Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 07-Φεβ-2018 08:26

  Τι κρύβει το διαζύγιο Carlsberg με Χήτο

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Τι κρύβει το διαζύγιο Carlsberg με Χήτο

  της Αλεξάνδρας Γκίτση

  Εννέα χρόνια μετά την είσοδό τους στην αγορά της μπύρας, η οποία επισφραγίσθηκε με την αναβίωση του ιστορικού brand Fix και άλλαξε τους συσχετισμούς δυνάμεων της εγχώριας αγοράς, οι επιχειρηματίες Γιάννης Χήτος και οι αδελφοί Ηλίας και Γιώργος Γκρέκης, αποχωρούν από τον κλάδο. Όπως έγινε γνωστό χθες, μέσω Κοπεγχάγης, ο όμιλος Carlsberg απέκτησε τον πλήρη έλεγχο της Ολυμπιακής Ζυθοποιία (ΟΖ), χωρίς όμως να κάνει γνωστές λεπτομέρειες του deal. Το μόνο που έγινε γνωστό είναι ότι απέκτησε το υπόλοιπο 49% των μετοχών που δεν κατείχε και το οποίο ήλεγχαν οι Έλληνες μέτοχοι της ΟΖ κ.κ. Γιάννης Χήτος (σ.σ. ποσοστό 25%) και οι αδελφοί Ηλίας και Γιώργος Γκρέκης (σ.σ. από κοινού το 24% της εταιρείας).

  Η συγκεκριμένη εξέλιξη, έρχεται δύο χρόνια νωρίτερα, με βάση τα όσα είχαν γίνει γνωστά τον Νοέμβριο του 2014 κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου ανακοίνωσης του deal μεταξύ της Carlsberg και της Ολυμπιακής Ζυθοποιίας. Τότε οι άμεσα εμπλεκόμενοι, απαντώντας σε ερώτηση μας, είχαν αναφέρει: "υπάρχει και option μετά την πενταετία η Carlsberg να αυξήσει το ποσοστό της, υπό την προϋπόθεση ότι οι άλλοι μέτοχοι επιθυμούν να μειώσουν τη θέση τους.” Σύμφωνα πάντως με τον κ. Γιάννη Χήτο, ο οποίος μίλησε στο Capital.gr, το MoU έδινε τη δυνατότητα αποεπένδυσης στους μετόχους μειοψηφίας και στην τριετία. Όπερ και εγένετο. Πλέον η "νέα" Ολυμπιακή Ζυθοποιία, η οποία προέκυψε το 2015 από τη συγχώνευση της Ολυμπιακής Ζυθοποιίας με τη Μύθος Ζυθοποιία, ανήκει εξ ολοκλήρου σε έναν από τους μεγαλύτερους διεθνείς παίκτες της αγοράς μπύρας.

  Για τις τελευταίες εξελίξεις ο διευθύνων σύμβουλος της Carlsberg δήλωσε πως: "η Ολυμπιακή Ζυθοποιία είναι μια ιστορική ελληνική εταιρεία και ένας πολύ ισχυρός παίκτης στην ελληνική αγορά. Πρόκειται λοιπόν για ένα θετικό λογικό επόμενο βήμα που ανακοινώνουμε σήμερα (σ.σ. Τρίτη), ενισχύοντας την παρουσία μας στην Νότια Ευρώπη."  

  H Ολυμπιακή Ζυθοποιία διαθέτει δύο ιδιόκτητες μονάδες παραγωγής, δυναμικότητας 2,2 εκατ. εκατόλιτρων ετησίως, όπου  παράγονται 10 προϊόντα μεταξύ των οποίων οι Μythos, Mythos Radler, FIX Hellas, Kaiser, Henninger, Tuborg Soda, κ.ά. Τον περασμένο Μάιο ολοκλήρωσε επένδυση στο εργοστάσιο της στη Σίνδο Θεσσαλονίκης, ενώ κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου που είχε παραχωρήσει η διοίκησή της το περασμένο Φθινόπωρο, απαντώντας σε ερώτηση του Capital.gr για το αν είναι στα σχέδια της η αναδιάρθρωση του παραγωγικού της ιστού, είχε αποκλείσει ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Αντιθέτως είχε σημειώσει πως συνεχίζει να επενδύει στη χώρα και σε ορίζοντα μέχρι το 2019 οι επενδύσεις της θα αγγίξουν τα 45 εκατ. ευρώ. Μόνο στο εργοστάσιο της Σίνδου, η εταιρεία υλοποίησε πέρυσι επενδύσεις 4,6 εκατ. ευρώ, ενώ συνολικά την περίοδο 2015-2018 το επενδυτικό πρόγραμμα στη Θεσσαλονίκη θα αγγίξει τα 12,2 εκατ. ευρώ. 

  Στη χρήση του 2016 (σ.σ. τελευταίος δημοσιευμένος ισολογισμός) ο τζίρος της εταιρείας ανήλθε στα 146,857 εκατ. ευρώ παρά την οριακή αύξηση του όγκου των πωλήσεων της. Σε επίπεδο αποτελεσμάτων η ΟΖ επέστρεψε σε θετικό έδαφος σε επίπεδο προ φόρων κερδών, τα οποία ανήλθαν σε 1,820 εκατ. ευρώ από ζημιές 1,956 εκατ. ευρώ το 2015, ενώ διατηρήθηκαν οι ζημιές σε επίπεδο καθαρών αποτελεσμάτων. Συγκεκριμένα οι ζημιές μετά από φόρους διαμορφώθηκαν στα 1,137 εκατ. ευρώ από ζημιές 2,504 εκατ. ευρώ που ήταν το 2015. 

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων