Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 03-Ιαν-2018 19:13

  Μίζες 200.000 ευρώ αποκάλυψε εισαγγελική έρευνα

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Μίζες 200.000 ευρώ αποκάλυψε εισαγγελική έρευνα

  Μίζες ύψους περίπου 200.000 ευρώ προερχόμενες από "φορολογικούς παραδείσους", την περίοδο 2003-2007, αποκάλυψε η εισαγγελική έρευνα για την εκτέλεση και την υλοποίηση σύμβασης παροχής υπηρεσιών συμβούλων στην κοινοπραξία ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ.

  Συγκεκριμένα, η Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας προχώρησε στην άσκηση κακουργηματικής ποινικής δίωξης σε βάρος δύο προσώπων, επικεφαλής των εταιρειών ΟΜΕΚ και Lahmeyer που φέρονται ότι δωροδόκησαν κρατικούς αξιωματούχους ως "αντάλλαγμα" για την προτίμησή τους στην ανάθεση της υλοποίησης του σχεδιασμού και της επίβλεψης των σιδηροδρομικών έργων του μετρό.

  Το συνολικό ύψος των χρημάτων που δόθηκαν πάντα μέσω εικονικών τιμολογίων τα οποία εξέδιδε εταιρεία-φάντασμα με έδρα τα νησιά Jersey, φτάνουν τα 210.860 ευρώ για να "προωθηθούν σε φορείς λήψης των αποφάσεων", σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκέντρωσε η Εισαγγελία.

  Η  ποινική δίωξη αφορά το αδίκημα της ενεργητικής  δωροδοκίας σε συνδυασμό με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου 1608/50 περί καταχραστών του δημοσίου ενώ ο ανακριτής διαφθοράς που ανέλαβε να χειριστεί από δω και πέρα την έρευνα θα κληθεί να εντοπίσει τα πρόσωπα που πήραν τις μίζες αυτές, στο πλαίσιο της υπογραφής της σύμβασης για την παροχή υπηρεσιών συμβούλων έργων.

  Η έρευνα έφθασε στα δύο πρόσωπα μετά την κατάθεση ενός Βέλγου, ο οποίος ενέπλεξε στην υπόθεση και την εταιρία Thales, γνωστή στις ελληνικές αρχές από τα εξοπλιστικά προγράμματα. Στην κατάθεση του ο Βέλγος υποστήριξε ότι η εταιρία έδινε μίζες και για να προτιμηθεί στις συμβάσεις της ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ, χωρίς όμως να εντοπιστούν μέχρι τώρα οι αποδέκτες των χρημάτων.

  Στο πλαίσιο της έρευνας ζητήθηκε και η συνδρομή του ΣΔΟΕ ενώ σημαντικά ήταν επίσης  τα στοιχεία που είχαν συγκεντρωθεί από τη γερμανική Δικαιοσύνη για τις παράνομες αμοιβές που φέρονται ότι έδιναν οι εν λόγω εταιρείες. 

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων