Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 15-Φεβ-2018 08:08

  Νηρέας-Σελόντα: Βελτιωμένες προσφορές από Amerra και Diorasis

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Νηρέας-Σελόντα: Βελτιωμένες προσφορές από Amerra και Diorasis

  Του Νίκου Χρυσικόπουλου

  Στη γραμμή του τερματισμού πλησιάζει η κούρσα για τη διεκδίκηση των Νηρέα και Σελόντα. Έπειτα από συνεχείς διαπραγματεύσεις με το σχήμα των συμβούλων του διαγωνισμού, οι δύο βασικοί υποψήφιοι επενδυτές, Amerra Capital και Diorasis International, προχωρούν στην κατάθεση βελτιωμένων προσφορών για την απόκτηση των πλειοψηφικών συμμετοχών που διατηρούν οι τράπεζες στις δύο εταιρείες.

  Τα δύο κεφάλαια επιχειρηματικών συμμετοχών, Amerra και Diorasis, με ελληνικό "DNA” και συμφέροντα, επικράτησαν σε μια πολύμηνη διαγωνιστική διαδικασία που ξεκίνησε το περασμένο καλοκαίρι. Τότε, αρχικό ενδιαφέρον επέδειξαν αρχικά 40 επενδυτικά σχήματα. Στο στάδιο της κατάθεσης δεσμευτικών προσφορών πέρασαν έξι ενδιαφερόμενοι και από αυτούς, τα Amerra και Diorasis έφθασαν να περιλαμβάνονται στην τελική short list των υποψηφίων με τους οποίους θα ξεκινούσαν οι τελικές συζητήσεις.

  Οι διαπραγματεύσεις επί σημείων και όρων των προσφορών τους έχουν ολοκληρωθεί και αναμένεται – εάν δεν έχει γίνει ήδη – να τεθούν στην κρησάρα των συμβούλων και ακολούθως να παρουσιαστούν στις πωλήτριες τράπεζες. Ήδη έχει προγραμματιστεί για την Παρασκευή ευρεία σύσκεψη, με τη συμμετοχή των συμβούλων του διαγωνισμού και υψηλόβαθμων τραπεζικών στελεχών. Σε αυτή, αφού αποτυπωθούν τα μέχρι σήμερα δεδομένα, θα αποφασιστούν τα επόμενα βήματα, εάν δηλαδή θα υπάρξει και νέος γύρος διαπραγμάτευσης, ώστε μέσα στο επόμενο διάστημα να "κλειδώσει” η απόφαση για τον προτιμώμενο πλειοδότη.

  Ακολούθως και αφού πραγματοποιηθούν οι απαιτούμενες ενημερώσεις προς τα αρμόδια εποπτικά όργανα, αναμένεται να οριστικοποιηθεί η επιλογή του νέου στρατηγικού επενδυτή που θα αναλάβει τον έλεγχο των δύο εταιρειών. Εφόσον δεν προκύψει κάποιου είδους ανατροπή, τραπεζικές πηγές εξέφρασαν την εκτίμηση ότι έως τον Απρίλιο είναι δυνατόν να ολοκληρωθεί το financial closing της συναλλαγής.

  Πηγές που γνωρίζουν την πορεία των διαπραγματεύσεων επισήμαιναν στο Capital.gr. την ικανοποίηση που έχει εκφραστεί από την πλευρά των συμβούλων και την πλειονότητα των τραπεζών αναφορικά με το ύψος του τιμήματος και το περιεχόμενο των βελτιωμένων προτάσεων που κατατέθηκαν. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, οι τράπεζες εμφανίζονται να έχουν εξασφαλίσει ότι η πώληση δεν θα περιλαμβάνει απομείωση δανείων, καθώς και μια σειρά άλλων όρων που αφορούν το μοντέλο αξιοποίησης των συνεργιών μεταξύ των δύο εταιρειών. Ο καθαρός δανεισμός των δύο εισηγμένων εταιρειών ανέρχεται αθροιστικά στα επίπεδα των 350 εκατ.ευρω, και τα EBITDA προ αποτίμησης των βιολογικών αποθεμάτων στα 42 εκατ. ευρώ. Αποτελεί ζητούμενο εάν το τίμημα των συναλλαγής για τις Νηρέα και Σελόντα μπορεί να ξεπεράσει τις 8 φορές το συνδυαστικό EBITDA τους.

  Nikos.chrissikopoulos@capital.gr

  *Διαβάστε ακόμη:

  -Νηρέας-Σελόντα: "Λευκό καπνό" αναμένουν οι Amerra και Diorasis

   

   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων