Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 23-Ιαν-2018 08:52

  Στην τελική ευθεία για Νηρέα και Σελόντα

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Στην τελική ευθεία για Νηρέα και Σελόντα

  Του Νίκου Χρυσικόπουλου

  Στην τελική ευθεία εισέρχεται η πώληση των Νηρέα και Σελόντα. Ήδη οι σύμβουλοι του διαγωνισμού, συνεπικουρούμενοι από κλιμάκιο της Lazard, προχώρησαν στην αξιολόγηση των δεσμευτικών προσφορών που κατατέθηκαν στο πλαίσιο του διεθνούς διαγωνισμού για την πώληση της πλειοψηφικής συμμετοχής των τραπεζών στις δύο εταιρείες ιχθυοκαλλιέργειας.

  Αν και δεν γίνεται γνωστό, ακόμη, το ύψος των προσφορών, οι συγκλίνουσες πληροφορίες από την περασμένη Παρασκευή ανέφεραν πως πρόθεση των συμβούλων είναι να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις με τους επενδυτές που κατέθεσαν τις δύο καλύτερες προσφορές, προκειμένου να μεγιστοποιηθεί το τίμημα της πώλησης, αλλά και να υπάρχει "plan b” ώστε να μη χαθεί χρόνος σε περίπτωση που η έκβαση των διαπραγματεύσεων με τον επενδυτή που κατέθεσε την καλύτερη προσφορά δεν έχει θετική κατάληξη.

  Αν και υπάρχουν σαφείς ενδείξεις για τους δύο υποψηφίους που μπαίνουν σε αυτή τη short list και προκρίνονται στο νέο γύρο διαπραγμάτευσης, οι σύμβουλοι του διαγωνισμού θα λάβουν τις οριστικές τους αποφάσεις άμεσα, το πιθανότερο σήμερα, ώστε να προχωρήσει η διαδικασία. Οι δύο επικρατέστεροι, χωρίς να αποκλείεται ο τρίτος κατά σειρά σε περίπτωση που δεν υπάρχει συμφωνία με έναν από τους δύο πρώτους, θα κληθούν να συμφωνήσουν επί ενός κοινά αποδεκτού σχεδίου σύμβασης πώλησης και να υποβάλουν βελτιωτικές προσφορές, από τις οποίες θα επιλεγεί τελικώς ο προτιμητέος επενδυτής.

  Ασφαλείς πληροφορίες αναφέρουν ότι από την κατάθεση των προσφορών έχει  προκύψει και η δομή των σχημάτων που διεκδικούν τις δύο εταιρείες ιχθυοκαλλιέργειας, από την οποία προκύπτουν συμπράξεις με ισχυρούς συνεργάτες, εταιρείες επενδυτικών συμμετοχών και μη.

  Σημαντικό ρόλο στην απόφαση για την ανάδειξη του προτιμητέου επενδυτή για τις Νηρέα και Σελόντα  θα έχουν, πέραν του τιμήματος, το ποσοστό του equity και η έκταση του reprofiling των δανείων που θα απαιτηθεί, το μοντέλο αξιοποίησης των συνεργιών μεταξύ των δύο εταιρειών και το συνολικό στρατηγικό πλάνο ανάπτυξης που θα κατατεθεί.

  Ενόσω η διαδικασία βρίσκεται σε εξέλιξη, οι μετοχές των δύο εταιρειών συνεχίζουν να αντιδρούν θετικά στο ταμπλό, κυρίως αυτή της Σελόντα που το τελευταίο δίμηνο βρίσκεται στο +72%. Η μετοχή του Νηρέα αντίστοιχα καταγράφει άνοδο 25% το ίδιο διάστημα.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων