Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 17-Ιαν-2018 15:57

  General Electric: Βαρομετρικό χαμηλό για το νέο στρατηγικό εταίρο της ΔΕΗ

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  General Electric: Βαρομετρικό χαμηλό για το νέο στρατηγικό εταίρο της ΔΕΗ

  Χθες η διοίκηση της ΔΕΗ παρουσίασε το νέο σύμφωνο συνεργασίας της εταιρείας με τον αμερικανικό βιομηχανικό κολοσσό General Electric που υπεγράφη στα ευρωπαϊκά γραφεία της Ελβετίας και έχει ως αντικείμενο τη λειτουργία, συντήρηση και επισκευή αεριοστρόβιλων και άλλων μηχανών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα και την Ευρώπη.

  Η συγκεκριμένη συμφωνία μάλιστα σύμφωνα με τον επικεφαλής της ΔΕΚΟ αποτελεί οδηγό για την επόμενη ημέρα της ΔΕΗ η οποία εξετάζει να ανοιχτεί σε νέες δραστηριότητες και αγορές προκειμένου να υποκαταστήσει τα μερίδια αγοράς που θα χάσει αναγκαστικά στην προμήθεια ρεύματος στην Ελλάδα.

  Μόνο που το μνημόνιο συνεργασίας με την General Electric μια μέρα μετά την υπογραφή του ήδη δοκιμάζεται καθώς η GE διανύει μια από τις πιο δύσκολες περιόδους της ιστορίας της έχοντας ήδη ξεκινήσει μια επίπονη διαδικασία αναδιάρθρωσης των δραστηριοτήτων της, πώλησης θυγατρικών και διευθέτησης παλαιών εκκρεμοτήτων από το αποτυχημένο άνοιγμά της στον τομέα των ασφαλειών. 

  Σύμφωνα δηλώσεις του διευθύνοντος συμβούλου J. Flannery που φιλοξενούν οι Financial Times η General Electric εξετάζει την περαιτέρω απόσχιση των δραστηριοτήτων της αλλά και την αναδιάρθρωση της δομής και λειτουργίας των βασικών δραστηριοτήτων της στην ηλεκτρική ενέργεια, την αεροπορία και την υγεία. Η μερική ή ολική απόσχιση των κλάδων θα αποτελέσει το τελευταίο βήμα της αναδιάρθρωσης της GE. 

  Η εταιρεία βρίσκεται σε δύσκολη θέση εξαιτίας της συνεχιζόμενης ύφεσης σε ορισμένες από τις βασικές αγορές της συμπεριλαμβανομένου του εξοπλισμού παραγωγής ενέργειας και των υπηρεσιών για την πετρελαϊκή βιομηχανία. Ωστόσο το κύριο πρόβλημα εντοπίζεται στις εκκρεμείς υποχρεώσεις του χαρτοφυλακίου ασφαλειών (ο τομέας ασφαλειών της GE πουλήθηκε το διάστημα 2004 – 2006, ωστόσο στην εταιρεία έμεινε ένα παλιό χαρτοφυλάκιο με υποχρεώσεις ύψους 15 δισ. δολαρίων για την επόμενη 7ετία). Με βάση πρόσφατη ανάλυση η GE θα κληθεί να καταβάλει άμεσα 3 δισ. και κάθε χρόνο μέχρι το 2024 επιπλέον 2 δισ. δολάρια για να καλύψει τις αναγκαίες πληρωμές. 

  Σημειώνεται ότι η εταιρεία αναγκάστηκε πέρυσι για δεύτερη φορά στην ιστορία της (η πρώτη ήταν το 1938) να κόψει το μέρισμά της. Σκοπός της αναδιάρθρωσης είναι σύμφωνα με το κ. Flannery, είναι να προσδώσει στις τρεις βασικές δραστηριότητες της GE (ηλεκτρισμό, αεροπορία, υγεία) μεγαλύτερη ευελιξία. Οι πιθανοί επόμενοι στόχοι της αναδιάρθρωσης πειρλαμβάνουν την Synchrony Financial (πιστωτικές καταναλωτικές υπηρεσίες) και την εταιρεία πετρελαϊκών υπηρεσιών Baker Hughes. Ήδη η GE έχει αποχωρήσει εκτός των ασφαλειών από τα ελαστικά και τον τομέα της ψυχαγωγίας. Επίσης έχει ανακοινωθεί η πρόθεση για πώληση του τομέα μεταφορών.

  Χάρης Φλουδόπουλος 

   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων