Συνεχης ενημερωση

  Σάββατο, 03-Φεβ-2018 00:14

  Ενδιαφέρον Τσάκου για τη μαρίνα της Χίου

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Ενδιαφέρον Τσάκου για τη μαρίνα της Χίου

  Του Νίκου Χρυσικόπουλου

  Εφοπλιστικό ενδιαφέρον αποκάλυψαν οι προσφορές που κατατέθηκαν χθες βράδυ στο πλαίσιο του διαγωνισμού του ΤΑΙΠΕΔ για την παραχώρηση του δικαιώματος χρήσης και εκμετάλλευσης της μαρίνας Χίου.

  Σύμφωνα με πληροφορίες, η εταιρεία AVLUM ENTERPRISES COMPANY LIMITED που μετέχει σε ένα από τα επενδυτικά σχήματα που εκδήλωσαν ενδιαφέρον για την αξιοποίηση της μαρίνας στο νησί, συνδέεται με τη γνωστή εφοπλιστική οικογένεια Τσάκου.

  H Avlum Enterprises, με έδρα την Κύπρο, ιδρύθηκε το 2005 και στο δ.σ. της μετέχει ο Νικόλαος Τσάκος, υιός του Καπετάνιου Παναγιώτη Τσάκου, ιδρυτή του ομίλου Tsakos Group που κατέχει σήμερα ηγετική θέση παγκοσμίως στις θαλάσσιες μεταφορές. Ο γεννημένος στη Χίο εφοπλιστής ίδρυσε αρχικά την Τsakos Shipping and Trading S.A., την εταιρεία από την οποία δημιουργήθηκε ο όμιλος Tsakos  Group, μέλος του οποίου είναι εταιρείες όπως η Tsakos Energy Navigation (TEN), η Tsakos Shipping κ.α. Η ΤΕΝ, στην οποία επικεφαλής είναι ο Ν. Τσάκος, αποτελεί την μακροβιότερη ελληνική εταιρία στο NYSE.

  Για τη διεκδίκηση της μαρίνας Χίου, η Avlum Enterprises, συμμετέχει σε επενδυτικό σχήμα μαζί με τις "Ιωάννης & Ηλίας Δ. Τέφας Ναυπηγοπλαστική – Κλεοπάτρα Μαρίνα Α.Ε. και Τουριστικός Λιμένας Πρέβεζας ΑΕ Ειδικού Σκοπού”. Η Κλεοπάτρα Μαρίνα Α.Ε. λειτουργεί ως ιδιοκτήτης/διαχειριστής μιας από τις πιο σύγχρονες, ιδιωτικές μαρίνες της Ελλάδας στο Άκτιο. Η μαρίνα Κλεοπάτρα προσφέρει υπηρεσίες και εγκαταστάσεις υψηλών προδιαγραφών. Αντίστοιχα η "Τουριστικός Λιμένας Πρέβεζας Α.Ε." έχει αναλάβει από το 2011 με σύμβαση παραχώρησης τη διαχείριση της Μαρίνας της Πρέβεζας. Τα άλλα δύο σχήματα που εκδήλωσαν ενδιαφέρον είναι η "Κάσος Κτηματική Τουριστική και Εμπορική Α.E. (μετέχει και στο διαγωνισμό για τη Μαρίνα Αλίμου) και η Pan-Brothers Associates, ελληνο-αμερικανών επενδυτών.

  Η εκδήλωση ενδιαφέροντος από τον εκ Χίου εφοπλιστή δημιούργησε αυξημένες προσδοκίες στην τοπική κοινωνία για την αξιοποίηση της μαρίνας του νησιού που παρέμενε αναξιοποίητη επί μακρόν. Μέσω της ανάδειξης του τουριστικού λιμένα που βρίσκεται στο βόρειο άκρο της παράκτιας ζώνης του Δήμου, η Χίος προσδοκά στην προσέλκυση ποιοτικού τουρισμού.

  Η μαρίνα βρίσκεται σε απόσταση 2,5 χλμ από το κέντρο της πόλης της Χίου και από τον κεντρικό λιμένα, όπως και σε απόσταση περίπου 6 χλμ από το αεροδρόμιο του νησιού. Η θαλάσσια ζώνη της μαρίνας είναι επιφάνειας περίπου 80.000 τ.μ., και η χερσαία ζώνη επιφάνειας περίπου 35.000 τ.μ.. Με βάση το πλάνο της αξιοποίησης, περιορισμένης κλίμακας παρεμβάσεις θα βελτιώσουν σημαντικά τη δυναμικότητα της μαρίνας, εξυπηρετώντας τουλάχιστον 170 σκάφη αναψυχής διαφόρων κατηγοριών, μήκους έως 25 μ., ενώ έχει το δυναμικό για την ανάπτυξη όλων των αναγκαίων για την λειτουργία της χερσαίων υποδομών, συμπεριλαμβανομένης της χερσαίας απόθεσης σκαφών, καθώς επίσης και άλλων χρήσεων αναψυχής και τουρισμού.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων