Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 15-Φεβ-2018 07:52

  ΟΛΘ: Στη Βουλή η αναθεωρημένη σύμβαση

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  ΟΛΘ: Στη Βουλή η αναθεωρημένη σύμβαση

  Του Χάρη Φλουδόπουλου

  Θέμα λίγων ημερών αποτελεί πλέον η αλλαγή σκυτάλης για το λιμάνι της Θεσσαλονίκης καθώς κατατέθηκε στη βουλή και σήμερα αναμένεται να εισέλθει για συζήτηση στην αρμόδια επιτροπή, η αναθεωρημένη σύμβαση παραχώρησης του ΟΛΘ. Μόλις η αναθεωρημένη σύμβαση εγκριθεί από το κοινοβούλιο, το επόμενο βήμα είναι το οικονομικό κλείσιμο της συναλλαγής, το οποίο πλέον τοποθετείται χρονικά για τα τέλη Φεβρουαρίου, αρχές Μαρτίου. 

  Την ίδια στιγμή σήμερα αναμένεται να συνεχιστούν οι εργασίες της έκτακτης γενικής συνέλευσης, που είχαν διακοπεί στις 25 Ιανουαρίου, προκειμένου να υπάρξει χρόνος ώστε οι αλλαγές στο καταστατικό της εταιρείας να αναρτηθούν και να επικυρωθούν από το ΓΕΜΗ.

  Πριν τη ΓΣ αναμένεται να ολοκληρωθεί η τυπική παραίτηση των μελών του υφιστάμενου ΔΣ ενώ το σώμα των μετόχων αναμένεται να εκλέξει το νέο μεταβατικό ΔΣ. 

  Υπενθυμίζεται ότι η αναθεωρημένη σύμβαση παραχώρησης υπεγράφη στις 2 Φεβρουαρίου από τους εκπροσώπους του Δημοσίου (υπουργοί οικονομικών και ναυτιλίας) και τον ΟΛΘ. Σε αυτήν ρυθμίζονται νομικά θέματα που σχετίζονται με τη μεταβίβαση αλλά και θέματα που αφορούν στην εποπτεία, θέματα δημοσίου συμφέροντος, διασφάλισης του κοινόχρηστου χαρακτήρα της λιμενικής ζωνης, ρυθμίσεις ζητημάτων λιμενικών τελών, ανάθεσης συμβάσεων από την ΟΛΘ, τα ανταποδοτικά τέλη κλπ.

  Επίσης στη σύμβαση ο παραχωρησιούχος, δηλαδή η κοινοπραξία "South Europe Gateway Thessaloniki", στην οποία μετέχουν οι  "Deutsche Invest Equity Partners GmbH", "Belterra Investments Ltd." και "Terminal Link SAS", αναλαμβάνει την υποχρέωση υλοποίησης επενδύσεων ύψους 180 εκατ. ευρώ αλλά και συγκεκριμένοι στόχοι ετήσιας διακίνησης εμπορευμάτων.

  Σε ό,τι αφορά τα οφέλη, όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση,  εκτός από το τίμημα των 231,926 εκατ. ευρώ που θα καταβληθεί για την παραχώρηση του 67% των μετοχών του ΟΛΘ και τις υποχρεωτικές επενδύσεις ύψους 180 εκατ. ευρώ, οι συνολικές επενδύσεις μέχρι το 2026 αναμένεται να κυμανθούν από 256,9 έως 441,6 εκατ. ευρώ ενώ τα έσοδα της ΟΛΘ στο ίδιο διάστημα αναμένεται να αυξηθούν κατά 834 εκατ. ευρώ. Το Δημόσιο αναμένεται να εισπράξει από φόρους 234 εκατ. ευρώ ενώ τα επιπλέον έσοδα στο οικοσύστημα του λιμανιού υπολογίζονται σε 367,8 εκατ. ευρώ (έκθεση ΙΟΒΕ).

   

   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων