Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 02-Ιαν-2018 08:25

  2018: Το έτος που μπορεί να αλλάξει τα πάντα στην αγορά ηλεκτρισμού

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  2018: Το έτος που μπορεί να αλλάξει τα πάντα στην αγορά ηλεκτρισμού

  Του Χάρη Φλουδόπουλου

  Κυριολεκτικά από το 2000, δηλαδή για ένα διάστημα 18 ετών, η αγορά του ηλεκτρισμού βρίσκεται εγκλωβισμένη μεταξύ του στόχου της απελευθέρωσης και της δημιουργίας όρων ανταγωνισμού, και της οδυνηρής πραγματικότητας των πισωγυρισμάτων, των καθυστερήσεων και των αναβολών.

  Είναι χαρακτηριστικό ότι, όπως αναφέρουν πηγές του Capital.gr, οι παλινωδίες αυτές και τα προσκόμματα αποτέλεσαν ένα ξεχωριστό κεφάλαιο, των παρατηρήσεων που υπέβαλαν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχεδόν όλοι οι ενεργοί στην ελληνική αγορά συμμετέχοντες στο περίφημο market test για την πώληση του 40% των λιγνιτών της ΔΕΗ. Για αυτό το λόγο άλλωστε οι περισσότεροι ενεργοί στην ελληνική αγορά συμμετέχοντες ζήτησαν ως προϋπόθεση σαφείς όρους αγοράς και ξεκαθάρισμα του τοπίου

  Μπορεί λοιπόν το 2018 να αποτελέσει την εξαίρεση στον κανόνα αυτών των 18 ετών και να οδηγήσει σε σημαντικές αλλαγές στον τρόπο της λειτουργίας μιας αγοράς, που εν έτει 2018 συνεχίζει να βλέπει το δεσπόζοντα παίκτη να έχει μερίδιο 85% στη λιανική και 75% στην παραγωγή;

  Με βάση τις διαδικασίες που έχουν δρομολογηθεί στην αγορά η απάντηση θα μπορούσε σίγουρα θα μπορούσε να είναι θετική, αν και με βάση τις εκτιμήσεις των παικτών που δραστηριοποιούνται στην ελληνική αγορά, όπως αυτές αποτυπώθηκαν στο market test, συνεχίζει να υπάρχει έντονος σκεπτικισμός.

  Ποια είναι λοιπόν τα κλειδιά των εξελίξεων στον ηλεκτρισμό για το 2018;

  Το κυριότερο γεγονός δεν είναι άλλο από την επιχειρούμενη πώληση των λιγνιτών. Οι τρεις εν λειτουργία μονάδες και η άδεια για μία τέταρτη, θα πρέπει να περάσουν στα χέρια άλλων επενδυτών, μέσω ενός διαγωνισμού που θεωρητικά θα ξεκινήσει στα τέλη του πρώτου εξαμήνου του έτους. Βεβαίως ο δρόμος που θα πρέπει να διανυθεί είναι μακρύς και θα πρέπει να προηγηθεί ένα δύσκολο και περίπλοκο σχέδιο προετοιμασίας από την πλευρά της ΔΕΗ, ενώ ακόμη δεν είναι σαφές ποιοι παίκτες θα δείξουν ενδιαφέρον καταθέτοντας προσφορές. Σε κάθε περίπτωση οι πρώτοι μήνες του έτους περιλαμβάνουν τις διαδικασίες απόσχισης των παγίων, τις Γ.Σ της ΔΕΗ αλλά και τις αποτιμήσεις και τα άλλα διαδικαστικά βήματα που θα οδηγήσουν στους διαγωνισμούς. Εάν το μέτρο σύγκρισης είναι η απόσχιση του ΑΔΜΗΕ εδώ έχουμε να κάνουμε με ακόμη πιο δύσκολη διαδικασία, που εκτός από τις νομικές και οικονομικές πτυχές, έχει και έντονη πολιτική φόρτιση, εξαιτίας των αντιδράσεων.

  Το δεύτερο μεγάλο στοίχημα της χρονιάς είναι η διαδικασία μείωσης του μεριδίου της ΔΕΗ στη λιανική. Εδώ το 2017 αποδείχθηκε έτος πισωγυρίσματος, υπό την έννοια ότι η αγορά έμεινε στάσιμη και η αρχική δυναμική των ιδιωτών χάθηκε. Ωστόσο, το γεγονός ότι από φέτος ανοίγει ταυτόχρονα και η αγορά του αερίου, δημιουργεί νέες συνθήκες που θα μπορούσαν να φέρουν ανατροπές. Νέοι παίκτες με δυναμισμό κάνουν την εμφανισή τους, ενώ και ως προς τα μνημονιακά, φαίνεται ότι θα οδηγηθούμε σε δημοπράτηση μέσω των περίφημων ΝΟΜΕ, μεγαλύτερων ποσοτήτων, που θα κατευθυνθούν προς ιδιώτες προμηθευτές. Ωστόσο εκείνο που κατέστη φανερό το 2017 είναι ότι για να ανοίξει η αγορά θα πρέπει η ΡΑΕ να επιτελέσει έναν αντίστοιχο ρόλο με εκείνον της ΕΕΕΤ στις τηλεπικοινωνίες, τουλάχιστον για το διάστημα εκείνο που η ΔΕΗ συνεχίζει να έχει δεσπόζουσα θέση στην αγορά.

  Το τρίτο μεγάλο στοίχημα είναι η αλλαγή του μοντέλου λειτουργίας της αγοράς και η εισαγωγή του περίφημου target model (μοντέλο στόχος της ΕΕ). Εδώ το περίπλοκο σχήμα περιλαμβάνει τη λειτουργία του λεγόμενου ενεργειακού χρηματιστηρίου, το μετασχηματισμό του ΛΑΓΗΕ (λειτουργός αγοράς) αλλά και του ρόλου του ΑΔΜΗΕ (διαχειριστής συστήματος μεταφοράς), την καθιέρωση νέων αγορών αλλά και τη συνολική αλλαγή του τρόπου με τον οποίο συμμετέχουν όλοι οι παίκτες στην αγορά (παραγωγοί, προμηθευτές, καταναλωτές). Αν και θεωρητικά από φέτος το καλοκαίρι θα έχει τεθεί σε εφαρμογή το  target model και θα λειτουργεί το ενεργειακό χρηματιστήριο, στην πραγματικότητα θα πρόκειται για μερική λειτουργία του  target model, το οποίο με βάση το πλέον αισιόδοξο σενάριο, θα τεθεί σε πλήρη εφαρμογή την άνοιξη του 2019. Για τα θεσμικά πάντως υπάρχει ακόμη σε εκκρεμότητα το κρίσιμο για τους ανεξάρτητους ηλεκτροπαραγωγούς θέμα του μηχανισμού ευελιξίας, το οποίο "σέρνεται” για σχεδόν δύο χρόνια. Θέμα χρόνου εξάλλου είναι και η διενέργεια των νέων διαγωνισμών για την υπηρεσία της διακοψιμότητας, που ως γνωστόν επεκτάθηκε για 2 ακόμη έτη.

  Επίσης, σε σχέση με τον ηλεκτρισμό, το 2018 θεωρείται κρίσιμο για το μετασχηματισμό της αγοράς των ΑΠΕ και την επανέναρξη της κατασκευής νέων έργων που θα ενσωματωθούν στην αγορά με νέους πιο ανταγωνιστικούς όρους. Στο πλαίσιο αυτό από φέτος αναμένεται να ξεκινήσουν οι νέοι διαγωνισμοί μέσω των οποίων θα επιχειρηθεί το ξεπάγωμα της αγοράς και η αύξηση της εγκατεστημένης ισχύος των φωτοβολταϊκών και το αιολικών στη χώρα μας.

  Φέτος τέλος, η κυβέρνηση και το υπουργείο ενέργειας έχουν προαναγγείλει την έναρξη των διαδικασιών για την εκπόνηση ενός ολοκληρωμένου μακροπρόθεσμου ενεργειακού σχεδιασμού, κάτι που είχε επιχειρηθεί ξανά προ δεκαετίας, με το περίφημο Συμβούλιο Εθνικής Ενεργειακής Στρατηγικής. 

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων