Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 14-Φεβ-2018 15:55

  Οικονομία και NPLs στη συνάντηση Στουρνάρα με τους τραπεζίτες

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Οικονομία και NPLs στη συνάντηση Στουρνάρα με τους τραπεζίτες

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 17:06

  Η πορεία του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, τα κόκκινα δάνεια και οι προοπτικές της ελληνικής οικονομίας συζητήθηκαν στο σημερινό Γεύμα Εργασίας προς τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα, που παρέθεσαν ο Πρόεδρος, κ. Νικόλαος Καραμούζης, τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, και οι Διοικήσεις των τραπεζών στα γραφεία της Ενώσεως.

  Οι Διοικήσεις των τραπεζών είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις σε άριστο κλίμα με τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, τους Υποδιοικητές, και τα Στελέχη της, και να συζητήσουν τις τρέχουσες εξελίξεις και τα σημαντικότερα θέματα που απασχολούν τον χρηματοπιστωτικό τομέα.

  Συζητήθηκαν σε τεχνικό επίπεδο η επίτευξη των στόχων που έχουν τεθεί στη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, καθώς και η συμμόρφωση και προσαρμογή του ελληνικού τραπεζικού συστήματος στις σύγχρονες εποπτικές και ρυθμιστικές οδηγίες και υποχρεώσεις.

  Στη συνάντηση συμμετείχαν επίσης οι Υποδιοικητές, κ.κ. Θεόδωρος Μητράκος και Ιωάννης Μουρμούρας, και Διευθυντικά Στελέχη της Τράπεζας της Ελλάδος, καθώς και οι Διευθύνοντες Σύμβουλοι των ελληνικών τραπεζών, οι Επικεφαλής των βασικών Επιτροπών της ΕΕΤ, και η Γενική Γραμματέας αυτής.

  Όπως είχε γράψει προχθές το Capital.gr, ενόψει της συνάντησης της διοίκησης της ΤτΕ με τους τραπεζίτες στην ΕΕΤ, το πρωταρχικό θέμα που συζητήθηκε ήταν αυτό της αποκλιμάκωσης των "κόκκινων" δανείων και το κατά πόσον έχει ομαλοποιηθεί η πορεία εξυπηρέτησης δανείων σε καθυστέρηση, καθώς επίσης πώς προχωρεί ο σχεδιασμός για τους πλειστηριασμούς και τις πωλήσεις NPLs. 

  Οι τραπεζίτες ανέφεραν στον διοικητή της ΤτΕ ότι έχουν υπερβεί τους στόχους μείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων στο δ΄ τρίμηνο 2017, καθώς ωριμάζουν νομικές ενέργειες από καταγγελίες μη εξυπηρετούμενων δανείων, οι οποίες επίσης έχουν αυξηθεί σημαντικά.  Ωστόσο, επισημάνθηκε από πλευράς ΤτΕ ότι θα πρέπει να επιταχυνθεί ο βηματισμός των τραπεζών στις αναδιαρθρώσεις μη εξυπηρετούμενων επιχειρηματικών δανείων. Οι δύο πλευρές εστίασαν και στον σχεδιασμό για τις ανακτήσεις ενεχύρων μέσω των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών που θα ξεκινήσουν από 21 Φεβρουαρίου, όπως επίσης και στις πωλήσεις "κόκκινων" δανείων που έχουν δρομολογήσει ή θα δρομολογήσουν εντός του έτους οι τράπεζες. 

  Το άλλο βασικό θέμα της συνάντησης των δύο πλευρών ήταν η επικείμενη έναρξη των stress tests.  Όπως διαπιστώθηκε, οι ελληνικές τράπεζες θα αξιολογηθούν στα stress tests με παραδοχές αισθητά καλύτερες σε σχέση με αυτές του 2015. Η EBA προβλέπει σωρευτικά για την τριετία 2018-2020 ανάπτυξη του ΑΕΠ κατά 7,5%, σε αντίθεση με την πρόβλεψη για συρρίκνωση κατά 1% του ΑΕΠ την τριετία 2015-2017 σύμφωνα με το αντίστοιχο σενάριο στα stress tests του 2015. Ωστόσο, η απόκλιση του δυσμενούς έναντι του βασικού σεναρίου είναι σαφώς μεγαλύτερη σε σχέση με αυτή του 2015, αφού η EBA προβλέπει για την τριετία 2018-2020 απόκλιση κατά 9,9% του ΑΕΠ στο δυσμενές έναντι του βασικού σεναρίου (η αντίστοιχη απόκλιση στα stress tests του 2015 ήταν 5,9%).

  Το μείζον, πάντως, στα επικείμενα stress tests είναι οι παραδοχές της EBA για τις τιμές των ακινήτων. Μία παράμετρος εξαιρετικά κρίσιμη για τις τράπεζες αφού τα ακίνητα αποτελούν τις εμπράγματες εξασφαλίσεις για τα περισσότερα δάνεια. Το δυσμενές σενάριο του stress test προβλέπει υποχώρηση των τιμών, τόσο για τα οικιστικά όσο και για τα εμπορικά ακίνητα, της τάξεως του 17% για την τριετία. 

  Όπως αναφέρθηκε στη συνάντηση, οι ελληνικές τράπεζες μπαίνουν στα stress tests με σημαντικά υψηλότερους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας CET 1 (μεταξύ 15,1% και 17,8%) σε σχέση με τους αντίστοιχους που είχαν στα τεστ αντοχής του 2015 (μεταξύ 5,5% και 9,6%, μετά και την προσαρμογή του ελέγχου της ποιότητας των στοιχείων του ενεργητικού, AQR), γεγονός που τους εξασφαλίζει ισχυρό κεφαλαιακό πλεόνασμα. Σημειώνεται πως στους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας θα συμπεριληφθεί και η επίδραση της εφαρμογής του λογιστικού προτύπου IFRS 9. 

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων