Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 09-Φεβ-2018 07:48

  Τρ. Πειραιώς: Τρεις – τέσσερις ενδιαφερόμενοι για το Amoeba

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Τρ. Πειραιώς: Τρεις – τέσσερις ενδιαφερόμενοι για το Amoeba

  της Νένας Μαλλιάρα

  Τρία – τέσσερα funds, από τα 35 που είχαν πρόσβαση στο virtual data room, αναμένεται να εκδηλώσουν ενδιαφέρον με μη δεσμευτικές προσφορές για την εξαγορά του "κόκκινου" χαρτοφυλακίου μικρομεσαίων επιχειρήσεων που θέτει προς πώληση η Τράπεζα Πειραιώς.

  Με βάση τα ισχύοντα μέχρι χθες, σήμερα λήγει η παράταση για την υποβολή των μη δεσμευτικών προσφορών που είχε δοθεί στους ενδιαφερόμενους την προηγούμενη Παρασκευή. Εφόσον αυτή δεν ανανεωθεί, από σήμερα δρομολογείται η πρώτη πώληση εξασφαλισμένων NPLs, η οποία θα αποτελέσει σημαντικό τεστ για την αποτίμηση των ενεχύρων των τραπεζών.

  Το χαρτοφυλάκιο Amoeba της Τράπεζας Πειραιώς έχει ονομαστική αξία 1,6 δισ. ευρώ και περιλαμβάνει 700 μη εξυπηρετούμενα δάνεια που ανήκουν σε 120 μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

  Τα προς πώληση δάνεια, τα οποία στην πλειοψηφία τους έχουν καταγγελθεί από την τράπεζα, έχουν εξασφαλίσεις σε 1.350 ακίνητα, από βιομηχανικά μέχρι επαγγελματικά και οικόπεδα. Σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr, η αξία τους έχει εκτιμηθεί από την τράπεζα στα 467 εκατ. ευρώ, η οποία αντιστοιχεί σε αποτίμηση του χαρτοφυλακίου από τον πωλητή στα 29 σεντς/ευρώ. 

  Στόχος της Τράπεζας Πειραιώς είναι η πώληση του χαρτοφυλακίου να ολοκληρωθεί τον Απρίλιο, αν και το εγχείρημα – ως πρώτο σε μία ανύπαρκτη αγορά – μπορεί να παρουσιάσει καθυστερήσεις. 

  Απλούστερα είναι τα πράγματα για το άλλο χαρτοφυλάκιο, μη εξυπηρετούμενων δανείων χωρίς εξασφαλίσεις (καταναλωτικά, κάρτες, υπεραναλήψεις), που έχει θέσει προς πώληση η Τράπεζα Πειραιώς. Πρόκειται για το Arktos, συνολικού ύψους 2,3 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 1,8 δισ. ευρώ εκτός ισολογισμού και διαγραμμένα και 500 εκατ. ευρώ εντός ισολογισμού. Οι προσφορές των ενδιαφερομένων για το συγκεκριμένο "πακέτο" αναμένονται στις 28 Φεβρουαρίου και το deal αναμένεται να ολοκληρωθεί στα τέλη Μαρτίου.

  Σημειώνεται ότι τον Ιανουάριο η Τράπεζα Πειραιώς ολοκλήρωσε πώληση χαρτοφυλακίου 200 εκατ. ευρώ στη Ρουμανία στον πολωνικό όμιλο Kruk. Η Τράπεζα έχει προβεί σε προγενέστερες πωλήσεις παρόμοιων χαρτοφυλακίων ύψους 400 εκατ. ευρώ. 

  Σύμφωνα με πληροφορίες, η Τράπεζα Πειραιώς έχει ξεπεράσει κατά 300 εκατ. ευρώ το στόχο για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων της στο δ΄ τρίμηνο 2017, τα οποία έχουν διαμορφωθεί στα 19,8 δισ. ευρώ. 

  Η Τράπεζα στις επαφές της με τους αναλυτές διεθνών οίκων έχει αναφέρει ότι στόχος μέχρι τα τέλη του 2019 είναι η μείωση των NPEs (μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα) στα 20,3 δισ. ευρώ από 32 δισ. ευρώ τον Σεπτέμβριο  2017 και θα επιτευχθεί με διαγραφές 5 δισ. ευρώ, πωλήσεις δανείων 4 δισ. ευρώ και ρυθμίσεις 3 δισ. ευρώ.

  Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο στόχος που έχει θέσει η Τράπεζα Πειραιώς μέχρι τα τέλη του 2020 προβλέπει μείωση των NPEs κατά 41% έναντι μείωσης 37% για το σύνολο της αγοράς. 

  Με βάση τα τελευταία δημοσιευμένα στοιχεία που αφορούν στο γ΄ τρίμηνο 2017, τα NPEs της Τράπεζας  μειώθηκαν κατά 0,7 δισ. ευρώ και κατά 3,9 δισ. ευρώ από τα υψηλά του Σεπτεμβρίου 2015. 

   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων