Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 29-Δεκ-2017 14:14

  "Παγώνει" μέχρι 17 Ιανουαρίου το πρόστιμο στη ΣΕΚΑΠ

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  "Παγώνει" μέχρι 17 Ιανουαρίου το πρόστιμο στη ΣΕΚΑΠ

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 18:25

  Του Παναγιώτη Στάθη

  Κέρδισε την προσωρινή διαταγή από το Διοικητικό Πρωτοδικείο Κομοτηνής, η εταιρεία ΣΕΚΑΠ. Με την απόφαση γίνεται δεκτό το αίτημα χορήγησης προσωρινής διαταγής για άμεση άρση των αναγκαστικών μέτρων είσπραξης που επιβλήθηκαν σε βάρος της καπνοβιομηχανίας και συγκεκριμένα του προστίμου των 38,2 εκατομμυρίων ευρώ (συμπεριλαμβανομένων των προσαυξήσεων) που επιβλήθηκε για τελωνειακές παραβάσεις σε εξαγωγές οι οποίες πραγματοποιήθηκαν το 2008, πέντε χρόνια πριν την εξαγορά της εταιρείας από τον όμιλο Σαββίδη. Οι κυρώσεις γνωστοποιήθηκαν στην εταιρεία τον Φεβρουάριο του 2016, δηλαδή τρία χρόνια μετά την εξαγορά της, προκαλώντας την έντονη αντίδραση του νέου ιδιοκτήτη.

  Η προσωρινή διαταγή, η οποία αποτελεί μια πρώτη "νίκη" της εταιρίας (εκπροσωπήθηκε από τους δικηγόρους κ.κ. Λυκουρέζο και Παπαδημητρίου) ισχύει μέχρι τις 17 Ιανουαρίου οπότε θα συζητηθεί η αίτηση αναστολής της διαδικασίας. Αν και αυτή γίνει δεκτή τότε προφανώς η κατάσταση θα ομαλοποιηθεί για την εταιρία.

  Πώς σχολιάζει η ΣΕΚΑΠ

  Για σύντομη αλλά αναγκαία ανάσα ζωής κάνει χαρακτηρίζει η ΣΕΚΑΠ, σχολιάζοντας την απόφαση του Διοικητικού Πρωτοδικείου Κομοτηνής. Αναλυτικά, στην ανακοίνωσή της αναφέρει τα εξής:

  "Η σημερινή απόφαση του Διοικητικού Πρωτοδικείου Κομοτηνής ορίζει με προσωρινή διαταγή τη μη άμεση καταβολή του προστίμου των 44 εκατομμυρίων ευρώ (περιλαμβάνονται και οι τόκοι υπερημερίας) για τη ΣΕΚΑΠ με ταυτόχρονη υποχρέωση του Τελωνείου Ξάνθης τη χορήγηση πίστωσης στην εταιρεία για τη συνέχιση των εμπορικών της δραστηριοτήτων έως τις 17 Ιανουαρίου, όταν και θα εξεταστεί η αίτηση αναστολής των εισπρακτικών μέτρων.

  Με την απειλή του δυσβάστακτου προστίμου των 44 εκατομμυρίων ευρώ να παραμένει ακόμα ισχυρή και αμετάβλητη, η συγκεκριμένη απόφαση δεν αποτελεί τίποτα περισσότερο από μία σύντομη όσο και αναγκαία ανάσα ζωής για τη συνέχιση της δραστηριότητας της εταιρείας για λίγες ημέρες ακόμα".

  Νωρίτερα το Capital.gr ανέφερε:

  Μια από τις πλέον σημαντικές ημέρες στην προσπάθεια να αποφευχθεί η αναγκαστική πτώχευση της εταιρείας είναι η σημερινή για τη ΣΕΚΑΠ καθώς το μεσημέρι είναι προγραμματισμένο να συζητηθεί στο  Διοικητικό Πρωτοδικείο Κομοτηνής το αίτημα χορήγησης προσωρινής διαταγής για άμεση άρση των αναγκαστικών μέτρων είσπραξη που επεβλήθησαν σε βάρος της καπνοβιομηχανίας.

  Οι νομικοί εκπρόσωποι της ΣΕΚΑΠ έχουν καταθέσει αίτηση ανακοπής της ατομικής πρόσκλησης, που εστάλη από τις τελωνειακές αρχές για την πληρωμή προστίμου 38,2 εκατομμυρίων ευρώ ((συμπεριλαμβανομένων των προσαυξήσεων) που επιβλήθηκε για τελωνειακές παραβάσεις σε εξαγωγές οι οποίες πραγματοποιήθηκαν το 2008, πέντε χρόνια πριν την εξαγορά της εταιρείας από τον όμιλο Σαββίδη. Οι κυρώσεις γνωστοποιήθηκαν στην εταιρεία τον Φεβρουάριο του 2016, δηλαδή τρία χρόνια μετά την εξαγορά της, προκαλώντας την έντονη αντίδραση του νέου ιδιοκτήτη.

  Η λειτουργία της εταιρείας έχει τεθεί επ’ απειλή καθώς μετά τη δικαστική απόφαση επικύρωσης του προστίμου, το Τελωνείο Ξάνθης αρνήθηκε να δεχτεί την πίστωση φόρου των 28 ημερών που ο Εθνικός Τελωνειακός Κώδικας παραχωρεί στις καπνοβιομηχανίες, προκειμένου να διανείμουν στην ελληνική αγορά τα προϊόντα τους. Ως αποτέλεσμα το τελωνείο "μπλόκαρε" τη διανομή προϊόντων της ΣΕΚΑΠ στην ελληνική αγορά.

  Υπό τις εξελίξεις αυτές, η ΣΕΚΑΠ συγκάλεσε χθες διοικητικό συμβούλιο που αποφάσισε την υποβολή δήλωσης παύσης πληρωμών, εφόσον δεν αποκατασταθεί άμεσα η επαπειλούμενη αδυναμία λειτουργίας - πληρωμών της εταιρείας. Ήδη, το δ.σ. όρισε ως Νομικό - Ειδικό Σύμβουλο για τον χειρισμό όλων των σχετικών θεμάτων με την διαδικασία της πτώχευσης, τον κ. Σεραφείμ Σωτηριάδη, ιδρυτή της δικηγορικής εταιρείας "Σεραφείμ Σωτηριάδης και Συνεργάτες Εταιρεία Δικηγόρων", με εξειδίκευση στα θέματα του πτωχευτικού δικαίου.

  Η σημερινή συζήτηση των αιτημάτων της ΣΕΚΑΠ στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Κομοτηνής είναι κρίσιμη διότι εφόσον ληφθεί η προσωρινή διάταση, η εταιρεία θα μπορέσει να αντιμετωπίσει σημαντικό μέρος των προβλημάτων που αντιμετωπίζει.

  Σε διαφορετική περίπτωση είναι πολύ πιθανόν να ενεργοποιηθεί η απόφαση για αναγκαστική πτώχευση. Σημειώνεται ότι η τελική απόφαση του δικαστηρίου για τα περιοριστικά μέτρα αναμένεται σε περίπου δύο μήνες, ωστόσο η εταιρεία ζητά προσωρινή διαταγή άρσης των αναγκαστικών μέτρων είσπραξης τουλάχιστον μέχρις ότου η υπόθεση τελεσιδικήσει, προκειμένου έστω στο μεσοδιάστημα τα προϊόντα της να διακινούνται ομαλά.

  Το παρών αναμένεται να δώσουν κατά τη συζήτηση των αιτημάτων οι εργαζόμενοι της ΣΕΚΑΠ οι οποίοι με ανακοίνωσή τους ζητούν τη συνέχιση της λειτουργία της εταιρείας. Την αδιάκοπη λειτουργία της καπνοβιομηχανίας ΣΕΚΑΠ και τη βελτίωση των οικονομικών συνθηκών για τους καπνοπαραγωγούς και τους αγρότες της ακριτικής Θράκης δηλώνουν πως υποστηρίζουν οι εργαζόμενοι στην εταιρεία, οι οποίοι -με σημερινή ανακοίνωσή τους- τονίζουν ότι "είναι άδικο για το λαό της Ξάνθης ένα πρόστιμο υπόθεσης του 2009, να υποσκάπτει το μέλλον της ΣΕΚΑΠ, την οικονομία της περιοχής" και το μέλλον τους. "Προσβλέπουμε πλέον στην ανεξάρτητη ελληνική Δικαιοσύνη, η οποία θα δικαιώσει την εταιρεία μας στον δίκαιο αγώνα της" αναφέρουν στην ανακοίνωση και επισημαίνουν: "Η ανάπτυξη της εταιρείας μόνο καλό θα κάνει στην οικονομία, την κοινωνία, τους εργαζόμενους".

  Για το ίδιο θέμα χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος δήλωσε ότι "ο στόχος είναι να μην κλείσει η καπνοβιομηχανία", προσθέτοντας ότι "στο όριο όπου μπορούμε να κινηθούμε και στο πλαίσιο της έννομης τάξης θα πάρουμε οποίες πρωτοβουλίες μπορούμε για να μην χαθούν 170 θέσεις εργασίας".

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων