Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 24-Ιαν-2018 07:59

  Με κομματικά και όχι επιχειρησιακά κριτήρια διοικείται η ΕΥΔΑΠ

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Με κομματικά και όχι επιχειρησιακά κριτήρια διοικείται η ΕΥΔΑΠ

  Οι εισπράξεις από την πώληση του 11% της ΕΥΔΑΠ και του 23% της ΕΥΑΘ αποτελούν τμήμα του στόχου για έσοδα ύψους 1 δισ. ευρώ από ιδιωτικοποιήσεις, έως το τέλος του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής, δηλαδή το δεύτερο εξάμηνο της φετινής χρονιάς. Η συγκεκριμένη όμως, αναφορά της Έκθεσης Συμμόρφωσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δεν είναι τόσο... σημαντική, εάν συγκριθεί με αυτήν για την αποπολιτικοποίηση του management σε όλη τη δημόσια διοίκηση μέσω της αντικατάστασής του.

  Η διατύπωση αυτή εξειδικεύεται όσον αφορά στη διακυβέρνηση των εταιρειών διαχείρισης υδάτινων πόρων και τις Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης και Αποχέτευσης (ΔΕΥΑ). Σύμφωνα με το κείμενο συμμόρφωσης, η ελληνική πολιτεία έχει πράξει ό,τι απαιτείται για να αποπολιτικοποίησει και να θέσει επαγγελματικά κριτήρια στο διοικείν των συγκεκριμένων επιχειρήσεων. Η τοποθέτηση δηλαδή διοίκησης με μη κομματικά κριτήρια φαίνεται να εξασφαλίζεται μέσω του άρθρου 348 του πολυνομοσχεδίου, το οποίο προσδιορίζει, μεταξύ άλλων, τον τρόπο πλήρωσης των θέσεων του δ.σ. των Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης και Αποχέτευσης.

  Η ΕΥΔΑΠ

  Το κείμενο συμμόρφωσης υπονοεί -παρά τη μη ρητή αναφορά- και την ανάγκη για αποπολιτικοποίηση της ΕΥΔΑΠ, όπου στη θέση του διευθύνοντα συμβούλου- στο πλαίσιο μίας αμιγώς πολιτικής και όχι μόνο επιλογής- έχει τοποθετηθεί ο Γιάννης Μπενίσης. Δεν είναι τυχαίο ότι την 1η Ιουλίου του 2015 η ακρόαση της νέας διοίκησης της ΕΥΔΑΠ από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής, συνοδεύτηκε με αρκετά επικριτικά σχόλια από τα μέλη της Αντιπολίτευσης.

  "Εάν κάποιος έμπαινε στο Google και διάβαζε το βιογραφικό του κ. Βαρθολομαίου που θα αντικαταστήσει ο κ. Μπενίσης θα έμενε ενεός. Το βιογραφικό του κ. Μπενίση είναι μόλις τρεις παράγραφοι. [...] Αναγράφει πτυχίο με βαθμό καλώς. Αυτό δεν συμβιβάζεται με την υποτροφία εκτός και εάν αυτή ήταν ιδιωτική διότι το ΙΚΥ απονέμει υποτροφία μόνο σε αριστούχους. Λέτε ότι εργαστήκατε στη φροντιστηριακή εκπαίδευση. Ωστόσο, αυτό δεν έχει καμία σχέση με την ΕΥΔΑΠ. Υπήρξατε συνεταίρος σε καφετέρια και εστιατόρια. Καμία σχέση με την ΕΥΔΑΠ. Καταλήγετε πέραν των κομματικών σας περγαμηνών ότι είστε από τους πρώτους που ασχοληθήκατε με φωτοβολταϊκά. Με ιδίους πόρους ή πήρατε επιδότηση;” είχε σημειώσει, τότε, ο βουλευτής της Ν.Δ. Νικήτας Κακλαμάνης.

  Σε κάθε περίπτωση, η ΕΥΔΑΠ της οποίας ποσοστό 34% ελέγχει το Δημόσιο, ενώ το ΤΑΙΠΕΔ ελέγχει το 27,3% αυτής, έχει μεταβιβαστεί στην Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας (ΕΕΣΥΠ). Υπό την ομπρέλα του ειδικού αυτού φορέα με τις συμμετοχές μειοψηφίας και πλειοψηφίας σε κρατικές εταιρείες, εκτιμάται ότι το management της ΕΥΔΑΠ θα αποκτήσει κριτήρια περισσότερο τεχνοκρατικά. Εξάλλου, σύμφωνα με το προαπαιτούμενο υπ' αριθμόν 74 του κειμένου συμμόρφωσης, μέχρι τον Μάιο του 2018 θα λάβει χώρα, εάν χρειαστεί, η αξιολόγηση και αντικατάσταση των εκτελεστικών και μη εκτελεστικών μελών των διοικητικών συμβουλίων των εισηγμένων στο Χρηματιστήριο εταιρειών, όπως η ΕΥΔΑΠ.

  Σχετικά με την πώληση του 11% της ΕΥΔΑΠ; Οι υποψήφιοι μνηστήρες πολλαπλασιάζονται, καθώς μετά τη Suez και τη Veolia μία ακόμη γαλλική εταιρεία, η Saur φαίνεται να εκδηλώνει ενδιαφέρον, όποτε και εάν η διαδικασία ξεκινήσει. Ωστόσο, στο πλαίσιο των άτυπων συζητήσεων που έχουν γίνει, έχει μπει στο τραπέζι, σύμφωνα με πληροφορίες, το αίτημα από πλευράς των ενδιαφερομένων για εξασφάλιση αμοιβής της τάξης του 1,5 εκατ. ευρώ για παροχή υπηρεσιών τεχνικής υποστήριξης. 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων