Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 26-Ιαν-2018 08:28

  Κέκροψ: Στο προσκήνιο η έκταση των 300 στρεμμάτων στα λατομεία Ψυχικού

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Κέκροψ: Στο προσκήνιο η έκταση των 300 στρεμμάτων στα λατομεία Ψυχικού

  Του Νίκου Χρυσικόπουλου

  Από το 1988 χρονολογείται η αντιδικία της εταιρείας Κέκρoψ με το Ελληνικό Δημόσιο για την κυριότητα 300 στρεμμάτων στα παλιά Λατομεία Ψυχικού.

  Πρόκειται για μια έκταση στα Τουρκοβούνια, ανάμεσα στους δήμους Ψυχικού-Φιλοθέης και Γαλατσίου, τμήμα της οποίας η Κέκροψ υποστηρίζει ότι της ανήκει, κάτι που αμφισβήτησε από την πλευρά του το Δημόσιο.

  Η απαρχή της υπόθεσης ξεκινά από πολύ παλιά. Για όσους δεν γνωρίζουν, μέσω της Κέκροψ πρακτικά "δημιουργήθηκε” το Π. Ψυχικό, ως αποτέλεσμα της συνένωσης το 1923 δύο μεγάλων εκτάσεων που ανήκαν στο βιομήχανο Γ. Ησαϊα, τον τραπεζικό Γ. Οικονομίδη και το μηχανικό Δ. Διαμαντίδη, οι οποίοι είχαν συστήσει την "Αθηναϊκή Εταιρεία”. Όλη η εισφερθείσα στην εταιρεία έκταση, οριοθετείται σήμερα από τα όρια της δημοτικής ενότητας Ψυχικού του Δήμου Φιλοθέης - Ψυχικού. Η Κέκροψ ανέπτυξε μεγάλο μέρος της περιοχής, προχώρησε στη πολεοδόμησή της ενώ στο πλαίσιο των εργασιών της είχε ξεκινήσει από το 1937 λατομική δραστηριότητα στα Τουρκοβούνια, η οποία σταμάτησε το 1976.

  Δικαστική "Οδύσσεια"

  Δώδεκα χρόνια μετά την αναστολή των εργασιών του λατομείου, το 1988, το Ελληνικό Δημόσιο άσκησε ενώπιον του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών αγωγή με την οποία αξίωσε την ιδιοκτησία έκτασης 300 περίπου στρεμμάτων στην περιοχή Τουρκοβουνίων (Λατομείο Ψυχικού), τμήμα της οποίας η Κέκροψ υποστήριξε ότι της ανήκει. Επί της αγωγής αυτής, εκδόθηκε απόφαση (υπ΄ αριθμ. 5722/1997) του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, με την οποία απορρίφθηκε η αγωγή του Ελληνικού Δημοσίου.

  Κατά της αποφάσεως αυτής, το Ελληνικό Δημόσιο άσκησε έφεση. Η συζήτηση έγινε το Νοέμβριο του 1998, αλλά η υπόθεση δικάσθηκε το Νοέμβριο του 2011. Το Εφετείο Αθηνών με απόφασή του (2887/2012) ανέβαλε την έκδοση οριστικής αποφάσεως και έταξε συμπληρωματική απόδειξη. Μετά την κατάθεση της νέας πραγματογνωμοσύνης, η υπόθεση συζητήθηκε τον Απρίλιο του 2014 και εξεδόθη η με αριθμό 3401/2014 απόφαση του Εφετείου Αθηνών, η οποία έκανε δεκτή την αγωγή του Ελληνικού Δημοσίου.

  Η Κέκροψ στη συνέχεια κατέθεσε αίτηση αναίρεσης της συγκεκριμένης απόφασης ενώπιον του Αρείου Πάγου, η οποία συζητήθηκε το Νοέμβριο του 2016 και εκδικάστηκε την περασμένη Τρίτη Γ’ Πολιτικό Τμήμα του Αρείου Πάγου, με την δημοσιοποίηση της απόφασης να αναμένεται εντός τρίμηνου, κατ΄εκτίμηση. Για την τύχη της αίτησης, η πλευρά του Κέκροπα εμφανίζεται αισιόδοξη. Εξάλλου, με τον Πέτρο Σουρέτη από τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου, έχει καταγραφεί σημαντική πρόοδος σε αρκετά από τα θέματα της εταιρείας που παρέμεναν ανοικτά.

  Για τον Κέκροπα και τους μετόχους του, οι οποίοι στο πρόσφατο παρελθόν χρειάστηκε να στηρίξουν κεφαλαιακά την εταιρεία, η έκβαση αυτής της μακροχρόνιας δικαστικής διένεξης με το Δημόσιο αποτελεί πολύ μεγάλο στοίχημα. Η εισηγμένη σε αυτή την έκταση "φιλέτο" (η οποία λόγω της επιδικίας έχει αποτιμηθεί από την εισηγμένη σε πολύ χαμηλή τιμή, στο κόστος κτήσεως) φιλοδοξεί να πραγματοποιήσει οικιστικές αναπτύξεις, η αξία των οποίων όταν υλοποιηθεί η επένδυση, θα μετράται σε εκατομμύρια ευρώ.

  Όπως αναφέρεται στην οικονομική έκθεση της εταιρείας, τα τρία οικόπεδα για τα οποία υπήρχε η επιδικία με το δημόσιο βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή του λατομείου Ψυχικού και αφορούν σε έκταση 31 στρεμμάτων, 18,8 στρεμμάτων και 193,8 στρεμμάτων συνολικά. Στο ενημερωτικό δελτίο για την πρόσφατη ΑΜΚ αναφέρεται πως στην περίπτωση που η απόφαση του Αρείου Πάγου είναι θετική για την εταιρεία η υπόθεση θα επιστρέψει στο Εφετείο Αθηνών το οποίο θα πρέπει να εκδώσει νέα απόφαση. "Μια θετική απόφαση του Εφετείου για την εταιρεία θα έχει ως αποτέλεσμα την τελεσίδικη αναγνώριση της κυριότητας των ακινήτων σε επιδικία και την εγγραφή τους στο ενεργητικό της. Η εταιρεία θα δύναται να προβεί στην αξιοποίηση των μη δεσμευμένων πολεοδομικά ακινήτων και στις ενέργειες αποδέσμευσης των πολεοδομικά δεσμευμένων ακινήτων".

  Να σημειωθεί επίσης ότι το μετοχικό σχήμα έχει πλέον αλλάξει σε σχέση με το 2014 όταν βασικοί μέτοχοι ήταν ο όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (23,97%), ο Σ. Κόκκαλης μέσω της Intrapar και ο Σταύρος Ψυχάρης. Μετά την πρόσφατη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου που πραγματοποιήθηκε στην εταιρεία τα ποσοστά λόγω dilution μεταβλήθηκαν και πλέον η ΓΕΚΤΕΡΝΑ κατέχει ποσοστό 37,22%, η Intracom Holdings (μέσω της Intrapar) 34,06% και ο Στ. Ψυχάρης 7,19%.

  Το τελευταίο διάστημα και εν όψει των εξελίξεων με τη συγκεκριμένη υπόθεση, η μετοχή της εταιρείας έχει καταγράψει σημαντική άνοδο. Μόνο το τελευταίο δίμηνο ο τίτλος έχει καταγράψει άνοδο 91%, κλείνοντας χθες στα 0,98 ευρώ. Η Κέκροψ (εισηγμένη από το 1967) αποτιμάται σήμερα στο Χ.Α. στα 19 εκατ.ευρώ. 

  Διαβάστε ακόμη:

  - Κέκροψ: Η εταιρεία που "έφτιαξε" το Π. Ψυχικό

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων