Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 12-Δεκ-2017 08:06

  Capital Link Forum: Ποιοι βλέπουν ξανά επενδύσεις στην Ελλάδα

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Capital Link Forum: Ποιοι βλέπουν ξανά επενδύσεις στην Ελλάδα

  Του Χάρη Φλουδόπουλου

  Υπάρχουν θετικές προσδοκίες που καλλιεργούνται κυρίως εξαιτίας της προόδου του ελληνικού προγράμματος , ωστόσο απαιτείται να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση και να συνεχιστεί η προσπάθεια για ενίσχυση της εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία για να υπάρξει σημαντική ώθηση των επενδύσεων στη χώρα.

  Αυτό εν πολλοίς ήταν το μήνυμα που εξέπεμψαν στις ομιλίες τους οι εκπρόσωποι των ξένων επενδυτών που συμμετείχαν στο forum για την Ελλάδα που διοργάνωσε η Capital Link στη Νέα Υόρκη. Δεν έλειψαν ωστόσο και σημαντικές παρεμβάσεις επενδυτών που επανέφεραν ως προϋπόθεση για την ανάκαμψη τη σημαντική ελάφρυνση του χρέους. 

  Για παράδειγμα ο J. Kyle Bass, ceo της Hayman Capital Management, αναφέρθηκε στην ανάγκη να υπάρξει διαγραφή χρέους του επίσημου τομέα που θα ελαφρύνει το βάρος που επωμίζεται η Ελλάδα, εξέλιξη που όπως είπε θα ωφελήσει τις μακροπρόθεσμες προοπτικές οικονομικής υγείας της χώρας.

  Όσοι εμμένουν για λόγους οικονομικής ιδεολογίας στην αντίθετη άποψη, εξουδετερώνουν τις προοπτικές οικονομικής ανάκαμψης και στερούν την ελπίδα για πραγματική ευημερία της Ελλάδας, η χώρα χρειάζεται χαμηλότερα πλεονάσματα ώστε η κυβέρνηση να μπορέσει να επενδύσει το 1,5% με 2% του ΑΕΠ για παραγωγικές επενδύσεις, τόνισε ο μεγαλοεπενδυτής. 

  Στο φετινό 19ο ετήσιο επενδυτικό Forum που πραγματοποιήθηκε στο Metropolitan Club της Νέας Υόρκης το παρών έδωσαν πάνω από 1350 συμμετέχοντες, οι οποίοι παρακολούθησαν 87 ομιλητές ενώ πραγματοποιήθηκαν 153 κατ᾽ ιδίαν συναντήσεις εκπροσώπων εισηγμένων αλλά και μη εισηγμένων ελληνικών επιχειρήσεων. Οι τομείς που εκδηλώθηκε ενδιαφέρον ήταν ο τραπεζικός, τα κυβερνητικά και εταιρικά ομόλογα το real estate, ο τουρισμός, οι υποδομές, η ναυτιλία και η ενέργεια. 

  Χαρακτηριστικά στις ενεργειακές προοπτικές και δυνατότητες για επενδύσεις αναφέρθηκε ο  πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Ελλάδα Geoffrey Pyatt, ο οποίος σημείωσε την προοπτική η Ελλάδα να ξεκινήσει εισαγωγές LNG από τις ΗΠΑ. Επίσης μίλησε για πιθανές επενδύσεις αμερικανικών εταιρειών στην πράσινη ενέργεια, την ηλεκτροπαραγωγή και του υδρογονάνθρακες. "Έχουμε ήδη δει επιχειρήσεις από τις ΗΠΑ να τα πηγαίνουν καλά στον ενεργειακό τομέα της Ελλάδας. Η GE Energy έχει εκφράσει την εμπιστοσύνη της στην αγορά αιολικής ενέργειας, την οποία βλέπει να επεκτείνεται όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε ολόκληρη την Ευρώπη.

  Άλλα ενεργειακά έργα, είτε πρόκειται για ιδιωτικοποιήσεις, εξερεύνηση και παραγωγή υδρογονανθράκων, παραγωγή λιγνίτη, είτε την ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, έχουν τη δυνατότητα να φέρουν δισεκατομμύρια δολάρια σε άμεσες ξένες επενδύσεις και να δημιουργήσουν χιλιάδες θέσεις εργασίας", τόνισε ο Αμερικανός πρεσβευτής προσθέτοντας ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να συνεργάζονται με την Ελλάδα στην αναζήτηση επιχειρηματικών ευκαιριών που προωθούν την ευρωπαϊκή ενεργειακή ασφάλεια και την κοινή ασφάλεια και ευημερία.

  Στην αντιπροσωπεία που εκπροσώπησε την κυβέρνηση συμμετείχαν 3 υπουργοί (Τσακαλώτος, Παπαδημητρίου, Κουντουρά) ενώ εκτός από την ομιλία του στο forum, o υπουργός οικονομικών συμμετείχε σε συνάντηση με θεσμικούς επενδυτές που εκπροσωπούν μεγάλα ξένα funds με επενδυτικό ενδιαφέρον για την Ελλάδα.

  Συγκεκριμένα στη συνάντηση με τον κ. Τσακαλώτο συμμετείχαν τα funds Bluecrest  - Cyrus Capital - Fir Tree - Knighthead Capital - Stonehill Capital - Waterwheel Capital - Graham Capital – Greylock - Hayman Capital – Oppenheimer – Serengeti - American Century – Caxton – Goldentree - Marathon Asset Management – Prudential - Smithcove Capital  -Goldentree.

  Τι είπαν οι επενδυτές

  Ποια είναι όμως αυτή τη στιγμή η εικόνα που έχουν οι επενδυτές για την ελληνική αγορά; Στην ομιλία του ο George Katsanos, εταίρος της Levant Partners, χαρακτήρισε το ελληνικό χρηματιστήριο ως ένα από τα φθηνότερα χρηματιστήρια στον κόσμο ενώ πρόσθεσε ότι οι  εταιρείες που επιβίωσαν σε ένα δύσκολο περιβάλλον συρρίκνωσης της ζήτησης, έλλειψης χρηματοδότησης και περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων έχουν γίνει εξαιρετικά αποδοτικές και είναι πρωταθλητές στη διαχείριση κρίσεων. Ο κ. Katsanos έκανε λόγο για μια εξαιρετική επενδυτική ευκαιρία που ξεδιπλώνεται για τους επενδυτές. 

  Ο Thor Talseth, Managing Director της Amerra Capital, που δραστηριοποιείται στις ιχθυοκαλλιέργειες εκτίμησε ότι η Ελλάδα έχει μοναδικό συγκριτικό πλεονέκτημα στον τομέα το οποίο για να αξιοποιηθεί θα χρειαστεί η συνεργασία του κράτους, των τραπεζών αλλά και της βιομηχανίας. 

  Ο  John Koudounis, CEO της Calamos Investments αναφέρθηκε και εκείνος στις ελπίδες για ελάφρυνση του χρέους μέχρι το τέλος του 2018. Ο ίδιος έκανε αναφορά στις παλιότερες αλλά και τις νέες επενδύσεις της Calamos στην Ελλάδα και πρόσθεσε ότι τώρα είναι η ώρα να επενδύσει κανείς στη χώρα. 

  Αλλά και ο Αντώνης Αχιλλεούδης της Axia Ventures τόνισε ότι οι επενδυτές που εξετάζουν την Ελλάδα βλέπουν μια χώρα που κατάφερε να περιορίσει σημαντικά το ρίσκο χώρας και αρχίζει να δείχνει σημάδια σταθεροποίησης προσφέροντας αξία σε συγκεκριμένες κατηγορίες επενδύσεων που δύσκολα εντοπίζονται σε άλλες ανεπτυγμένες χώρες με σκληρό νόμισμα. Επενδυτές που κατανοούν τις δυναμικές της ελληνικές αγοράς, μπορούν να τοποθετηθούν αναμένοντας περαιτέρω ανάκαμψη της οικονομίας, τόνισε. 

  Σημειώνεται ότι εκτός από τους παραδοσιακούς τομείς ενδιαφέροντος όπως η ενέργεια, οι υποδομές, ο τουρισμός, η ναυτιλία και το real estate φέτος υπήρξε εκδήλωση ενδιαφέροντος και για τον τομέα της βιομηχανίας και της μεταποίησης.

  Ο Γιώργος Τσόπελας της McKinsey & Company αναφέρθηκε στη σημασία της βιομηχανίας για την οικονομία και τόνισε ότι ο στόχος της επαναβιομηχανίσης της χώρας είναι από τους βασικούς πλέον για την Ελλάδα και την Ευρώπη. Θα μπορούσε να λειτουργήσει ως αναπτυξιακή ατμομηχανή ωθώντας σημαντικά την ανάπτυξη της οικονομίας, ωστόσο χρειάζονται δομικές αλλαγές, περιλαμβανομένης και της υιοθέτησης εθνικής βιομηχανικής στρατηγικής τόνισε.

  Πιστοληπτική αξιολόγηση

  Τέλος αξίζει να σημειωθεί ότι στις ομιλίες τους συγκρατημένα αισιόδοξοι για τις προοπτικές της χώρας εμφανίστηκαν οι εκπρόσωποι από τους δύο μεγάλους οίκους πιστοληπτικής αξιολόγησης. Ο Charles Seville στέλεχος της Fitch εκτίμησε ότι η τρίτη αξιολόγηση θα κλείσει χωρίς να δημιουργηθεί αστάθεια στην οικονομία και ότι το 2018 το Eurogroup θα εγκρίνει για την Ελλάδα σημαντική ανακούφιση του  χρέους.

  Από την πλευρά της η Elena Duggar της Moody’s τόνισε ότι αναμένει συνέχιση της σημαντικής ανάπτυξης της ευρωζώνης την επόμενη διετία προσθέτοντας ότι η Ελλάδα θα επωφεληθεί από αυτήν την περιφερειακή άνοδο. Η ίδια άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για ανάπτυξη πάνω από το μέσο όρο τα επόμενα χρόνια για την Ελλάδα υπό τον όρο ότι η εφαρμογή του προγράμματος θα συνεχιστεί και θα επιστρέψει η εμπιστοσύνη. 

   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων