Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 14-Φεβ-2018 07:50

  Deutsche Telekom: Παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις για τον ΟΤΕ

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου


  Του Νίκου Χρυσικόπουλου

  Την οδό της διεθνούς διαγωνιστικής διαδικασίας επέλεξε το ΤΑΙΠΕΔ προκειμένου να προχωρήσει στην παραχώρηση ποσοστού 5% του μετοχικού κεφαλαίου του ΟΤΕ που έχει περιέλθει στο χαρτοφυλάκιο των προς παραχώρηση συμμετοχών του.

  Το πωλούμενο 5% αποτελεί μέρος της συμμετοχής που διατηρούσε το ελληνικό Δημόσιο (συνολικά 6% + 4% που βρίσκεται στην κυριότητα του ΙΚΑ) και το οποίο μεταβιβάστηκε στο ΤΑΙΠΕΔ στο τέλος του 2016. Τον Απρίλιο του 2017 εκκίνησε επισήμως η διαδικασία, με τη δημοσιοποίηση της πρόσκλησης για την εύρεση χρηματοοικονομικών συμβούλων. Με βάση την πρόσκληση του ΤΑΙΠΕΔ, οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές καλούνται να υποβάλουν δεσμευτικές προσφορές, έως τις 15 Μαρτίου 2018.

  Η χρονική επιλογή για την προκήρυξη και υλοποίηση της διαγωνιστικής διαδικασίας προβλέπονταν από το επικαιροποιημένο Μνημόνιο. Από την πώληση του 5% του ΟΤΕ το ΥΠΟΙΚ έχει προϋπολογίσει έσοδα 250 εκατ. ευρώ, ήδη όμως η τρέχουσα αξία του ποσοστού αυτού στο Χρηματιστήριο ανέρχεται σε 286 εκατ. ευρώ.

  Σημειώνεται επίσης ότι το ΤΑΙΠΕΔ θα ζητήσει γνωμοδότηση σχετικά με το δίκαιο και εύλογο της προτεινόμενης συναλλαγής (fairness οpinion) από εξειδικευμένο σύμβουλο (fairness advisor).

  Η σχετική πρόσκληση για την ανάθεση του έργου έχει ήδη δημοσιοποιηθεί. Σε ό,τι αφορά την επιλογή της διεθνούς διαγωνιστικής διαδικασίας, από το ΤΑΙΠΕΔ γίνεται γνωστό πως από τη στιγμή που η συγκεκριμένη συμμετοχή πέρασε στο Ταμείο, το καταστατικό του προβλέπει πως κάθε παραχώρηση θα υλοποιείται μόνο μέσω διεθνούς πλειοδοτικού διαγωνισμού. Κάτι που εξυπηρετεί σε κάθε περίπτωση και την πολιτική του Ταμείου που επιδιώκει την είσπραξη του μέγιστου δυνατού τιμήματος από κάθε asset.

  Τι αναφέρει το RFP

  Σύμφωνα με το RFP του διαγωνισμού, η προθεσμία για την υποβολή ερωτημάτων και διευκρινήσεων αναφορικά με το διαγωνισμό από τους ενδιαφερόμενους έχει οριστεί για τις 7 Μαρτίου. Έως τις 15 Μαρτίου (17:00 τοπική ώρα) θα υποβληθούν οι δεσμευτικές προσφορές (με τη μορφή τιμήματος/μετοχή). Μοναδικό κριτήριο για την επιλογή του προτιμώμενου πλειοδότη είναι το ύψος της οικονομικής προσφοράς. Σημειώνεται ότι το Ταμείο διατηρεί το δικαίωμα, κατά την κρίση του, να ζητήσει βελτιωμένη προσφορά.

  Επίσης στην πρόσκληση του ΤΑΙΠΕΔ σημειώνεται πως η Deutsche Telekom διατηρεί το δικαίωμα πρώτης άρνησης για όποια πρόσθετη πώληση μετοχών του ΟΤΕ. Συνεπώς για το 5% που παραχωρείται, το ΤΑΙΠΕΔ θα ερωτήσει εγγράφως το γερμανικό όμιλο κατά πόσον θα ασκήσει αυτό το δικαίωμα, προσφέροντας ίσο ή μεγαλύτερο τίμημα με αυτό του εν δυνάμει πλειοδότη στο διαγωνισμό. Επισημαίνεται ότι η D.T. διαθέτει προθεσμία 60 εργάσιμων ημερών από τη στιγμή που ενημερωθεί εγγράφως για το εάν θα ασκήσει ή όχι το δικαίωμά της για την απόκτηση από την ίδια (ή από μέλος του ομίλου DT) του 5%.

  Σε επικοινωνία του Capital.gr. με τα κεντρικά στη Βόνη, εκπρόσωπος του γερμανικού ομίλου δήλωσε ότι "η Deutsche Telekom παρακολουθεί στενά τις τελευταίες εξελίξεις για το συγκεκριμένο θέμα. Ενημερωθήκαμε για το διαγωνισμό πώλησης του 5% από το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων. Όπως είναι γνωστό βάσει της Συμφωνίας Μετόχων, η Deutsche Telekom διαθέτει συγκεκριμένα δικαιώματα και θα εξετάσει όλες τις πιθανές επιλογές".

  Όπως γίνεται γνωστό στο Capital.gr., εάν το προσφερόμενο τίμημα κριθεί από τους συμβούλους και το ΤΑΙΠΕΔ μη ικανοποιητικό, τότε ο διαγωνισμός δύναται να μην προχωρήσει, ενεργοποιώντας τη δυνατότητα να αποκτηθεί το 5% του ΟΤΕ από τη DT έναντι τιμήματος που θα προκύψει με βάση το μεσοσταθμικό κλείσιμο των τελευταίων 25 ημερών της μετοχής στο Χρηματιστήριο.

  Παρότι υφίστανται τα δικαιώματα της D.T. για την απόκτηση του 5%, στελέχη του ΤΑΙΠΕΔ εξέφραζαν την εκτίμηση πως η νέα μερισματική πολιτική του ΟΤΕ έχει αλλάξει θετικά το επενδυτικό outlook του Οργανισμού. Υπενθυμίζεται ότι o ΟΤΕ έχει αποφασίσει να υιοθετήσει μια μεσοπρόθεσμη Πολιτική Αμοιβών προς τους Μετόχους, ουσιαστικά ένα σταθερό πλαίσιο μερισματικής πολιτικής. Κάτι που σημαίνει ότι επενδυτικά κεφάλαια που διαβλέπουν υπεραξίες από τη μετατροπή του ΟΤΕ σε dividend story (με μερισματική απόδοση άνω του 5% μετά το 2019, όπως εκτιμά η ΒΕΤΑ, κοντά στους κύριους ανταγωνιστές του Οργανισμού στην Ευρώπη) και γενικότερα τις προοπτικές ανάπτυξής του, μπορεί να θεωρήσουν την απόκτηση του προς πώληση 5% ως επενδυτική ευκαιρία.

  Στην περίπτωση που υπάρξει δεσμευτική προσφορά και το τίμημα ανά μετοχή διαμορφωθεί σε επίπεδα αποτίμησης που δεν μπορεί να "δικαιολογήσει” η D.T., δεν αποκλείεται ο γερμανικός όμιλος να μην ασκήσει τα δικαιώματά του, χωρίς να προκύψει ουσιαστική διαφοροποίηση στον έλεγχο που ασκεί στον ΟΤΕ. Από τον προσεχή Ιούνιο τα μέλη του ελληνικού Δημοσίου στο δ.σ. της εταιρείας θα ανέρχονται σε δύο, από πέντε. Tο ελληνικό δημόσιο μετά την πώληση του 5%, θα διατηρεί συμμετοχή 5% στην εταιρεία (1% ως άμεσος κύριος και 4% μέσω του ΙΚΑ).

  Nikos.chrissikopoulos@capital.gr

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων