Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 25-Ιαν-2018 07:48

  Πέντε φορές υπερκαλύφθηκε το ομόλογο της Alpha Bank

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Πέντε φορές υπερκαλύφθηκε το ομόλογο της Alpha Bank

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 19:38

  της Νένας Μαλλιάρα

  Την επιτυχή ολοκλήρωση της έκδοσης καλυμμένης ομολογίας ύψους 500 εκατ. ευρώ, 5ετούς διάρκειας, με κουπόνι 2,5% ετησίως ανακοίνωσε η Alpha Bank, επιβεβαιώνοντας πλήρως τις πληροφορίες του Capital.gr.

  Η έκδοση προσέλκυσε μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον μετά από σειρά επιτυχημένων συναντήσεων (roadshow) με θεσμικούς επενδυτές στο Λονδίνο, τη Φρανκφούρτη και το Μιλάνο. Το Βιβλίο Προσφορών υπερκαλύφθηκε σχεδόν 5 φορές, με το μεγαλύτερο μέρος της εκδόσεως να καλύπτεται από διεθνείς θεσμικούς επενδυτές (93%).

  Στην ανακοίνωση σημειώνεται ότι η ομολογία εκδόθηκε στο πλαίσιο του Προγράμματος Καλυμμένων Ομολογιών Ι που προβλέπει απευθείας έκδοση από την Τράπεζα έως του ποσού των 8 δισ. ευρώ. Η εκδοθείσα Καλυμμένη Ομολογία εισήχθη προς διαπραγμάτευση στο Χρηματιστήριο Αξιών του Λουξεμβούργου και αξιολογήθηκε από τους οίκους πιστοληπτικής αξιολογήσεως Moody’s και Fitch με διαβάθμιση Β3 και B αντιστοίχως.

  Συντονιστές της Εκδόσεως (Joint Lead Managers) ήταν οι Barclays, Citi, Commerzbank, JP Morgan, NatWest Markets.

  Ο Διευθύνων Σύμβουλος – CEO της Alpha Bank, κ. Δημήτριος Π. Μαντζούνης δήλωσε:

  "Η επιτυχία της Εκδόσεως ισχυροποιεί περαιτέρω την παρουσία της Alpha Bank στις διεθνείς αγορές, επιβεβαιώνοντας εκ νέου την ικανότητά της να υποστηρίζει με συνέπεια ανάλογες συναλλαγές. Επιπλέον, συνεισφέρει στην επίτευξη του επιχειρησιακού στόχου της Τραπέζης για διαφοροποίηση της χρηματοδοτικής της βάσεως και επιταχύνει την αποδέσμευσή της από την χρηματοδότηση μέσω του Έκτακτου Μηχανισμού Ρευστότητας της Τραπέζης της Ελλάδος”.

  Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα, το Capital.gr μετέδιδε τα εξής:

  Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε η έκδοση του πενταετούς καλυμμένου ομολόγου της Alpha Bank. Με βάση τις μέχρι στιγμής πληροφορίες οι προσφορές ξεπερνούν τα 2,3 δισ. ευρώ, τη στιγμή που η τράπεζα ζητούσε 500 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες η απόδοση διαμορφώνεται στο 2,75% και το κουπόνι στο 2,5%. 

  Η έκδοση εξαρχής στόχευε σε επιτόκιο χαμηλότερο του 3%, όπως διαφαινόταν με βάση τις ενδεικτικές εντολές που μετέφεραν στο syndication των τραπεζών (JP Morgan, Citi, Barclays, Commerzbank και Natwest) που "τρέχει" την έκδοση οι επενδυτές στη διάρκεια του διήμερου road show στις 22 και 23 Ιανουαρίου.

  Η παρουσίαση έγινε τη μία ημέρα στο Λονδίνο και την άλλη στο Μιλάνο και τη Φρανκφούρτη και σύμφωνα με τις πληροφορίες, καταγράφηκε αυξημένο ενδιαφέρον τόσο από επενδυτές που επενδύουν σε τίτλους σταθερού εισοδήματος και covered bonds, όσο και από funds με διαφορετικό επενδυτικό προσανατολισμό. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η Alpha Bank κατά τη διάρκεια των παρουσιάσεων ήρθε σε επαφή με περισσότερα από 40 funds. 

  Σημειώνεται ότι σε ένα περιβάλλον αρνητικών επιτοκίων στην Ευρώπη, όπου τα funds που επενδύουν στα τυπικά covered bonds λαμβάνουν  αποδόσεις μεταξύ 0,20% και 0,40%, είναι προφανές ότι οι ελληνικές αποδόσεις προσελκύουν αυξημένο ενδιαφέρον.

  Στο πλαίσιο αυτό, αν και πενταετούς διάρκειας, το καλυμμένο ομόλογο της Alpha Bank στοχεύει σε επιτόκιο κάτω του 3%, αισιοδοξώντας βάσιμα ότι μπορεί να το επιτύχει. Σημειώνεται ότι έχουν προηγηθεί δύο ανάλογες εκδόσεις από την Εθνική Τράπεζα και τη Eurobank σε επιτόκιο κάτω του 3% (2,90% η Εθνική και 2,98% η Eurobank), ωστόσο ήταν για διάρκεια χρηματοδότησης 3 ετών και όχι 5ετίας, όπως της Alpha Bank. 

  Η έκδοση του 5ετούς covered bond από την Alpha Bank θα χρησιμοποιηθεί από την Τράπεζα για την αντίστοιχη μείωση του δανεισμού της από τον ELA, για τη διαφοροποίηση των πηγών χρηματοδότησης, για το "χτίσιμο" του ισολογισμού της στα πρότυπα των ευρωπαϊκών τραπεζών, αλλά και για τη δημιουργία μίας ευρύτερης επενδυτικής βάσης.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων