Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 20-Δεκ-2017 07:36

  Ξεκινά το due diligence για τη Forthnet

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Ξεκινά το due diligence για τη Forthnet

  Του Νίκου Χρυσικόπουλου

  Στα τέλη Ιανουαρίου – αρχές Φεβρουαρίου φιλοδοξούν οι πιστώτριες τράπεζες να έχουν στα χέρια τους τις δεσμευτικές προτάσεις των ενδιαφερόμενων σχημάτων και κοινοπραξιών, στο πλαίσιο της διαγωνιστικής διαδικασίας για την εύρεση του στρατηγικού επενδυτή που θα αποκτήσει τον έλεγχο και τα περιουσιακά στοιχεία της Forthnet.

  Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ο αριθμός των ενδιαφερόμενων επενδυτών έχει αυξηθεί και έχει φθάσει τους σε επτά, επιβεβαιώνοντας όσους – και των τραπεζών συμπεριλαμβανομένων - εξ' αρχής έκαναν λόγο για την εκδήλωση σημαντικού ενδιαφέροντος συμμετοχής στο διαγωνισμό.

  Οι πιστώτριες τράπεζες (και κάτοχοι του 33% της εταιρείας, των δανείων και των ομολογιών που εξέδωσε η εταιρεία το περασμένο Φθινόπωρο) έχουν ενημερωθεί από την Νοmura International για την εκδήλωση ενδιαφέροντος από 7 υποψήφιους επενδυτές, στους οποίους περιλαμβάνονται private quity funds, τηλεπικοινωνιακοί όμιλοι και εταιρείες από τον ευρύτερο χώρων των media. Μεταξύ αυτών αναφέρεται η παρουσία των Apollo Capital Management, Golden Tree Asset Management (εκ των βασικών μετόχων της Wind), η Pillarstone, ο Όμιλος Αντέννα, η PCCW Global (βραχίονας διεθνών δραστηριοτήτων της Hong Kong Telecom), Providence καθώς και από κοινού οι Wind - Vodafone.

  Εστάλησαν οι συμβάσεις εμπιστευτικότητας

  Οι τράπεζες έχουν θέσει ένα σφικτό χρονοδιάγραμμα, όπως αναφέρθηκε, με ορίζοντα τον προσεχή Φεβρουάριο. Έως τότε δυνητικά επιδιώκουν να έχει βρεθεί ο συνομιλητής τους στο εγχείρημα ανάδειξης της αξίας που ενσωματώνει η Forthnet, ήτοι να έχει αναδειχθεί ο προτιμητέος επενδυτής για την εταιρεία.

  Τούτων δοθέντων, πηγές που βρίσκονται κοντά στη διαγωνιστική διαδικασία αναφέρουν πως το περασμένο Σάββατο εστάλη σε όσα σχήματα που πέρασαν στην επόμενη φάση του διαγωνισμού τα NDA's (non - disclosure agreement), οι συμβάσεις εμπιστευτικότητας, προκειμένου να λάβουν γνώση των όρων της διαδικασίας και των αναλυτικών στοιχείων της εταιρείας, εκκινώντας την διαδικασία του due diligence. Ακολούθως θα ανοίξει το virtual data room όπου οι υποψήφιοι θα έχουν πλήρη πρόσβαση στα στοιχεία που θα αναρτηθούν.

  Θα πρέπει, πάντως μα σημειωθεί πως ο αριθμός των υποψηφίων επενδυτών και η πολυπλοκότητα του εγχειρήματος ενδέχεται να απαιτήσει περισσότερο χρόνο έως ότου ολοκληρωθούν οι προβλεπόμενοι νομικοί και οικονομικοί έλεγχοι, όπως έχει φανεί σε πλείστες περιπτώσεις ανάλογων διαγωνισμών στην Ελλάδα. Ήδη ορισμένοι από τους συμμετέχοντες εκφράζουν επιφυλάξεις για το κατά πόσον θα μπορέσουν σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα να καταλήξουν σε μια πλήρη  δεσμευτική πρόταση.

  Σε κάθε περίπτωση, οι πιστώτριες τράπεζες (Πειραιώς, Εθνική, Alpha Bank και Attica Bank) επιδεικνύουν σπουδή να προχωρήσει η διαδικασία για την είσοδο στρατηγικού επενδυτή στη Forthnet. Πλέον, αναφέρουν οι ίδιες πηγές, εμφανίζονται διατεθειμένες να συναινέσουν σε μια ρύθμιση των δανείων της Forthnet, πρωταρχικός όμως στόχος είναι να εισρεύσουν νέα κεφάλαια στην εταιρεία και ο στρατηγικός επενδυτής να προχωρήσει σε μια αποτελεσματική λειτουργική αναδιάρθρωσή της.

  Υπενθυμίζεται ότι προ πώληση είναι τα ανοίγματα των τραπεζών στην Forthnet (exposures), συμπεριλαμβανομένων μετοχών και μετατρέψιμων ομολογιών έναντι της εταιρείας και των θυγατρικών της. Συγκεκριμένα, το 32,7% της εταιρείας που απέκτησαν μέσω της άσκησης του δικαιώματος μετατροπής ομολογιών (debt-to-equity conversion), ομολογίες που αντιστοιχούν στο εναπομένων ποσοστό και τα δάνεια της εταιρείας, ύψους 256 εκατ.ευρώ στο τέλος του Ιουνίου 2017. Η Τράπεζα Πειραιώς αποτελεί το μεγαλύτερο πιστωτή της εταιρείας (100 εκατ. ευρώ), ακολουθεί η Εθνική Τράπεζα με 85 εκατ. ευρώ, η Alpha Bank με 55 εκατ. ευρώ και η Attica με 16 εκατ. ευρώ.

  Nikos.chrissikopoulos@capital.gr

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων