Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 06-Φεβ-2018 08:15

  Με τον υψηλότερο δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας μπαίνει στα stress tests η Alpha Bank

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Με τον υψηλότερο δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας μπαίνει στα stress tests η Alpha Bank

  Της Νένας Μαλλιάρα

  Ισχυρό ατού για τις ελληνικές τράπεζες κατά τη διεξαγωγή των επικείμενων stress tests, αποτελούν οι υψηλοί δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας.

  Ενώ μέσα στον μήνα πρόκειται να ξεκινήσει το τεστ αντοχής, οι τραπεζίτες συμφωνούν ότι τα μηνύματα για τις ελληνικές τράπεζες μετά την ανακοίνωση των παραδοχών της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Αρχής (ΕΒΑ) είναι θετικά.

  Σύμφωνα με πηγές από την Alpha Bank, η πρώτη ανάγνωση των μακροοικονομικών παραδοχών για την πορεία της ελληνικής οικονομίας την επόμενη τριετία, βάσει των οποίων θα τρέξουν τα επικείμενα stress tests των ελληνικών τραπεζών, είναι θετικές. Όπως αναφέρουν, οι παραδοχές της EBA ήταν αισθητά καλύτερες σε σχέση με αυτές του 2015. Αναλυτικότερα, η EBA προβλέπει σωρευτικά για την τριετία 2018-2020 ανάπτυξη του ΑΕΠ κατά 7,5%, σε αντίθεση με την πρόβλεψη για συρρίκνωση κατά 1% του ΑΕΠ την τριετία 2015-2017 σύμφωνα με το αντίστοιχο σενάριο στα stress tests του 2015.

  Ωστόσο, όπως επισημαίνουν οι ίδιες πηγές, παρά τη θετική δυναμική στο βασικό σενάριο, οι παραδοχές των stress tests για τις ελληνικές τράπεζες κρίνονται αυστηρές, δεδομένης της βελτίωσης των μακροοικονομικών μεγεθών. Συγκεκριμένα, η απόκλιση του δυσμενούς έναντι του βασικού σεναρίου είναι σαφώς μεγαλύτερη σε σχέση με αυτή του 2015. Ενδεικτικά είναι τα στοιχεία από πρόσφατη ανάλυση της HSBC Bank, σύμφωνα με τα οποία η EBA προβλέπει για την τριετία 2018-2020 απόκλιση κατά 9,9% του ΑΕΠ στο δυσμενές έναντι του βασικού σεναρίου. Σημειώνεται ότι, η αντίστοιχη απόκλιση στα stress tests του 2015 ήταν 5,9%.

  Όπως έχει επισημάνει το Capital.gr, αυστηρές θεωρηθήκαν από τις τράπεζες οι παραδοχές της EBA για τις τιμές των ακινήτων, μία παράμετρος εξαιρετικά κρίσιμη για τις τράπεζες αφού τα ακίνητα αποτελούν τις εμπράγματες εξασφαλίσεις για τα περισσότερα δάνεια. Το δυσμενές σενάριο προβλέπει υποχώρηση των τιμών, τόσο για τα οικιστικά όσο και για τα εμπορικά ακίνητα, της τάξεως του 17% για την τριετία.

  Πάντως, όπως επισημαίνουν οι πηγές από την Alpha Bank, οι ελληνικές τράπεζες μπαίνουν στα stress tests με σημαντικά υψηλότερους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας CET 1 (μεταξύ 15,1% και 17,8%) σε σχέση με τους αντίστοιχους που είχαν στα τεστ αντοχής του 2015 (μεταξύ 5,5% και 9,6%, μετά και την προσαρμογή του ελέγχου της ποιότητας των στοιχείων του ενεργητικού, AQR), γεγονός που τους εξασφαλίζει ισχυρό κεφαλαιακό πλεόνασμα.

  Σημειώνεται πως στους δείκτες θα συμπεριληφθεί και η επίδραση της εφαρμογής του λογιστικού προτύπου IFRS 9. Ωστόσο, ο επόπτης, λόγω της διάρκειας απόσβεσης που έχει οριστεί στην πενταετία, θα αφαιρέσει μόλις το 30% της ζημίας από νέες προβλέψεις από τα εποπτικά κεφάλαια των τραπεζών, στην εξεταζόμενη κατά τα stress tests τριετία (2018-2020).

  Μετά την ανακοίνωση των παραδοχών της ΕΒΑ, πολλές χρηματιστηριακές εταιρίες εξέδωσαν αναλύσεις για την επίπτωση των stress tests στις ελληνικές τράπεζες. Πιο συγκεκριμένα, η HSCB εκτιμά ότι οι ελληνικές τράπεζες θα περάσουν τα stress tests του 2018, ενώ η AXIA Ventures Group σε πρόσφατη ανάλυσή της αναμένει επίπτωση 300 μονάδων βάσεως στους κεφαλαιακούς δείκτες για τις ελληνικές τράπεζες. Η ίδια θεωρεί ότι οι ελληνικές τράπεζες δεν θα χρειασθούν επιπλέον κεφάλαια, γεγονός που υποστηρίζει με την ανάλυσή της και η Autonomous Research. Τέλος, η Wood & Co. σε πρόσφατη ανάλυσή της επισημαίνει ότι, παρά την αυστηρότητα των παραδοχών, οι ελληνικές τράπεζες δεν θα χρειασθούν κεφαλαιακή ενίσχυση. Για την Wood & Co., μάλιστα, η Alpha Bank αποτελεί κορυφαία επιλογή ("top pick”) ενόψει των επερχόμενων stress tests λόγω της υψηλότερης κεφαλαιακής επάρκειας μεταξύ των ελληνικών τραπεζών. Ο δείκτης CET1 στο 17,8%, εξασφαλίζει στην Alpha Bank σημαντικό κεφαλαιακό απόθεμα για την απορρόφηση τυχόν ζημιών.

  Υπενθυμίζεται ότι τα τεστ αντοχής θα ξεκινήσουν μέσα στον Φεβρουάριο και θα έχουν καταληκτική ημερομηνία το τέλος Απριλίου 2018. Η ΕΚΤ θα ανακοινώσει τα αποτελέσματα για τις τέσσερις μεγάλες ελληνικές τράπεζες μέσα στον Μάιο, ώστε να έχουν χρόνο τα πιστωτικά ιδρύματα να καλύψουν τυχόν κεφαλαιακές ανάγκες πριν από τη λήξη του τρίτου προγράμματος τον Αύγουστο του 2018.

   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων