Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 23-Ιαν-2018 08:37

  Νέα δεδομένα για την πώληση του 5% του ΟΤΕ

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Νέα δεδομένα για την πώληση του 5% του ΟΤΕ

  Του Νίκου Χρυσικόπουλου

  Η απόφαση της διοίκησης του ΟΤΕ να υιοθετήσει μια μεσοπρόθεσμη Πολιτική Αμοιβών προς τους μετόχους, στο πλαίσιο της οποίας κάθε χρόνο, αρχής γενομένης από το 2018, οι ελεύθερες ταμειακές ροές που παράγει κάθε χρόνο ο Οργανισμός θα καταβάλλονται (αφού αφαιρεθούν κεφάλαια για εξαγορές φάσματος και μη επαναλαμβανόμενες δαπάνες) στους μετόχους, μέσω ενός συνδυασμού καταβολής μερισμάτων και προγραμμάτων επαναγοράς ιδίων μετοχών (με αναλογία 65% - 35%), είχε ήδη τα πρώτα ορατά οφέλη.

  Από την περασμένη Παρασκευή, όταν και γνωστοποιήθηκε η απόφαση, εκδηλώθηκε το re-rating της μετοχής και η κεφαλαιοποίηση του Οργανισμού άγγιξε τα 6,1 δισ. ευρώ (από 5,7 δισ. ευρώ), με τον τίτλο να απέχει πλέον ελάχιστα από τα υψηλά 5ετίας. Η αντίδραση στο Χρηματιστήριο ήταν άμεση, ενώ οι αναλυτές έσπευσαν να ποσοτικοποιήσουν τις ωφέλειες και να παρέχουν νέο guidance.

  Η Goldman Sachs ανέβασε την τιμή-στόχο για τη μετοχή του ΟΤΕ στα 13,90 ευρώ με σύσταση "αγορά”, η Pantelakis στα 14 ευρώ, ενώ η ΒΕΤΑ εκτίμησε ότι το μέρισμα ανά μετοχή (αναμένεται να ανακοινωθεί στις 22 Φεβρουαρίου, στην έκτακτη γ.σ. των μετόχων) θα διαμορφωθεί στο 0,35 ευρώ, σημαντικά πάνω από τις εκτιμήσεις των αναλυτών, υποδηλώνοντας μερισματική απόδοση 2,9% στα τρέχοντα επίπεδα τιμών.

  To re-rating αυτό σε συνδυασμό με την αύξηση της ορατότητας για τον ΟΤΕ, της βελτίωσης της χρηματοοικονομικής εικόνας του ομίλου και του προγράμματος επενδύσεων που υλοποιεί για την ανάπτυξη τηλεπικοινωνιακών δικτύων νέας γενιάς, μεταβάλλουν τα δεδομένα και για την αξιοποίηση του 5% του μετοχικού κεφαλαίου του Οργανισμού που βρίσκεται στο προς αξιοποίηση χαρτοφυλάκιο του ΤΑΙΠΕΔ, στο πλαίσιο της περαιτέρω αποκρατικοποίησης της εν λόγω εταιρείας.

  Στο πλαίσιο αυτό πληροφορίες αναφέρουν πως είναι πιθανό να "κερδίσει πόντους” η επιλογή ενός διεθνούς διαγωνισμού, placement στην ουσία, για το 5% του ΟΤΕ, επιλογή που σε συνδυασμό με την ευνοϊκή συγκυρία που διαμορφώνεται στο Χρηματιστήριο, μπορεί να μεγιστοποιήσει το όφελος από την παραχώρηση του συγκεκριμένου asset. Και αυτό διότι η Deutsche Telecom, κάτοχος σήμερα του 40% του ΟΤΕ, διαθέτει (με βάση τη Συμφωνία Μετόχων) δικαίωμα πρώτης προτίμησης για όποιο ποσοστό του ΟΤΕ διατεθεί. Σε περίπτωση, λοιπόν, που ο γερμανικός όμιλος προσφέρει ίσο τίμημα, μπορεί να αποκτήσει το ποσοστό που παραχωρεί το Δημόσιο.

  Με δεδομένο ότι ο ΟΤΕ προβάλλει πλέον ως ένα ευρωπαϊκό dividend story (με μερισματική απόδοση άνω του 5% μετά το 2019, όπως εκτιμά η ΒΕΤΑ), πλησιάζοντας τους κύριους ανταγωνιστές του στην Ευρώπη, θεωρείται ασφαλές να ειπωθεί ότι ένα placement για το 5% του ΟΤΕ μπορεί να προσελκύσει σημαντικό ενδιαφέρον από επενδυτικά κεφάλαια. Στην περίπτωση που το τίμημα διαμορφωθεί σε επίπεδα που δεν μπορεί να "δικαιολογήσει” η D.T., δεν αποκλείεται να μην ασκήσει τα δικαιώματά της, χωρίς να προκύψει ουσιαστική διαφοροποίηση στον έλεγχο που ασκεί στον ΟΤΕ. Tο ελληνικό δημόσιο ελέγχει τα δικαιώματα ψήφου για το 5% των μετοχών (1% ως άμεσος κύριος και 4% μέσω του ΙΚΑ).

  Ούτως ή άλλως η αξιοποίηση ενός placement αποτελεί μια από τις δύο επιλογές που βρίσκονταν στο τραπέζι για το 5% του ΟΤΕ. Η έτερη είναι, δεδομένου του δικαιώματος πρώτης προτίμησης που διατηρεί, να ενημερωθεί η D.T εγγράφως από το Ελληνικό Δημόσιο για την πρόθεσή του να παραχωρηθεί το ποσοστό αυτό. Σε αυτή την περίπτωση, το τίμημα της πώλησης θα διαμορφωθεί με βάση το μεσοσταθμικό κλείσιμο των τελευταίων 25 ημερών της μετοχής στο Χρηματιστήριο. 

  Με βάση το χθεσινό κλείσιμο του ΟΤΕ, η τρέχουσα αποτίμηση του 5% του μετοχικού κεφαλαίου του Οργανισμού ανέρχεται σε 300 εκατ. ευρώ. Να σημειωθεί πως δεν υπάρχει ζήτημα υποχρεωτικής δημόσιας προσφοράς από τη D.T. εάν αυξήσει το ποσοστό της στο μετοχικό κεφάλαιο του ΟΤΕ προς τους μετόχους μειοψηφίας, καθώς η διαδικασία θεωρείται "συνέχεια" της πρώτης αποκρατικοποίησης του Οργανισμού το 2008.

  Ποιοι σύμβουλοι θα "τρέξουν" την αποκρατικοποίηση

  Η νέα διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ έχει ήδη δώσει τις πρώτες στρατηγικές κατευθύνσεις που συνίστανται στην ενίσχυση της υπεραξίας όλων των περιουσιακών στοιχείων που βρίσκονται στον έλεγχο του Ταμείου. Στην περίπτωση του ΟΤΕ, οι χρηματοοικονομικοί σύμβουλοι που έχουν αναλάβει την πώληση του 5% των μετοχών της εταιρείας, η Credit Suisse και η Πειραιώς, θα εισηγηθούν στο ΤΑΙΠΕΔ τη βέλτιστη, κατά την άποψή τους επιλογή, και η διοίκηση του Ταμείου θα αποφασίσει για τα επόμενα βήματα.

  Υπενθυμίζεται ότι το 5% του ΟΤΕ μεταβιβάστηκε στο ΤΑΙΠΕΔ στο τέλος του 2016 και τον Απρίλιο του 2017 εκκίνησε επισήμως η διαδικασία, με τη δημοσιοποίηση της πρόσκλησης για την εύρεση χρηματοοικονομικών συμβούλων. Σήμερα το ελληνικό δημόσιο ελέγχει το 10% των δικαιωμάτων ψήφου των μετοχών του ΟΤΕ. Μετά την πώληση του 5% των μετοχών από το ΤΑΙΠΕΔ, η τροποποιημένη συμφωνία μετόχων θα συνεχίσει να ισχύει, καθώς το ελληνικό δημόσιο θα ελέγχει τα δικαιώματα ψήφου για το εναπομείναν 5% των μετοχών (1% ως άμεσος κύριος και 4% μέσω του ΙΚΑ).

  Nikos.chrissikopoulos@capital.gr

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων