Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 30-Ιαν-2018 08:42

  EBZ: Αναζητά λύση, αλλιώς οδεύει προς ειδική διαχείριση

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  EBZ: Αναζητά λύση, αλλιώς οδεύει προς ειδική διαχείριση

  Του Νίκου Χρυσικόπουλου

  Σε κρίσιμη καμπή παραμένει η Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης (ΕΒΖ), καθώς οι τελευταίες προσπάθειες για την εξεύρεση κεφαλαίων και νέου επενδυτή με στόχο τη σωτηρία της βαθύτατα ζημιογόνου βιομηχανίας παραμένουν, προσώρας, άκαρπες.

  Η κατάσταση είναι για άλλη μια φορά οριακή και ήδη χθες οι τευτλοπαραγωγοί, στους οποίους η ΕΒΖ οφείλει 10,2 εκατ. ευρώ από την ποσότητα των τεύτλων που παραδόθηκε το 2017 προχώρησαν σε κατάληψη των γραφείων της βιομηχανίας. Εάν, δεν επιλυθεί το ζήτημα με τις οφειλές, μετά βεβαιότητας θα επηρεαστεί σοβαρά η περίοδος της καλλιέργειας του προϊόντος (ξεκινά αρχές Φεβρουαρίου και ολοκληρώνεται τέλος Μαρτίου), ενώ θεωρείται βέβαιο ότι θα υπάρξουν διεκδικήσεις από τους παραγωγούς μέσω της νομικής οδού.

  Έως σήμερα με την ΕΒΖ συνεργάζονται περί τους 2.000 παραγωγούς, όταν μέχρι πριν λίγα χρόνια ο αριθμός τους άγγιζε τους 8 χιλιάδες. Αντίστοιχη ήταν η μείωση στις καλλιεργούμενες εκτάσεις αλλά και στο παραχθέν προϊόν. Πέρυσι καλλιεργήθηκαν περί τα 65.000 στρέμματα και παρήχθησαν περί τους 36.000 τόνους ζάχαρης, όταν ο στόχος της προηγούμενης διοίκησης ήταν να καλλιεργηθούν 120.000 στρέμματα.

  Την ίδια στιγμή, η νέα διοίκηση της ΕΒΖ καταβάλει διαρκείς προσπάθειες να διασωθεί η βιομηχανία, δίχως να βγουν ξανά στο σφυρί οι δύο μονάδες της στη Σερβία που αποτελούν αυτή τη στιγμή το πιο επικερδές κομμάτι της δραστηριότητάς της. Ωστόσο δεν υπάρχει, προσώρας, ενδιαφέρον (ή αυτό που εκδηλώθηκε κρίθηκε μη αξιόλογο), ενώ τα χρονικά περιθώρια περιορίζονται αισθητά, τη στιγμή που η τιμή της ζάχαρης μειώθηκε κατά περίπου 30% έναντι του προηγούμενου έτους.

  Νέες μειώσεις

  Η διοίκηση έχει προαναγγείλει, με επιστολή της προς τους εργαζόμενους, την πρόθεσή της να μειωθεί το μισθολογικό κόστος, το οποίο χαρακτηρίζει υπερβολικά υψηλό, παρά και τη μισθολογική μείωση που είχε επιβληθεί. Η τελευταία συλλογική σύμβαση που υπεγράφη προέβλεπε μείωση του κόστους μισθοδοσίας για μια τριετία (από 01/04/2016 κατά 19%, από 01/01/2017 κατά 10% και από 01/01/2018 κατά 10%). Σήμερα στην εταιρεία απασχολούνται 220 εργαζόμενοι, οι οποίοι είχαν αποστείλει στις αρχές του έτους επιστολή στον Πρωθυπουργό υπενθυμίζοντας τις κυβερνητικές εξαγγελίες ώστε η βιομηχανία να κρατηθεί ζωντανή και να ενισχυθεί η λειτουργία της.

  Πληροφορίες αναφέρουν ότι στο πλαίσιο της προσπάθειας της διοίκησης για την εκλογίκευση της λειτουργίας των μονάδων της και της λειτουργικής αναδιάρθρωσης, έχει υποβληθεί νέο πλάνο εξυγίανσης μέσω του οποίου προτείνονται νέες μισθολογικές περικοπές που μπορεί να φθάσουν και το 50%, παύση λειτουργίας ορισμένων μονάδων στην Ελλάδα και αξιοποίηση των θυγατρικών στη Σερβία. Μέσα στις επόμενες ημέρες θα υπάρξουν οι σχετικές εγκρίσεις επί του σχεδίου αναδιάρθρωσης από το διοικητικό συμβούλιο και ενημέρωση των εργαζόμενων.

  Σε ό,τι αφορά την εξόφληση των παραγωγών, αναζητείται φόρμουλα προκειμένου να υπάρξει καταβολή μέρους των οφειλομένων, συνολικά 10,2 εκατ. ευρώ. Επί του παρόντος επιχειρείται να χορηγηθεί δάνειο ύψους 4 εκατ. ευρώ από την Τράπεζα Πειραιώς με ενέχυρο ζάχαρη του εργοστασίου της Ορεστιάδας και να εισπραχθούν τα επιπλέον 6,2 εκατ. ευρώ από την πώληση ζάχαρης από αποθέματα. Ουσιαστικά η ΕΒΖ προσβλέπει σε στήριξη και κεφάλαιο κίνησης από την Τράπεζα Πειραιώς, η οποία όμως τελεί υπό τον αυστηρό έλεγχο του SSM, ενώ την κατάσταση σύμφωνα με κάποιες πηγές δυσχεραίνει και η απουσία φορολογικής ενημερότητας από την εταιρεία.

  Η κυβέρνηση σε κάθε περίπτωση επιθυμεί να διατηρηθεί σε λειτουργία η εταιρεία, έστω και με σημαντικές περικοπές. Το εγχείρημα είναι δύσκολο καθώς η ΕΒΖ βαρύνεται από μεγάλες ζημιές, αρνητικά ίδια κεφάλαια και υψηλό λειτουργικό κόστος, ως αποτέλεσμα ετών κακοδιαχείρισης και άστοχων πολιτικών και κομματικών παρεμβάσεων. Προς αυτή την κατεύθυνση πραγματοποιήθηκε προ ημερών συνάντηση με τη συμμετοχή του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου, του αναπληρωτή υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης Αλέξη Χαρίτση και του διευθύνοντα συμβούλου της Τράπεζας Πειραιώς Χρήστου Μεγάλου.

  Το δυσμενές σενάριο

  Εάν, ωστόσο. δεν ευοδωθούν οι προσπάθειες αυτές που καταβάλλονται, η ΕΒΖ θα βρεθεί προ μεγάλου αδιεξόδου. Ήδη υπάρχουν σενάρια ότι έχει εξεταστεί η ένταξή της σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης ή ακόμη και η πτώχευση, φορτώνοντας στους Έλληνες φορολογούμενους τα δάνειά της, ύψους 160 εκατ. ευρώ (σ.σ. δάνεια που πέρασαν στην Πειραιώς όταν απορρόφησε το "καλό” κομμάτι της Αγροτικής Τράπεζας). Οι επιλογές αυτές δεν αποτελούν προτεραιότητα για την κυβέρνηση που συνεχίζει να αναζητά λύση.

  Το 2015 η ΕΒΖ εμφάνισε ζημίες 58 εκατ. ευρώ, το 2016 το ζημιογόνο αποτέλεσμα ήταν 40,3 εκατ. ευρώ και 23 εκατ. ευρώ το 2017. Ως εκ τούτου η αρνητική καθαρή θέση της βιομηχανίας επιδεινώθηκε και από -51,3 εκατ. ευρώ το 2015 διαμορφώθηκε το 2017 στα 115,3 εκατ. με αντίστοιχη μείωση του ενεργητικού από 177 εκατ. ευρώ το 2015 σε 119 εκατ. ευρώ το 2017.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων