Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 03-Ιαν-2018 07:43

  Έργα ΣΔΙΤ άνω των 600 εκατ. υπογράφηκαν από το 2009

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Έργα ΣΔΙΤ άνω των 600 εκατ. υπογράφηκαν από το 2009

  Του Δημήτρη Δελεβέγκου

  Πρωτοπόρο στις Συμπράξεις Δημόσιου - Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) αποτελεί η Ελλάδα, που έχει υπογράψει από το 2009 έως το 2017 τέτοιου είδους έργα ύψους 633 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με έκθεση της Γενική Διεύθυνσης Εσωτερικών Πολιτικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

  Η χώρα μας, κατά την μελέτη, αποτελεί πρωτοπόρο στην αξιοποίηση εναλλακτικών καινοτόμων δομών χρηματοδότησης, όπως ο συνδυασμός ιδιωτικών κεφαλαίων, χρηματοδότησης από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, δομικών κοινοτικών κεφαλαίων, εργαλείων χρηματοοικονομικής μηχανικής (συνδυάζουν ιδιωτική και δημόσια χρηματοδότηση).

  Η Μεγάλη Βρετανία διαθέτει την μεγαλύτερη αγορά ΣΔΙΤ, αλλά η Ελλάδα κατέχει ηγετική θέση στη συνδυασμένη χρήση πόρων  Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) και Ταμείου Συνοχής.

  Το 2014 ήταν το έτος κατά το οποίο υπογράφηκε ο μεγαλύτερος αριθμός ΣΔΙΤ, με την Ελλάδα να βρίσκεται έκτη στην κατάταξη ανάμεσα στα υπόλοιπα κράτη - μέλη.

  Η Ελλάδα εμφανίζει σημαντική πρόοδο στις ΣΔΙΤ, που εξασφαλίζουν την αξιοποίηση εναλλακτικών μορφών χρηματοδότησης, επειδή, σύμφωνα με την Κομισιόν, αυτές επιτρέπουν την κάλυψη του κενού σε έργα υποδομής, οι κοινοτικοί χρηματοδοτικοί πόροι είναι σχετικά υψηλοί και υφίστανται δημοσιονομικοί περιορισμοί.

  Η πρόοδος στα ΣΔΙΤ συνδέεται, κατά την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με τις ιστορικά χαμηλές επιδόσεις ως προς την γρήγορη ολοκλήρωση των έργων υποδομής μέσω του παραδοσιακού συστήματος ανάθεσης δημοσίων συμβάσεων, οδηγώντας στην αύξηση των κοινοτικών κονδυλίων για ΣΔΙΤ.

  Ως αποτέλεσμα, σε αντίθεση με άλλα κράτη - μέλη, η Ελλάδα πέτυχε να αξιοποιήσει πόρους του ΕΤΠΑ και του Ταμείου Συνοχής για την υλοποίηση έργων ΣΔΙΤ.

  Παρόλ' αυτά, όπως αναφέρει η μελέτη, σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης, η χρήση του μοντέλου των ΣΔΙΤ είναι πολύ περιορισμένη παρότι η ελληνική κυβέρνηση προωθεί τις Συμπράξεις Δημόσιου-Ιδιωτικού Τομέα για μικρές και μεσαίες επενδύσεις σε τομείς, όπως η αστική ανάπλαση, η ενέργεια και το περιβάλλον.

  Έργα αξίας 633 εκατ. ευρώ

  Συνολικά, από το 2009 έως και το 2017, η Ελλάδα υπέγραψε 12 συμβάσεις ΣΔΙΤ συνολικής αξίας 633 εκατ. ευρώ. 

  Πρόκειται για:

   - τους επτά πυροσβεστικούς σταθμούς
  - 14 σχολικές μονάδες στην Αττική
  - 10 σχολικές μονάδες στην Αττική
  - τα ψηφιακά πρακτικά συνεδριάσεων δικαστηρίων
  - τα έργα (lot,1,2,3) ανάπτυξης ευρυζωνικών υποδομών σε αγροτικές "λευκές” περιοχές
  - το ηλεκτρονικό εισιτήριο αστικών συγκοινωνιών Αττικής
  - την τηλεματική στις αστικές συγκοινωνίες Αττικής
  - το ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης απορριμμάτων Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας
  - το ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης απορριμμάτων Περιφέρειας Ηπείρου καινοτόμων και
  - το ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης απορριμμάτων Νομού Σερρών

  Τα έργα αυτά, όπως αναφέρει η μελέτη, παρά την μεγάλη αύξηση των ιδιωτικών κεφαλαίων, μέσω του μοντέλου ΣΔΙΤ, δεν θα είχαν εξασφαλίσει χρηματοδότηση χωρίς την υποστήριξη του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και του Ταμείου Συνοχής. Τα δύο τελευταία ταμεία διαδραμάτισαν ρόλο – κλειδί, όπως αναφέρει η έρευνα, στην κινητοποίηση ιδιωτικών κεφαλαίων και δανείων. Για παράδειγμα, στα 24 σχολεία χρησιμοποιήθηκε το χρηματοδοτικό εργαλείο Jessica ως τμήμα του χρηματοδοτικού μοντέλου, γεγονός που επέτρεψε να μη διαφοροποιηθούν οι-προ κρίσης- διαγωνιστικοί όροι του έργου.

   dimitris.delevegos@capital.gr

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων