Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 15-Ιαν-2018 15:13

  Κλείνει η πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Κλείνει η πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 16:04

  Της Νένας Μαλλιάρα
   
  Μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου αναμένεται να κλείσει η πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής, η οποία συμφωνήθηκε από τον περασμένο Ιούνιο, αλλά ο σχετικός φάκελος παράμενε σε εκκρεμότητα στην ΤτΕ επειδή δεν είχε καλυφθεί το συμφωνημένο ποσό της εξαγοράς.

  Σύμφωνα με πληροφορίες, προκειμένου να καλυφθεί το ποσό επήλθαν αλλαγές στο σχήμα των αγοραστών, με την προσθήκη των PIMCO και Berkshire Hathaway (του Warren Buffett), οι οποίες θα καλύψουν την ελλιπή, σε σχέση με τη δέσμευση που είχαν αναλάβει, συμμετοχή των J. Calamos και J. Koudounis. Κατόπιν αυτού, οι δύο Ελληνοαμερικανοί επενδυτές θα υποβιβαστούν σε limited partners της Exin από management partners αρχικά.  Αντιθέτως, ο M. Fairfield ενισχύει τον  ρόλο του, δεδομένου ότι χειρίστηκε ο ίδιος προσωπικά με επαφές του στην Αθήνα, το ζήτημα της καθυστέρησης υποβολής στοιχείων του φακέλου από πλευράς Exin και την ανησυχία από πλευράς ΤτΕ. 

  Σημειώνεται ότι, όπως έγραψε η "Καθημερινή", PIMCO και W. Buffett φέρονται μεταξύ των χρηματοδοτών της Exin Group για την εξαγορά του 75% της Εθνικής Ασφαλιστικής, κάτι που επιβεβαιώνεται από πλευράς Exin. Περαιτέρω, δέσμευση για τη χρηματοδότηση του σχήματος υπάρχει από την EBRD. 

  Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο ολοκληρωμένος φάκελος για την εξαγορά του 75% της Εθνικής Ασφαλιστικής κατατέθηκε τις προηγούμενες ημέρες στην ΤτΕ. Ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν επιβεβαιώνεται από την Τράπεζα της Ελλάδος. Σημειώνεται ότι η ΤτΕ είχε υποδείξει το 75% της Εθνικής Ασφαλιστικής να περάσει στην ομπρέλα την Exin Holdings, η οποία εδρεύει στην Ολλανδία, αφού αγορασθεί από την Exin Partners.

  Η ολοκλήρωση της πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικής σχεδιαζόταν να ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη του 2017, αν και υπήρχε χρονικό περιθώριο μέχρι και το α΄ τρίμηνο 2018. Με βάση τα νέα δεδομένα, η πώληση και η επίπτωση της συναλλαγής στο σταθμισμένο έναντι κινδύνου ενεργητικό, αλλά και στα κεφάλαια της Εθνικής Τράπεζας θα συνυπολογιστούν στη Διαδικασία Εποπτικής Αξιολόγησης (SREP) και άρα στα δεδομένα της Τράπεζας για το stress test. 

  Όπως ανέφεραν πηγές από την Εθνική Τράπεζα το προηγούμενο διάστημα, κατά το οποίο η συναλλαγή βρισκόταν στον "αέρα", δεν υπήρχε καμία ανησυχία από την καθυστέρηση υποβολής φακέλου, αφού το deal θα είχε περιθώριο να ολοκληρωθεί μέχρι και τον Μάρτιο 2018. Επιπλέον τόνιζαν ότι δεν τίθεται κανένα θέμα ρευστότητας, καθώς το fund της Exin, από το οποίο θα εκταμιεύονταν τα κεφάλαια για τη χρηματοδότηση της εξαγοράς της Εθνικής Ασφαλιστικής, είχε συγκεντρώσει κεφάλαια, ύψους περίπου 3 δισ. ευρώ. Παράλληλα, με την υπογραφή της συμφωνίας μεταβίβασης της Εθνικής Ασφαλιστικής, η Εθνική Τράπεζα είχε λάβει εγγυήσεις για την καταβολή του τιμήματος των 958 εκατ. ευρώ για το 75% της εταιρίας, τόσο από τον όμιλο Exin, όσο και προσωπικά από τους βασικούς μετόχους της Exin Partners, J. Calamos, J. Koudounis και M. Fairfield. 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων