Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 30-Νοε-2017 10:48

  Ύψος κτηρίων στο Ελληνικό: Μη δεσμευτικός ο χαρακτήρας της γνωμοδότησης του ΚΑΣ

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Ύψος κτηρίων στο Ελληνικό: Μη δεσμευτικός ο χαρακτήρας της γνωμοδότησης του ΚΑΣ

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 12:22

  Της Μαρίας Νταλιάνη 

  Αναρμόδια για το ύψος των κτηρίων στο Ελληνικό, δήλωσε η υπουργός Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου στη Βουλή.

  Αρμόδιο είναι το υπουργείο Περιβάλλοντος για τα ύψη των κτηρίων και σε κάθε περίπτωση η γνωμοδότηση του ΚΑΣ και ο όρος που έβαλε έχει "ευκτικό χαρακτήρα και δεν αποτελεί δεσμευτική γνωμοδότηση", υπογράμμισε η κ. Κονδιόρδου.

  Η ίδια αναφέρθηκε σε ένα προς ένα όλα τα σημεία της σύμβασης για το Ελληνικό, λέγοντας ότι θέλει να διαλευκάνει θέματα στα οποία υπάρχει σύγχυση έτσι όπως έχουν προβληθεί.

  Σε ό,τι αφορά τα αμιγώς αρχαιολογικά, αναφέρθηκε στον λόφο Χασάνι, υπογράμμισε ότι κηρύχθηκε μόνο η κορυφή του με τρόπο που δεν εμποδίζει την επένδυση.

  Παράλληλα εξέφρασε την εκτίμησή της για τον τρόπο με τον οποίο έγινε η αποτίμηση του χώρου από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ) "το οποίο εργάστηκε με αίσθηση καθήκοντος για να προστατεύσει τόσο την πολιτιστική κληρονομιά όσο και την επένδυση".

  Ο κ. Κωνσταντινόπουλος υπογράμμισε ότι η τοποθέτηση της υπουργού Πολιτισμού σχετικά με το ύψος των κτηρίων αποτελεί νέο στοιχείο για το θέμα. "Όμως κυρία υπουργέ έρχεται Δεκέμβρης, έρχεται χειμώνας. Η κυβέρνηση με διάφορα τεχνάσματα αλλάζει τους όρους της σύμβασης με τον επενδυτή την οποία η ίδια έφερε στην Βουλή δύο φορές, τον Ιούλιο και τον Σεπτέμβριο του 2016. Οι μπουλντόζες θ αργήσουν να φανούν στο Ελληνικό", τόνισε.

  Ο ίδιος επισήμανε ότι το Ελληνικό είναι η μεγαλύτερη επένδυση αυτή την στιγμή στην Ευρώπη, ύψους 8,2 δισ. ευρώ, η οποία θα δώσει 75.000 θέσεις εργασίας.

  Ανακοίνωση για το θέμα εξέδωσε το Γραφείο Τύπου της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ: 

  ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

  Αθήνα, 30 Νοεμβρίου 2017

  Κονιόρδου: "Το ύψος των κτιρίων ως όρος της σύμβασης για την επένδυση στο Ελληνικό δεν έχει χαρακτήρα δεσμευτικό, αλλά "ευκτικό”".
   

  Στη συζήτηση που έγινε σήμερα στη Βουλή ύστερα από την επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε ο κ. Κωνσταντινόπουλος για την επένδυση στο Ελληνικό υπενθύμισε τη σημασία της άμεσης υλοποίησης του έργου καθώς θα δημιουργηθούν 75.000 νέες θέσεις εργασίας και έσοδα 8,2 δις ευρώ. Ο Βουλευτής Αρκαδίας και επικεφαλής του Τομέα Ανάπτυξης της Κ.Ο. της Δημοκρατικής Συμπαράταξης υπενθύμισε στην Υπουργό Πολιτισμού κα Κονιόρδου τις συμβάσεις που έχει υπογράψει η ίδια η Κυβέρνηση με την επενδύτρια εταιρία "Lamda development" καθώς και τα νέα κωλύματα που προκύπτουν ύστερα και από την έκθεση της εταιρίας σχετικά με τους χώρους που χαρακτηρίζονται ως αρχαιολογικοί καθώς και το ύψος των κτιρίων.

  Στην απάντησή της η Υπουργός δήλωσε ότι το ύψος των κτιρίων δεν είναι δεσμευτικό, αλλά έχει απλώς "ευκτικό" χαρακτήρα και ότι το θέμα του ύψους δεν είναι αρμοδιότητα του Υπ. Πολιτισμού, αλλά  του Υπουργείου Περιβάλλοντος το οποίο εκδίδει και το Προεδρικό διάταγμα. Διαβεβαίωσε μάλιστα ότι δεν υπάρχει καμία ανατροπή των όρων της σύμβασης και ότι η επένδυση συνεχίζεται ομαλά. Ο κύριος Κωνσταντινόπουλος επέμεινε ότι θα καταθέσει ερώτηση και προς το Υπ. Περιβάλλοντος, ενώ επεσήμανε ότι το Προεδρικό διάταγμα δε μπορεί να υπογραφεί το Δεκέμβριο γεγονός που σημαίνει ότι το έργο θα καθυστερήσει μαζί με ό,τι θετικό συνεπάγεται.

   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων