Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 15-Ιαν-2018 08:57

  Στην τελική ευθεία η πώληση του Ιασώ General

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Στην τελική ευθεία η πώληση του Ιασώ General

  Της Βασιλικής Κουρλιμπίνη

  Στην τελική ευθεία εισέρχεται η διαδικασία πώλησης του 97,2% του μετοχικού κεφαλαίου της Ιασώ General στην Hellenic Healthcare S.A.R.L, εταιρεία συμφερόντων της CVC Capital Partners και των εγχώριων εταίρων της.

  Τις επόμενες ημέρες, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να δοθεί το "πράσινο φως" από την Επιτροπή Ανταγωνισμού για τη συναλλαγή. Πρόκειται, όπως σημειώνουν παράγοντες της αγοράς, για τυπική υπόθεση καθώς δεν προκύπτει θέμα συγκέντρωσης από το γεγονός ότι η Hellenic Healthcare θα ελέγχει δύο μεσαίας δυναμικότητας κλινικές στο λεκανοπέδιο Αττικής.

  Η προ διμήνου συμφωνία προβλέπει ότι η Hellenic Healthcare θα αναλάβει αγοράζοντας την Ιασώ General το σύνολο του δανεισμού της ( σ.σ περίπου 28 εκατ. ευρώ) ενώ θα καταβάλει στην πωλήτρια Ιασώ 19,4 εκατ. ευρώ.

  Συνολικά, δηλαδή, η Ιασώ General αποτιμάται 48 εκατ. ευρώ, που αντιστοιχούν, όπως λένε οι πληροφορίες, σε 12 με 13 φορές τα κέρδη προ φόρων τόκων και αποσβέσεων ( EBITDA) της χρήσης 2017 και σε 35 φορές τα EBITDA του 2016. 

  Πρόκειται για την υψηλότερη αποτίμηση ομοειδούς εταιρείας στην Ελλάδα, όπως σημειώνουν πηγές προσκείμενες στη διαδικασία, αν συνυπολογισθεί ότι η CVC Capital αγόρασε το νοσοκομείο Metropolitan με αποτίμηση 8 φορές τα EBITDA, ενώ η προαιρετική δημόσια προσφορά της Apostolopoulos Ηοldings για ποσοστό ως 30% του θεραπευτηρίου Υγεία αποτιμά την εισηγμένη 8,2 φορές τα εκτιμώμενα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων της φετινής χρονιάς. 

  Η υψηλότερη αποτίμηση εξηγείται, αφενός από το timing της κίνησης, καθώς η Ιασώ συμφώνησε την πώληση πριν βγουν προς πώληση μεγάλα ιδιωτικά νοσοκομεία, όπως για παράδειγμα το Ερρίκος Ντυνάν, αφετέρου από τα περιθώρια αναδιάρθρωσης που έχει η Iασώ General.

  Σύμφωνα με το πλάνο της Ιασώ η πώληση της γενικής κλινικής θα μειώσει τον καθαρό δανεισμό σε επίπεδο ομίλου κατά περίπου 47 εκατ. ευρώ, ενώ θα ενισχύσει την ρευστότητά της, ώστε να μπορέσει απρόσκοπτα να προχωρήσει σε νέες επενδύσεις.

  Ο δανεισμός του ομίλου στις 30/6, μαζί με τις συμβάσεις leasing, ανερχόταν σε 158 εκατ. ευρώ, ενώ ο καθαρός δανεισμός ανερχόταν σε 149 εκατ. ευρώ. Με την απο-ενοποίηση της General ο συνολικός δανεισμός θα μειωθεί σε επίπεδα χαμηλότερα των 131 εκατ. ευρώ, ενώ ο καθαρός θα πέσει στα 100 εκατ. ευρώ.

  Με μειωμένο αισθητά τον καθαρό δανεισμό της η Ιασώ μπορεί να επικεντρωθεί στο core business, που διαθέτει και τα μεγαλύτερα περιθώρια λειτουργικής κερδοφορίας στον όμιλο ( σ.σ περιθώριο EBITDA 35,6% στο α εξάμηνο του 2017) καθώς και σε κινήσεις ενδυνάμωσης των θυγατρικών της Φιλοκτήτης και ΙΑΣΩ Θεσσαλίας.

  Σημειώνεται ότι στις 22 Ιανουαρίου είναι προγραμματισμένη έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων του ΙΑΣΩ στην οποία και θα αποφασιστεί η διανομή δωρεάν μετοχών σε αναλογία 4 νέες για κάθε 10 παλιές, με την κεφαλαιοποίηση μέρους των αποθεματικών.

   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων