Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 22-Ιαν-2018 12:13

  Το 10% των βιομηχανιών αναμένει νέα μείωση των πωλήσεών του

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Το 10% των βιομηχανιών αναμένει νέα μείωση των πωλήσεών του

  Υποχώρησε τον Δεκέμβριο το ποσοστό των βιομηχανιών που προβλέπουν θετική εξέλιξη των πωλήσεών τους, τους προσεχείς μήνες.

  Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των Ερευνών Οικονομικής Συγκυρίας στον Τομέα της Βιομηχανίας για τον μήνα Δεκέμβριο του ΙΟΒΕ, οι θετικές προβλέψεις για τις πωλήσεις τους προσεχείς μήνες περιορίζονται στις +17 μονάδες από +20 μονάδες.

  Σύμφωνα με την έρευνα το ποσοστό των επιχειρήσεων που αναμένει άνοδο πωλήσεων το προσεχές χρονικό διάστημα υποχώρησε στο 27% από 29%, ενώ ποσοστό 10% αναμένει νέα μείωση των πωλήσεών του.

  Ο δείκτης εκτιμήσεων για τις τρέχουσες πωλήσεις αυξάνεται στις +7 (από +5) μονάδες. Σε αυτήν την περίπτωση, το μέσο ισοζύγιο των εκτιμήσεων για τις τρέχουσες πωλήσεις παρουσιάζει μικρή πτώση το 2017, κυρίως από τον Ιούλιο και μετά, σε σχέση με το 2016, ενώ αντίθετα σε επίπεδο προβλεπόμενων πωλήσεων καταγράφεται συνολικά άνοδος.

  Σε επίπεδο παραγγελιών και τρέχουσας ζήτησης, το σχετικό ισοζύγιο είναι αρνητικό και διαμορφώνεται τον Δεκέμβριο στις -11 (από -17) μονάδες, με το 1⁄4 των επιχειρήσεων να δηλώνουν χαμηλές για την εποχή παραγγελίες και το 14% (από 8%) να αναφέρει το αντίθετο.

  Ως προς τα αποθέματα έτοιμων προϊόντων, το σχετικό θετικό ισοζύγιο μειώνεται στις +7 (από +11) μονάδες, με το 18% των επιχειρήσεων να αναφέρει υψηλά για την εποχή αποθέματα και το 11% (από 8%) να δηλώνει το αντίθετο. Οι δυο αυτές μεταβλητές κινούνται συνήθως αντίθετα, αφού οι αυξημένες παραγγελίες υποδηλώνουν μείωση των αποθεμάτων στο μέλλον και το αντίστροφο.

  Παρά το γεγονός ότι ο δείκτης παραμένει αρνητικός, συνολικά το 2017, ο μέσος δείκτης παραγγελιών και ζήτησης στη βιομηχανία έχει μειωθεί σημαντικά σε σχέση με το 2016.

  Στο ισοζύγιο παραγγελιών και εγχώριας ζήτησης καταγράφεται μικρή πτώση, της τάξης των 2 μονάδων (-13 μον.). Οι τάσεις στις εξαγωγικές μεταβλητές είναι κυρίως ανοδικές, ενώ στις προβλέψεις για την απασχόληση, το ισοζύγιο των -3 μονάδων τον Νοέμβριο βελτιώθηκε, φθάνοντας τις +7 μονάδες. 

  Δείτε όλη την ανάλυση του ΙΟΒΕ εδώ 

  Αλεξ. Γκ.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων