Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 06-Οκτ-2017 07:41

  Μ.Βερέμης (Upstream): Ο επιχειρηματίας πρέπει να είναι συμφιλιωμένος με την αποτυχία

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Μ.Βερέμης (Upstream): Ο επιχειρηματίας πρέπει να είναι συμφιλιωμένος με την αποτυχία

  Ενόψει της τελετής απονομής, τον Μάρτιο του 2018, του διαγωνισμού της EY του Έλληνα "Επιχειρηματία της Χρονιάς” 2017, ο συνιδρυτής και εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Upstream Μάρκος Βερέμης, που αποτέλεσε τον Έλληνα "Επιχειρηματία του 2013", μιλάει στο Capital.gr για την εμπειρία και τα οφέλη που άντλησε από τη συμμετοχή του στον ξεχωριστό αυτό θεσμό.

  Ο διακριθείς ως Έλληνας "Eπιχειρηματίας του 2013” εκπροσώπησε τη χώρα μας στην παγκόσμια διοργάνωση World Entrepreneur Of The Year, που έλαβε χώρα, τον Ιούνιο του 2014, στο Μονακό.

  Ο κ.Βερέμης, που έχει ιδρύσει την εταιρεία τεχνολογίας με αντικείμενο το mobile marketing και δραστηριότητα σε 43 χώρες, εξηγεί στο Capital.gr τα πλεονεκτήματα από την διάκρισή του στο διαγωνισμό του "Έλληνα επιχειρηματία” για το 2013.

  Όπως τονίζει, η συμμετοχή στο θεσμό ενισχύει την αναγνωρισιμότητα μίας εταιρείας, βελτιώνοντας το εργασιακό περιβάλλον.

  Σημειώνεται ότι στην Ελλάδα, ο διαγωνισμός ξεκίνησε το 2006 και πραγματοποιείται κάθε δύο χρόνια. Ενόψει της επιλογής του εκπροσώπου της χώρας μας στο World Entrepreneur Of The Year 2018, η EY Ελλάδος διοργανώνει το διαγωνισμό του Έλληνα "Επιχειρηματία της Χρονιάς" 2017, η τελετή απονομής του οποίου, θα πραγματοποιηθεί τον Μάρτιο του 2018. 

  Εν συνεχεία, ο Έλληνας "Eπιχειρηματίας της Xρονιάς” θα συμμετάσχει, μαζί με όλους τους εθνικούς νικητές του διαγωνισμού από περισσότερες από 65 χώρες, στην παγκόσμια διοργάνωση στο Μονακό για την ανάδειξη του World Entrepreneur Of The Year™.

  Συνέντευξη στον Δημήτρη Δελεβέγκο

  Ανακηρυχτήκατε Ελληνας "Eπιχειρηματίας της Xρονιάς” για το 2013. Περιγράψτε την εμπειρία σας από τη συμμετοχή στο θεσμό της EY.

  Πρόκειται για μία πολύτιμη εμπειρία με τη διαδικασία να παρουσιάζει πολύ σημαντικά οφέλη ακόμη και εάν ένας υποψήφιος δεν καταφέρει να αποσπάσει κάποια από τις διακρίσεις των επιμέρους κατηγοριών. Τα μέλη της κριτικής επιτροπής, που έχουν επιλεγεί με αυστηρά κριτήρια, αποτελούν εγνωσμένου κύρους επαγγελματίες και στελέχη της αγοράς. Η αξιολόγηση από μία κριτική επιτροπή, με υψηλή προστιθέμενη αξία, ενισχύει την αναγνωρισιμότητα των εταιρειών που συμμετέχουν στο διαγωνισμό που διοργανώνει, πάντοτε, με απόλυτη επιτυχία η EY Ελλάδας.

  Θα πρέπει να διευκρινίσουμε ότι μπορεί ο θεσμός να αποκαλείται "Επιχειρηματίας της Χρονιάς”, αλλά η διάκριση εκπροσωπεί συνολικά το management και τους εταίρους μίας εταιρείας. Μία εταιρεία δεν είναι υπόθεση ενός ανθρώπου. Στην περίπτωσή μας, δημιουργήσαμε την Upstream μαζί με τον Αλέξη Βρατσκίδη.

  Ποια οφέλη αποκομίσατε;

  Η διάκριση της Upstream είχε θετικές συνέπειες στην αναγνωρισιμότητά της και τη διατήρηση σε υψηλά επίπεδα του ηθικού του προσωπικού. Υπήρξε μία αναγνώριση που συνέβαλε στο να αντιληφθούν οι εργαζόμενοι ότι η εργασία τους έχει αντίκρυσμα. Το 2013, οπότε αποσπάσαμε τη διάκριση του "Έλληνα Επιχειρηματία της Χρονιάς”, η Upstream ήταν μία σχετικά νέα εταιρεία για τα δεδομένα του διαγωνισμού, γεγονός που προσδίδει προστιθέμενη αξία. Το γεγονός δηλαδή, ότι η EY αναλαμβάνει το ρίσκο, απονέμοντας το βραβείο σε μία μικρότερη εταιρεία, αποτέλεσε θετικό μήνυμα για όλο το οικοσύστημα.

  Επίσης, υπήρξε μοναδική η τελετή στο Μόντε Κάρλο, στο πλαίσιο της οποίας οι συμμετέχοντες διαθέτουν μοναδικές ευκαιρίες δικτύωσης με αυτοδημιούργητους επιχειρηματίες από όλο τον κόσμο, όπως, για παράδειγμα, ο επικεφαλής της μεγαλύτερης αυτοδημιούργητης τράπεζας της Ινδίας. Με ορισμένους από αυτούς διατηρώ ακόμη επαφή.

  Είναι πολύ σημαντικό ότι η τελετή ΕΥ World Entrepreneur Of The Year δεν συνιστά μία διοργάνωση προβολής ή δημοσίων σχέσεων, επιτρέποντας την ενίσχυση της φερεγγυότητας και της εξωστρέφειας μίας εταιρείας.

  Ταυτόχρονα, η EY προσκαλεί σε σεμινάρια και διοργανώνει εκδηλώσεις δικτύωσης επιχειρηματίες που συμμετείχαν και διακρίθηκαν στο διαγωνισμό, μεγιστοποιώντας τα οφέλη.

  Τι θα προτείνατε σε όσους θα δίσταζαν να συμμετάσχουν στο διαγωνισμό;

  Δεν υφίσταται κάποιος λόγος ώστε κάποιος εν δυνάμει υποψήφιος να είναι διστακτικός. Δεν είναι τυχαίο ότι οι νικητές προηγούμενων διοργανώσεων είναι ιδιαίτερα υψηλού κύρους επιχειρηματίες, οι οποίοι έλαβαν μέρος σε έναν διαγωνισμό χωρίς στοιχεία life - style που φέρει την σφραγίδα της EY. Εξάλλου, είναι ευκρινή τα οφέλη για τους συμμετέχοντες είτε διακριθούν είτε δεν αποσπάσουν κάποια διάκριση, ενώ η διαδικασία της αξιολόγησης και προεπιλογής συνιστά μία εποικοδομητική ζύμωση.

  Από το 2013 έως σήμερα τι άλλαξε στην Upstream;

  Το 2013 η εταιρεία είχε περίπου 180 εργαζόμενους και σήμερα έχει 370. Η εταιρεία έχει μεγεθυνθεί, έχει εισέλθει σε νέες αγορές, έχει πειραματιστεί με πολλά καινούργια προϊόντα και προχωράει, λαμβάνοντας όλα τα απαραίτητα ρίσκα. Στην Upstream συμμετέχει ένα μεγάλο αγγλικό fund, η Aktis, γεγονός που μας παρέχει μεγαλύτερη ώθηση. Σήμερα δραστηριοποιούμαστε σε 43, κυρίως, αναδυόμενες αγορές. Είμαστε πολύ ενεργοί στην Αφρική, την Λατινική Αμερική, την Μέση Ανατολή και μέρος της Ασίας. Για εμάς πολύ μεγάλες αγορές είναι η Βραζιλία, η Νιγηρία, η Ν.Αφρική, η Αίγυπτος και το Βιετνάμ όπου συνεχίζουμε να μεγαλώνουμε, χρόνο με το χρόνο, αντιμετωπίζοντας τις τοπικές δυσκολίες, οι οποίοι μπορεί να είναι πολύ μεγάλες. Για παράδειγμα, πέρυσι η Νιγηρία έχασε, λόγω της κρίσης του πετρελαίου, το μισό της αξίας του νομίσματός της.

  Πρέπει να τολμάει ένας επιχειρηματίας;

  Νομίζω ότι δεν υφίσταται επιτυχία για έναν επιχειρηματία που δεν τολμάει να παίρνει ρίσκο. Ο κίνδυνος αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα του επιχειρείν. Όσοι δοκιμάζονται στον επιχειρηματικό στίβο πρέπει να είναι συμφιλιωμένοι είτε προσωπικά είτε σε επίπεδο Οργανισμού με την αποτυχία. Και πρέπει να προσπαθούν να απολαμβάνουν τη διαδρομή παρά τις όποιες δυσκολίες.

  dimitris.delevegos@capital.gr

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων