμμές στο Αιγαίο

  Του Χάρη Φλουδόπουλου

  Σε ανοιχτό επιχειρηματικό πόλεμο εξελίσσεται το αίτημα της Golden Star Ferries για δρομολόγηση 2 ταχύπλοων σκαφών σε γραμμές του Αιγαίου με αφετηρία από τον Πειραιά. Το θέμα απασχολεί τις τελευταίες ημέρες την επικαιρότητα, καθώς το σχετικό αίτημα της Golden Star Ferries υποβλήθηκε εκπρόθεσμα και ζητήθηκε η γνωμοδότηση της νομικής υπηρεσίας του υπουργείου και στη συνέχεια του νομικού συμβουλίου του κράτους. Προχθές ο ένας εκ των ιδιοκτητών της ακτοπλοϊκής ξεκίνησε απεργία πείνας ενώ ακολούθησε παράσταση των εργαζομένων έξω από το υπουργείο ναυτιλίας.

  Χθες ωστόσο, δύο εταιρείες που επίσης δραστηριοποιούνται στο Αιγαίο και έχουν υποβάλει εμπρόθεσμα τις αιτήσεις τους για δρομολόγηση των πλοίων τους, κατέστησαν σαφές ότι δε θα δεχθούν την παραβίαση της νομιμότητας και προέβησαν σε πρωτοφανείς καταγγελίες εναντίον της Golden Star Ferries. 

  Συγκεκριμένα ο επικεφαλής της Seajets Μάριος Ηλιόπουλος υπογράμμισε ότι ο νόμος είναι σαφής και προβλέπει ελεύθερο ανταγωνισμό με κανόνες και σταθερότητα και απαγορεύει "τυχοδιωκτικά, εκπρόθεσμα δρομολόγια”. "Ο νόμος αναφέρει ρητά τη μη διατάραξη συγκοινωνιών και τη μη διάκριση εις βάρος άλλων εταιρειών", ανέφερε ο κ. Ηλιόπουλος ζητώντας από τα αρμόδια υπουργεία Ναυτιλίας και Δικαιοσύνης δύο έρευνες εις βάθος: Πρώτον για τη λειτουργία του Συμβουλίου Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών (ΣΑΣ , ΠΡΟΣΑΣ) και το πως βγαίνουν οι αποφάσεις από αυτά και δεύτερον για το πώς γνώριζαν οι πλοιοκτήτριες εταιρείες την απόφαση του ΝΣΚ (Νομικό Συμβούλιο του Κράτους) ένα μήνα πριν αλλά και τον αριθμό των ψήφων παρότι η απόφαση δεν είχε ανακοινωθεί και η συνεδρίαση ήταν μυστική. 

  Ο κ. Ηλιόπουλος μάλιστα έκανε λόγο για θέατρο του παραλόγου και προσχηματική κίνηση με αφορμή την απεργία πείνας του ιδιοκτήτη της Golden Star Ferries, μεθοδεύσεις και πιέσεις που ασκούνται.  

  Ο ανταγωνισμός πρέπει να έχει κανόνες αλλιώς δημιουργείται το χάος, οι εκπρόθεσμες δρομολογήσεις επιτρέπονται μόνο όταν υπάρχουν ανάγκες που δεν καλύπτονται, στη Σαντορίνη υπάρχουν δρομολογημένα εμπρόθεσμα 18 πλοία, ανέφερε ο κ. Ηλιόπουλος, υπογραμμίζοντας ότι εάν χορηγηθούν αυτά που ζητεί η Golden Star Ferries είναι έκτος νόμου και θα προκαλέσουν το χάος στο Αιγαίο. Μέχρι στιγμής το υπουργείο τηρεί τη νομιμότητα, ελπίζω ότι αυτή δε θα διαταραχθεί, αλλιώς ας έρθουν να δρομολογούν στο Αιγαίο μόνο οι πειρατές. Προκαλείται αθέμιτος ανταγωνισμός 2 μήνες πριν την έναρξη της σεζόν, ουδέποτε στο παρελθόν υπήρξε ανάλογη κίνηση, πρόκειται για πρωτοφανή φαινόμενα κατέληξε ο κ. Ηλιόπουλος.

  Αλλά και ο επικεφαλής της Aegean Speed Lines Ι. Δεπάστας τόνισε από την πλευρά του ότι η κάθε εταιρεία με βάση τα δρομολόγια και τις αιτήσεις που υποβλήθηκαν εμπρόθεσμα επέλεξε που θα τοποθετήσει τα πλοία της, την εμπορική και την τιμολογιακή της πολιτική, τις επενδύσεις της. Δεν μπορεί ένα μήνα πριν την έναρξη της σεζόν να εμφανίζονται εκπρόθεσμα πλοία που αιτούνται την ίδια ώρα ακριβώς με τα δικά μας. Είναι λογική η αντίδρασή μας και στηρίζεται στις προβλέψεις του νόμου, τόνισε ο κ. Δεπάστας. 

  Σαντορίνη

  Εκτός του θέματος της νομιμότητας πάντως, οι δύο εκπρόσωποι των ακτοπλοϊκών έθεσαν και θέμα ασφάλειας για το λιμάνι της Σαντορίνης, που  αντιμετωπίζει σημαντικά προβλήματα αφού η προβλήτα του είναι μισογκρεμισμένη. 

  Μάλιστα για την κατάσταση στο λιμάνι της Σαντορίνης ζήτησε ενημέρωση από το Δήμαρχο Σαντορίνης ο Υπουργός Ναυτιλίας, ενώ τεχνικό κλιμάκιο του υπουργείου μετέβη στο νησί, για επιτόπιο έλεγχο. Σε συσκέψεις που έγιναν στο υπουργείο με την πολιτική ηγεσία, υπηρεσιακούς παράγοντες και εκπροσώπους της εταιρίας, αποφασίστηκε να εκδοθεί πρώτα η τεχνική έκθεση για το λιμάνι και στη συνέχεια να αναζητηθεί λύση για το θέμα των δρομολογίων. από την πλευρά του ο πλοιοκτήτης της Golden Star Ferries αποφάσισε να διακόψει τη διαμαρτυρία του, ενώ για σήμερα έχει οριστεί συνάντηση των εμπλεκομένων πλευρών προκειμένου να βρεθεί συμβιβαστική λύση μεταξύ των ενδιαφερομένων εταιριών.

  Στη σύσκεψη θα παρευρεθούμε για λόγους ευγένειας προς το υπουργείο, η θέση μας είναι να τηρηθεί η νομιμότητα, ανέφερε από την πλευρά του ο κ. Ηλιόπουλος. 

   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων