Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 07-Φεβ-2018 08:09

  Forthnet: Προς Μάρτιο οδεύουν οι δεσμευτικές προσφορές

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Forthnet: Προς Μάρτιο οδεύουν οι δεσμευτικές προσφορές

  Του Νίκου Χρυσικόπουλου

  Ένας ακόμη διαγωνισμός για την παραχώρηση περιουσιακών στοιχείων που έχουν περιέλθει στην κατοχή των τραπεζών εξελίσσεται σε μακρόσυρτη διαδικασία. Επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες περί παράτασης της σχετικής προθεσμίας, η υποβολή δεσμευτικών προσφορών για την εύρεση στρατηγικού επενδυτή στην τηλεπικοινωνιακή εταιρεία Forthnet οδεύει -το πιθανότερο- για τις αρχές Μαρτίου.   

  Ο διαγωνισμός που υλοποιεί η Νοmura για λογαριασμό των τεσσάρων τραπεζών (Πειραιώς, Εθνική, Alpha Bank και Attica Bank) στις οποίες έχει περιέλθει το 32,8% του μετοχικού κεφαλαίου, τα δάνεια και οι ομολογίες (μετατρέψιμες σε μετοχές) που εξέδωσε η εταιρεία το περασμένο φθινόπωρο, είχε ξεκινήσει στις αρχές του περασμένο Νοεμβρίου. Ως αρχικός στόχος είχε τεθεί η υποβολή δεσμευτικών προσφορών στις 23 Φεβρουαρίου 2018. Σχεδόν εξ αρχής, ωστόσο, ορισμένοι εκ των συμμετεχόντων είχαν εκφράσει επιφυλάξεις για το κατά πόσον θα μπορούσαν σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα να καταλήξουν σε μια πλήρη  δεσμευτική πρόταση.

  Τα αιτήματα για παράταση οδηγούν αρχικά σε πενθήμερη παράταση της προθεσμίας για την κατάθεση δεσμευτικών προσφορών, αν και εκτιμάται ότι η παράταση θα είναι μεγαλύτερη, ενδεχομένως και δύο εβδομάδων. Και αυτό διότι θα πρέπει να ολοκληρωθεί ο κύκλος των παρουσιάσεων της Forthnet που έχει ήδη ξεκινήσει (αρχικά με ένα από τα fund που μετέχουν στο διαγωνισμό) προς τους υποψήφιους επενδυτές, καθώς και να διευρυνθούν οι απαιτούμενες πληροφορίες που αναρτώνται στο VDR (virtual data room), αναπόσπαστο κομμάτι του due diligence που διενεργείται.

  Υπενθυμίζεται ότι στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού μετέχουν επτά υποψήφιοι επενδυτές, οι Wind/Vodafone, Apollo Capital Management, Golden Tree Asset Management (εκ των βασικών μετόχων της Wind), Pillarstone, PCCW, Odyssey Consulting και το σχήμα Providence-Antenna Group.

  Το στίγμα της έντασης μεταξύ των υποψηφίων επενδυτών που θα χαρακτηρίσει το συγκεκριμένο διαγωνισμό έχει ήδη δώσει η ένσταση που κατέθεσε η Odyssey Consulting για τη συμμετοχή έτερων διεκδικητών. Η Odyssey αποτελεί εταιρεία συμβούλων, συμφερόντων Γ. Παλυβού, που εμφανίζεται να συνδέεται με ομάδα ελληνοαμερικάνων επενδυτών που έχει τοποθετηθεί, μεταξύ άλλων, σε ακίνητα.

  Ωστόσο, η παρουσία διεθνών funds, δύο (από κοινού) ισχυρών "παικτών" της εγχώριας αγοράς των telecoms και ενός από τους μεγαλύτερους ιδιωτικούς ομίλους στον κλάδο των media στην Ελλάδα, θέτει αυτόματα ψηλά των πήχη του ενδιαφέροντος για τη Forthnet. Οι παρουσίες των Wind/Vodafone, Apollo Capital, Golden Tree και του σχήματος Providence-Antenna Group, έχουν δημιουργήσει αίσθημα αισιοδοξίας στην πλευρά των τραπεζών ότι η είσοδος στρατηγικού επενδυτή στη Forthnet, σε αντίθεση με τις προσπάθειες που δεν τελεσφόρησαν στο παρελθόν, αυτή τη φορά θα ευδοκιμήσει.

  Όπως εξηγούν τραπεζικά στελέχη, το μέγεθος της Forthnet στην τηλεπικοινωνιακή αγορά δεν μπορεί να αγνοηθεί. Η εταιρεία στο τέλος του πρώτου εξαμήνου 2017 είχε 700 χιλιάδες νοικοκυριά στη συνδρομητική της βάση, μέγεθος που λέει πολλά σε όσους γνωρίζουν καλά τις ιδιαιτερότητες της τηλεπικοινωνιακής αγοράς, και συνολικά 995 χιλ. συνολικές συνδρομές. Το μεγάλο ζητούμενο για το σύμβουλο και τις πωλήτριες τράπεζες είναι η δομή των προτάσεων που θα κατατεθούν από τους υποψήφιους επενδυτές στο σκέλος των δανείων (256 εκατ. ευρώ στο τέλος του Ιουνίου 2017) της Forthnet και της ρύθμισης, επιμήκυνσης, αναδιάρθρωσης που, φυσιολογικά, θα ζητηθούν.

  Nikos.chrissikopoulos@capital.gr

  Διαβάστε ακόμη:

  *Με αργό ρυθμό ο διαγωνισμός για τη Forthnet

  *Ξεκινά το due diligence για τη Forthnet

   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων