Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 09-Ιαν-2018 07:47

  Ενδιαφέρον Β. Κάτσου για τη Foodlink

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Ενδιαφέρον Β. Κάτσου για τη Foodlink

  της Αλεξάνδρας Γκίτση

  Στα "χέρια" του Βασίλη Κάτσου περνά, όπως υποστηρίζουν στο Capital.gr πηγές με γνώση των διαπραγματεύσεων, υψηλό μειοψηφικό ποσοστό της Foodlink. Με βάση τις ίδιες πηγές, οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται στο τελικό στάδιο, ενώ απομένουν να "κλειδώσουν" και οι τελευταίες λεπτομέρειες, όπως το ύψος των κεφαλαίων που θα βάλει ο κ. Κάτσος στην εισηγμένη στην ΕΝΑ εταιρεία logistics, βασικός πελάτης της οποίας είναι η φαρμακοβιομηχανία Pharmathen, που ίδρυσε η οικογένεια Κάτσου και σήμερα πλειοψηφικό πακέτο κατέχει η BC Partners.  

  Η είσοδος του Β. Κάτσου στην Foodink, θα γίνει, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, μέσω της VNK Capital, - επενδυτική εταιρεία που ίδρυσε η οικογένεια Κάτσου με στόχο την υλοποίηση επενδυτικών τοποθετήσεων-, η οποία φέρεται ότι θα αποκτήσει ποσοστό άνω του 33% της Foodlink.

  Σχετικές ανακοινώσεις αναμένονται μέσα στις επόμενες εβδομάδες. Την Παρασκευή 19 Ιανουαρίου, πάντως, θα πραγματοποιηθεί η εξ αναβολής έκτακτη γενική συνέλευσης της Foodlink. Βασικό θέμα της είναι η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου με καταβολή μετρητών έως του ποσού των 3.001.729,50 ευρώ με έκδοση νέων μετοχών και παροχή δικαιώματος προτίμησης υπέρ των παλαιών μετόχων.

  Η Foodlink, η οποία διακινεί μεταξύ των άλλων και τα προϊόντα της Pharmathen, εμφάνισε το 2016 σε επίπεδο μητρικής τζίρο 32,685 χιλ. ευρώ και πωλήσεις 47,596 εκατ. ευρώ σε ενοποιημένο επίπεδο. Το πρώτο εξάμηνο του 2017 ο κύκλος εργασιών της μητρικής διαμορφώθηκε στα 16,168 εκατ. ευρώ ενώ για τον όμιλο ο τζίρος ανήλθε σε 24,666 εκατ. ευρώ. Σε ότι αφορά τα αποτελέσματα προ φόρων διαμορφώθηκαν για τον όμιλο σε ζημιές 787 χιλ. ευρώ ενώ για την εταιρεία σε ζημιές 720 χιλ. ευρώ. Οι βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις του ομίλου ανήλθαν σε 22,140 εκατ. ευρώ και της μητρικής σε 16,554 εκατ. ευρώ.

  Ο ρόλος της Pharmathen

  Οι πληροφορίες που θέλουν τον Β. Κάτσο να αποκτά θέση στη Foodlink, έρχονται λίγες εβδομάδες μετά την ανακοίνωση ότι η φαρμακοβιομηχανία Pharmathen έχει έρθει σε συμφωνία για την πώληση της εμπορικής της δραστηριότητας στην Ελλάδα. Επιχειρηματική συμφωνία που "κουμπώνει" με το ενδιαφέρον του Β. Κάτσου για την απόκτηση θέσης στην εταιρεία logistics Foodlink. 

  Και αυτό γιατί αγοραστές της εν Ελλάδα εμπορικής δραστηριότητας της Pharmathen είναι επενδυτικός όμιλος με επικεφαλής τους Περικλή και Πέτρο Βασιλόπουλο, με τη συμμετοχή των Βασίλη και Νέλλης Κάτσου αλλά και διοικητικών στελεχών του τμήματος που πωλείται. Ο νέος φορέας που θα προκύψει από τη συμφωνία θα αναλάβει εξ ολοκλήρου τη συνέχιση της δραστηριότητας στην ελληνική αγορά, βασιζόμενος στο υπάρχον εργατικό, στελεχιακό και διευθυντικό δυναμικό. Η επίσημη έναρξη της λειτουργίας του νέου φορέα θα πραγματοποιηθεί μετά και την τυπική έγκριση της συμφωνίας από τις αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές.

  Εν τω μεταξύ και σε ό,τι αφορά τη VNK Capital, συμφερόντων της οικογένειας Κάτσου, αυτή προχώρησε πρόσφατα από κοινού με την Olympia Group, συμφερόντων του επιχειρηματία Πάνου Γερμανού, στην εξαγορά του 12,8% του μετοχικού κεφαλαίου της Lamda Development. Επίσης η VNK Capital έχει βολιδοσκοπήσει και άλλες εταιρείες αναμένοντας την κατάλληλη συγκυρία –το πιθανότερο εντός των επόμενων μηνών– προκειμένου να προχωρήσει στην υλοποίησή τους.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων