Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 21-Φεβ-2018 09:42

  Επιτροπή Ανταγωνισμού: Πρόστιμο 60.000 ευρώ στη ΔΕΠΑ

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Επιτροπή Ανταγωνισμού: Πρόστιμο 60.000 ευρώ στη ΔΕΠΑ

  Τη συμμόρφωση της Δημόσιας Επιχείρησης Παροχής Αερίου (ΔΕΠΑ) στις έξι από τις συνολικά επτά υποχρεωτικές δεσμεύσεις που είχε αναλάβει, διαπιστώνει η Επιτροπή Ανταγωνισμού, που επέβαλε στην εταιρεία πρόστιμο ύψους 60.000 ευρώ και την προειδοποίησε με  νέο πρόστιμο και χρηματική ποινή, αν βεβαιωθεί η συνέχιση ή η επανάληψη των διαπιστωθεισών παραβάσεων. 

  Αναλυτικά η ανακοίνωση της Επιτροπής Ανταγωνισμού: 

  Η Επιτροπή Ανταγωνισμού στο πλαίσιο αυτεπάγγελτης έρευνας, περί του αν η Δημόσια Επιχείρηση Παροχής Αερίου (ΔΕΠΑ) συμμορφώθηκε  προς τις δεσμεύσεις που η τελευταία ανέλαβε και έγιναν υποχρεωτικές με την υπ’ αριθ. 551/VII/2012 απόφαση της Επιτροπής, όπως η απόφαση αυτή στην πορεία τροποποιήθηκε ως προς τον τρόπο λειτουργίας των ηλεκτρονικών δημοπρασιών, με τις υπ’ αριθ. 589/2014, 596/2014, 618/2015 και 631/2016, έκρινε ότι:

  η ΔΕΠΑ συμμορφώθηκε στις έξι από τις επτά συνολικά δεσμεύσεις που είχε αναλάβει με την ως άνω υπ’ αριθ. 551/VII/2012 απόφαση της Επιτροπής, οι οποίες αφορούσαν α) την εισαγωγή του συντελεστή ευελιξίας β) την εισαγωγή της χρέωσης εισόδου ΕΣΦΑ στο νέο σύστημα τιμολόγησης της ΔΕΠΑ, γ) το πρόγραμμα διάθεσης ποσοτήτων φυσικού αερίου μέσω ηλεκτρονικών δημοπρασιών, δ) τις πρότυπες συμβάσεις εκχώρησης ΔΜΙ ε) τις πρότυπες συμβάσεις  αγοροπωλησίας φυσικού αερίου εντός της δεξαμενής ΥΦΑ και στ) την εκχώρηση μη χρησιμοποιούμενης ΔΜΙ και δέσμευση μεταφορικής ικανότητας από τη ΔΕΠΑ στα σημεία εισόδου του ΕΣΦΑ αντίστοιχα. Η κρίση της αυτή για τις υπό στοιχεία α) και β) ήταν κατά πλειοψηφία και για τις λοιπές ομόφωνα.

  έκρινε, επίσης, κατά πλειοψηφία, ότι η ΔΕΠΑ, δεν συμμορφώθηκε  στο διατακτικό της υπ’ αριθ. 551/VII/2012 Απόφασης της Επιτροπής Ανταγωνισμού αναφορικά με την πρώτη (1) από τις επτά (7) δεσμεύσεις που αναφέρονταν στην υποχρέωσή της να προσφέρει από τις 30 Νοεμβρίου 2012 και εφεξής στους Πελάτες της συγκεκριμένο τύπο Σύμβασης Πώλησης φυσικού αερίου, χωρίς την υπηρεσία μεταφοράς φυσικού αερίου και να μη διαφοροποιεί τις αποσυζευγμένες συμβάσεις ως προς την τιμή προμήθειας φ.α. από τους όρους των συζευγμένων συμβάσεων καθώς και να μη χορηγεί βάσει των όρων τους ή με οποιονδήποτε άλλο τρόπο οποιοδήποτε κίνητρο για τη σύναψη συζευγμένης σύμβασης ούτε αντιστρόφως να δημιουργεί αντικίνητρο στη σύναψη αποσυζευγμένης σύμβασης. Με την ίδια απόφασή της η Επιτροπή κατά πλειοψηφία,  αφού συνεκτίμησε το περιορισμένο εύρος της διαπιστωθείσας μη συμμόρφωσης της ΔΕΠΑ προς τις δεσμεύσεις της και την ειλικρινή διάθεση συνεργασίας της στην κατεύθυνση του ανοίγματος της αγοράς φυσικού αερίου, α) της επέβαλε πρόστιμο ύψους εξήντα χιλιάδων (60.000) ευρώ για τη μη συμμόρφωσή της προς την εν λόγω δέσμευση, και β) την απείλησε με πρόστιμο και χρηματική ποινή, αν με απόφαση της Επιτροπής βεβαιωθεί η συνέχιση ή η επανάληψη των διαπιστωθεισών παραβάσεων.

  Σχολιάζοντας την απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού, πηγές της ΔΕΠΑ, αναφέρουν τα εξής: 

  "Με την υπ’ αριθ. 635/2016 Απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού σχετικά με τον έλεγχο συμμόρφωσης της ΔΕΠΑ με τις δεσμεύσεις που ανέλαβε το 2012 ενώπιον της Επιτροπής Ανταγωνισμού, όπως αυτές τροποποιήθηκαν και ισχύουν, η Επιτροπή Ανταγωνισμού διαπιστώνει την συμμόρφωση εκ μέρους της ΔΕΠΑ με τις δεσμεύσεις της για:

  * την παροχή ευελιξίας στους πελάτες ως προς τη διαχείριση των συμβάσεων τους, 

  την εισαγωγή του συντελεστή ευελιξίας και την εφαρμογή της χρέωσης εισόδου στην τιμολογιακή πολιτική της εταιρείας, 

  τον σχεδιασμό και την εφαρμογή προγράμματος ηλεκτρονικών δημοπρασιών, 

  την κατάρτιση προτύπου σχεδίου σύμβασης αγοραπωλησίας φυσικού αερίου εντός της δεξαμενής ΥΦΑ, για την κατάρτιση προτύπου σχεδίου σύμβασης για την εκχώρηση δεσμευμένης μεταφορικής ικανότητας (ΔΜΙ) στα Σημεία Εισόδου του ΕΣΦΑ από τα οποία εξυπηρετούνται οι εγκαταστάσεις πελατών της ΔΕΠΑ, 

  τη διάθεση μη χρησιμοποιούμενης από την ίδια δεσμευμένης μεταφορικής ικανότητας στα Σημεία Εισόδου του ΕΣΜΦΑ, και

  τη δέσμευση δυναμικότητας (Δεσμευμένης Μεταφορικής Ικανότητας) εκ μέρους της ΔΕΠΑ στα Σημεία Εισόδου του ΕΣΦΑ. 

  Η Επιτροπή Ανταγωνισμού έκρινε ωστόσο κατά πλειοψηφία ότι υπήρξε μικρή καθυστέρηση εκ μέρους της ΔΕΠΑ όσον αφορά στην προσφορά σύμβασης σε όλους τους πελάτες της άνευ υπηρεσιών μεταφοράς στην αγορά (και παρά τις ανακοινώσεις και τη σχετική ανάρτηση που είχε λάβει χώρα στην ιστοσελίδα της ΔΕΠΑ) και γι’ αυτό το λόγο επιβλήθηκε συμβολικό πρόστιμο ύψους 60.000 ευρώ.

  Η Επιτροπή Ανταγωνισμού επισημαίνει την εξαιρετική συνεργασία της ΔΕΠΑ με τις Αρχές καθώς και τη συνολική συμβολή της στην διαδικασία της απελευθέρωσης της αγοράς ενέργειας στη Χώρα μας". 

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων