Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 02-Φεβ-2018 09:22

  Με αργό ρυθμό ο διαγωνισμός για τη Forthnet

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Με αργό ρυθμό ο διαγωνισμός για τη Forthnet

  Αν και επισήμως ο σύμβουλος του διαγωνισμού, η Nomura International έχει εκκινήσει το διαγωνισμό για την εύρεση στρατηγικού επενδυτή στα μέσα περίπου του Δεκεμβρίου, όπως είχε γράψει το Capital.gr., και υπεγράφησαν οι σχετικές συμβάσεις εμπιστευτικότητας, η διαδικασία προχωρά με αργό ρυθμό. Στο VDR (virual data room) οι οικονομικές και νομικές πληροφορίες αναρτώνται σταδιακά, καθώς το εύρος των πληροφοριών που ζητούνται από τη Forthnet είναι ιδιαίτερα μεγάλο.

  Έτσι, σύμφωνα με πληροφορίες, ζητήθηκε να υπάρξει παράταση στην αρχική ημερομηνία (23 Φεβρουαρίου) κατάθεσης δεσμευτικών προσφορών από τα επενδυτικά σχήματα που μετέχουν στο διαγωνισμό. Στη διαδικασία που υλοποιεί η Νοmura για λογαριασμό των τεσσάρων τραπεζών (Πειραιώς, Εθνική, Alpha Bank και Attica Bank), εκτός των Wind/Vodafone μετέχουν οι Apollo Capital Management, Golden Tree AssetManagement (εκ των βασικών μετόχων της Wind), Pillarstone, PCCW, Odyssey Consulting και το σχήμα Providence-Antenna Group.

  Οι πιστώτριες τράπεζες (και κάτοχοι του 33% της εταιρείας, των δανείων και των ομολογιών που εξέδωσε η εταιρεία το περασμένο Φθινόπωρο) είχαν επιδείξει σπουδή για την υλοποίηση του διαγωνισμού και είχαν θέσει ένα σφικτό χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση της πώλησης. Εξ αρχής στελέχη της αγοράς είχαν επισημάνει, λαμβάνοντας υπόψη την εμπειρία από αντίστοιχους διαγωνισμούς, ότι το χρονοδιάγραμμα δεν ήταν ρεαλιστικό. Είχαν μάλιστα εκφράσει επιφυλάξεις για το κατά πόσον θα μπορούσαν σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα να καταλήξουν σε μια πλήρη  δεσμευτική πρόταση. Η παράταση της προθεσμίας επιβεβαιώνει αυτές τις εκτιμήσεις, ενώ οι ενστάσεις που έχουν διατυπωθεί από την πλευρά ενός εκ των συμμετεχόντων στη διαδικασία για τη συμμετοχή έτερων ενδιαφερόμενων, δίνει το στίγμα της έντασης μεταξύ των υποψηφίων επενδυτών που θα χαρακτηρίσει το συγκεκριμένο διαγωνισμό.

  Την ίδια στιγμή, η πώληση της Cyta Ελλάδος στη Vodafone λειτουργεί, υπό προϋποθέσεις, ως benchmark για την πώληση της Forthmet. Το 100% της Cyta Ελλάδος αποτιμήθηκε σε όρους enterprise value στα 118 εκατ. ευρώ, με την εταιρεία να διαθέτει συνδρομητική βάση 360.000 συνδρομητών σταθερής και κινητής τηλεφωνίας. Στην περίπτωση της Forthnet, το μέγεθος της εταιρείας και η συνδρομητική της βάση είναι κατά πολύ μεγαλύτερο, με 995 χιλιάδες συνδρομητές (τέλος ά εξαμήνου 2017), ενώ διαθέτει σημαντικές συμφωνίες για την παροχή αποκλειστικού τηλεοπτικού περιεχομένου.

  Υπενθυμίζεται ότι προ πώληση είναι τα ανοίγματα των τραπεζών στην Forthnet (exposures), συμπεριλαμβανομένων μετοχών και μετατρέψιμων ομολογιών έναντι της εταιρείας και των θυγατρικών της. Συγκεκριμένα, το 32,7% της εταιρείας που απέκτησαν μέσω της άσκησης του δικαιώματος μετατροπής ομολογιών (debt-to-equity conversion), ομολογίες που αντιστοιχούν στο εναπομένων ποσοστό και τα δάνεια της εταιρείας, ύψους 256 εκατ.ευρώ στο τέλος του Ιουνίου 2017. Η Τράπεζα Πειραιώς αποτελεί το μεγαλύτερο πιστωτή της εταιρείας (100 εκατ. ευρώ), ακολουθεί η Εθνική Τράπεζα με 85 εκατ. ευρώ, η Alpha Bank με 55 εκατ. ευρώ και η Attica με 16 εκατ. ευρώ.

  Ν. Χρυσικόπουλος

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων