Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 10-Ιαν-2018 08:00

  Cyta: Στο μικροσκόπιο οι προτάσεις από Vodafone - Wind

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Cyta: Στο μικροσκόπιο οι προτάσεις από Vodafone - Wind

  Επί τάπητος τέθηκαν στο χθεσινό διοικητικό συμβούλιο της Αρχής Τηλεπικοινωνιών Κύπρου (ΑΤΗΚ) οι προσφορές των Vodafone και Wind, στο πλαίσιο της διαγωνιστικής διαδικασίας που βρίσκεται σε εξέλιξη για την πώληση της Cyta Ελλάδος.

  Ο σύμβουλος του διαγωνισμού, η PricewaterhouseCoopers Business Solutions, προχώρησε στην παρουσίαση των δύο προσφορών που, σύμφωνα με πληροφορίες δεν απέχουν αισθητά μεταξύ τους και κινούνται στην περιοχή των 100 εκατ.ευρώ. Η πρόταση της Wind παρείχε δύο επιλογές, είτε χρηματικό τίμημα αποκλειστικά είτε συνδυασμό με πρόβλεψη για ανταλλαγή μετοχών, ενώ αυτή της Vodafone περιελάμβανε αποκλειστικά χρηματικό τίμημα, πρόταση που φέρεται να έχει το προβάδισμα στην κούρσα των δύο για την εταιρεία.  

  Το δ.σ. της ΑΤΗΚ ενημερώθηκε για τα συμπεράσματα της αξιολόγησης των δύο προτάσεων από το σύμβουλο του διαγωνισμού και ζητήθηκε από έτερο, ανεξάρτητο, σύμβουλο (Deloitte) να προχωρήσει στην αξιολόγηση του δικαίου και ευλόγου της οικονομικής προσφοράς που προκρίνεται, όπως προβλέπεται με βάση διεθνώς αποδεκτές διαδικασίες και πρότυπα αξιολόγησης (fairness opinion). Όπως είχε γίνει γνωστό από τη Δευτέρα, υπάρχει ήδη προγραμματισμένη νέα συνεδρίαση του δ.σ. της ΑΤΗΚ για την Πέμπτη.

  Η όλη διαδικασία που ξεκίνησε τον περασμένο Σεπτέμβριο έχει προχωρήσει με ταχύτητα, ωστόσο δεν είναι βέβαιο ότι μέσα στην εβδομάδα θα οριστικοποιηθεί ποιος είναι ο προτιμητέος επενδυτής για τη Cyta. Σε κάθε περίπτωση, αυτό δεν θα καθυστερήσει, καθώς είναι ξεκάθαρη και οριστική η απόφαση της κυπριακής κυβέρνησης να "κλείσει" η πώληση της θυγατρικής της ΑΤΗΚ και να κοπούν οι δεσμοί με την ελληνική αγορά. Ο κυπριακός οργανισμός έχει δαπανήσει κεφάλαια της τάξης των 200 εκατ. ευρώ από το 2007, όταν και ξεκίνησε η δραστηριότητα της Cyta Ελλάδος, η οποία εμφανίζει συσσωρευμένες ζημιές 165 εκατ. ευρώ (έναντι 145,4 εκατ. στο τέλος του 2015) και δανεισμό της τάξης των 60 εκατ.ευρώ.

  Εξ αρχής, όπως είχε γράψει το Capital.gr., στόχος ήταν το βασικό σκέλος του διαγωνισμού να ολοκληρωθεί πριν τις βουλευτικές εκλογές της 28ης Ιανουαρίου. Με δεδομένο ότι η πώληση θα πρέπει να επικυρωθεί ακολούθως και από την κυπριακή Βουλή, το financial closing αναμένεται στους επόμενους μήνες.

  N. Χρυσικόπουλος

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων