Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 16-Ιαν-2018 07:31

  Ξεπερνούν τα 4 εκατ. ευρώ τα χρέη της AirFastTickets

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Ξεπερνούν τα 4 εκατ. ευρώ τα χρέη της AirFastTickets

  Του Δημήτρη Δελεβέγκου

  Το ποσό των τεσσάρων εκατομμυρίων ευρώ ξεπερνούν, με τα έως σήμερα δεδομένα, οι συνολικές οφειλές της πτωχευμένης εταιρείας διαδικτυακών πωλήσεων αεροπορικών εισιτηρίων AirFastTickets προς πρώην εργαζομένους της και πιστωτές.

  Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Capital.gr, μετά την επαλήθευση και τον έλεγχο των απαιτήσεων των πιστωτών, τα συνολικά χρέη της AirFastTickets ανέρχονται σε 4.188.599 εκατ. ευρώ. Από αυτά περίπου δύο εκατ. ευρώ (1,95 εκατ.) αφορούν τους 150 πρώην εργαζομένους, με την μερίδα του λέοντος του ποσού (περίπου 1,5 εκατ. ευρώ) να σχετίζεται με περίπου 10 αεροπορικές εταιρείες.

  Περίπου 240 χιλιάδες ευρώ οφείλει η AirFastTickets σε όμιλο παροχής υπηρεσιών προς επιχειρήσεις, ενώ στα 80.000 ευρώ ανέρχεται το "φέσι” στην ΚΑΕ Ολυμπιακός με την οποία υπήρχε χορηγική συνεργασία το διάστημα 2013-2014.

  Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, το ποσό των περίπου τεσσάρων εκατ. ευρώ αναμένεται να αυξηθεί μετά την επαλήθευση και τον έλεγχο των απαιτήσεων του Δημοσίου (ασφαλιστικών ταμείων και εφορίας). Η διαδικασία αυτή καθυστέρησε, καθώς η καταγγελία των συμβάσεων του προσωπικού (προϋπόθεση για να αναγγείλει το Δημόσιο τις απαιτήσεις του) έγινε σταδιακά από τα τέλη Ιουνίου 2016, οπότε η AirFastTickets κηρύχθηκε σε πτώχευση. Οι εργαζόμενοι, εξάλλου, για διάστημα ενός χρόνου, βρίσκονταν σε ομηρία: η εταιρεία δεν είχε δραστηριότητα, "κανένας" δεν τους απέλυε και συνεπώς έπρεπε να κηρυχθεί σε πτώχευση ώστε να λυθεί η εργασιακή σχέση τους.

  Σημειώνεται ότι εκτός από τα 4,1 εκατ. ευρώ, η AirfastTickets έχει συσσωρεύσει οφειλές αρχικού ύψους 45 εκατ. ευρώ προς την Διεθνή Ένωση Αερομεταφορών (IATA), με το συγκεκριμένο ποσό να προκύπτει από  επιστολή τoυ φορέα (Ιούνιος 2014) προς τις αεροπορικές εταιρείες.

  Συνεχίζεται το θρίλερ

  Με τα χρέη της πτωχευμένης εταιρείας να αναμένεται ότι θα "φουσκώσουν”, αφότου προστεθούν οι απαιτήσεις του Δημοσίου, η εξασφάλιση των απαιτήσεων ύψους 4,1 εκατ. είναι σχεδόν αδύνατη. Κι αυτό διότι το ενεργητικό της εταιρείας περιλαμβάνει μόνον κινητά περιουσιακά στοιχεία, τα οποία είχαν βγει σε πλειστηριασμό πριν από μερικούς μήνες.

  Ωστόσο, από αυτά, που είναι μικρής αξίας, τα περισσότερα έμειναν στα αζήτητα. Ένα από τα λιγοστά assets που πωλήθηκαν είναι το σφαιριστήριο που υπήρχε στο κτήριο 1.000 τ.μ. της AirFastTickets στην Ακτή Μιαούλη στον Πειραιά. Σε αυτό, τον Οκτώβριο του 2013, στο περιθώριο της εκδήλωσης για την  παρουσίαση της χορηγίας της εταιρείας στην ΚΑΕ Ολυμπιακός, οι Βασίλης Σπανούλης, Γιώργος Πρίντεζης και Μπρεντ Πετγουεϊ έπαιξαν μπιλιάρδο.

  Η "φούσκα”

  Όπως αναφέρουν στην αγορά, η AirFastTickets δεν αποτελούσε παρά "φούσκα”. Η πορεία εταιρείας, που ίδρυσε ο Νίκος Κοκλώνης, θα μπορούσε να εμπνεύσει πολλούς σεναριογράφους. Ένας νέος άνθρωπος, λίγο μετά τα 30, ιδρύει μία start-up με κεφάλαιο 60.000 ευρώ και έδρα ένα μικρό διαμέρισμα στον Πειραιά. Σε πολύ λίγα χρόνια μετατρέπεται σε εκατομμυριούχο και αγαπημένο παιδί της εγχώριας showbiz, ικανό να προκαλέσει ακόμη και διασημότητες, όπως ο Justin Bieber στον οποίο είχε προσφέρει εισιτήριο χωρίς επιστροφή για οποιδήποτε μέρος του κόσμου λόγω των προβλημάτων που αντιμετώπιζε με την αμερικανική δικαιοσύνη.

  Το "παρών” στα χλιδάτα πάρτι της εταιρείας δεν παραλείπουν να δώσουν όλα τα μεγάλα ονόματα του εγχώριου jet set και ο επικεφαλής της εμφανίζεται να ηγείται μίας συνεχώς επεκτεινόμενης, σε όλο τον κόσμο, εταιρείας που αποσπά βραβεία και διακρίσεις. Ωστόσο, η απότομη προσγείωση της start-up θα ξεκινήσει, σχεδόν, ταυτόχρονα με τη βράβευσή της (Ιούνιο 2014) από το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών ως η πλέον αναπτυσσόμενη μικρομεσαία επιχείρηση.

  Το οριστικό τέλος της "AirFastTickets" ήρθε μετά την κήρυξη σε καθεστώς πτώχευσης της "AirFastTickets", σύμφωνα με την απόφαση 1563 του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Πειραιά. 

  dimitris.delevegos@capital.gr

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων