Συνεχης ενημερωση

  Σάββατο, 12-Αυγ-2017 08:30

  Πλήρης ανατροπή σκηνικού στη μάχη της ακτοπλοΐας, η απόκτηση της HSW από Attica

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Πλήρης ανατροπή σκηνικού στη μάχη της ακτοπλοΐας, η απόκτηση της HSW από Attica

  Του Χάρη Φλουδόπουλου

  Τίτλοι τέλους για το σίριαλ που κυριάρχησε τα τελευταία δύο χρόνια στην εγχώρια ακτοπλοϊκή αγορά ή συνέχεια της αντιπαράθεσης; Το βέβαιο είναι ότι η προσπάθεια που ξεκίνησε πριν από σχεδόν 2 χρόνια ο Εμανουέλε Γκριμάλντι να αποκτήσει τον έλεγχο της Hellenic Seaways προχωρώντας σε αθρόες αγορές μετοχών που έφεραν το ποσοστό του από το 33% στο 49,7% σε διάστημα περίπου 1,5 έτους, δεν τελεσφόρησε.

  Οι αθρόες αγορές μετοχών δεν στάθηκαν αρκετές για την απόκτηση του ελέγχου της δεύτερης τη τάξει σε κύκλο εργασιών ελληνικής ακτοπλοϊκής: όποιος ήθελε την Hellenic θα έπρεπε να αποκτήσει το ποσοστό 40,5% που διέθεσε μέσω διαγωνισμού η τράπεζα Πειραιώς και στο οποίο προστέθηκε το μερίδιο μετόχων της νυν διοίκησης ή γύρω από τη νυν διοίκηση της HSW.

  Το ιστορικό

  Από το Φεβρουάριο του 2016 οι Μινωικές Γραμμές, οι οποίες διέθεταν τότε μερίδιο 33% στην HSW, χωρίς ωστόσο να έχουν αποφασιστικό λόγο στη διοίκησή της ακτοπλοϊκής ξεκίνησαν την προσπάθεια να αποκτήσουν τον έλεγχο της πλειοψηφίας του μετοχικού κεφαλαίου με την υποβολή ανοιχτής δημόσιας προσφοράς.

  Σταδιακά συγκεντρώθηκε από μικρομετόχους ποσοστό περίπου 16,5% με αποτέλεσμα να φτάσου να ελέγχουν το 49,5%% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρίας.

  Το τίμημα που κατέβαλαν ανήλθε περίπου σε €30 εκατ., ωστόσο οι διαθέσιμοι πρόθυμοι πωλητές εξατλήθηκαν χωρίς η Minoan να εξασφαλίσει την πολυπόθητη πλειοψηφία.

  Ακολούθησε τον περασμένο Μάρτιο ο διαγωνισμός της Πειραιώς για την πώληση του 40,5% του μετοχικού κεφαλαίου της Hellenic Seaways.

  Κατατέθηκαν δεσμευτικές προσφορές από 3 ενδιαφερόμενους, τις Μινωικές Γραμμές, το επενδυτικό σχήμα Eagle Mind Shipping, επικεφαλής του οποίου είναι ο κ. Μάριος Ηλιόπουλος της Seajets και την Attica. Η διαδικασία της αξιολόγησης των προσφορών από την Τράπεζα Πειραιώς, ολοκληρώθηκε με νικητή την Attica.

  Αλλαγή σκηνικού

  Πλέον τα δεδομένα διαφοροποιούνται άρδην και η Attica καθίσταται ο αδιαφιλονίκητος κυρίαρχος της ακτοπλοΐας αφού στο στόλο που ελέγχει με 16 πλοία προστίθεται η δύναμη των 18 πλοίων της HSW.

  Οι συνολικές πωλήσεις των δύο εταιρειών ξεπερνά τα 400 εκατ. ευρώ, η λειτουργική κερδοφορία φτάνει τα 90 εκατ. ευρώ, ενώ η αναπόσβεστη αξία του στόλου τα 800 εκατ. ευρώ.

  Ο διαγωνισμός όπως έγινε γνωστό μέσω των ανακοινώσεων της Attica ολοκληρώθηκε χθες θα καταβάλει 30,61 εκατ. ευρώ τοις μετρητοίς και θα διαθέσει 24.145.523 νέες κοινές ονομαστικές μετοχές της που θα προέλθουν από αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου.

  Στο πλαίσιο της συναλλαγής έχουν ήδη αποκτηθεί 1.250.000 μετοχές της HSW από την Attica ενώ οι υπόλοιπες 37.789.833 θα αποκτηθούν μόλις χορηγηθούν οι απαραίτητες εγκρίσεις από τις ρυθμιστικές αρχές, την Επιτροπή Ανταγωνισμού κλπ.

  Με την πολιορκία του ομίλου Grimaldi για την απόκτηση της HSW να μην οδηγείται σε αίσιο αποτέλεσμα, τα φώτα πλέον στρέφονται στις επόμενες κινήσεις του ιδιοκτήτη των Μινωϊκών: θα συνεχίσει να κινείται για το στρατηγικό στόχο που έχει περιγράψει για περαιτέρω ενίσχυση και εδραίωση της παρουσίας του στο Αιγαίο ή θα επιδιώξει μια συμφωνία αποχώρησης από την HSW όπου συνεχίζει να κατέχει το 49,7%;

  Η συνέχεια αναμένεται με ενδιαφέρον…

  Διαβάστε ακόμα:

  - Attica Group: Aπόκτηση πλειοψηφικού πακέτου της Hellenic Seaways

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Ροή Ειδήσεων

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  14:27 17/08

  Υποχώρησαν τα κέρδη της Wal-Mart στο β΄ τρίμηνο

  Στα 2,90 δισ. δολάρια διαμορφώθηκαν τα καθαρά κέρδη της Wal-Mart Stores στο β΄ τρίμηνο ή 96 σεντς ανά μετοχή, χαμηλότερα από τα 3,78 δισ. δολάρια ή 1,21 δολάρια ανά μετοχή στην αντίστοιχη περίοδο...

  12:56 17/08

  Vestas: Μειώθηκαν τα κέρδη β΄ τριμήνου

  Η δανέζικη εταιρεία ανεμογεννητριών Vestas Wind Systems ανακοίνωσε σήμερα ένα νέο πρόγραμμα αγοράς ιδίων μετοχών, παρά το ότι τα κέρδη της μειώθηκαν στο β΄ τρίμηνο, καθώς υποχώρησαν κατακόρυφα οι...

  11:40 17/08

  Πτώση 54% στα κέρδη της Gold Fields

  Υποχώρησαν τα κέρδη της νοτιοαφρικανικής εταιρείας εξόρυξης Gold Fields στο α΄ μισό του 2017, εξαιτίας του ισχυρότερου rand, της αύξησης των αποσβέσεων και της επανεπένδυσης στα ορυχεία της για να...

  10:35 17/08

  Αυξήθηκαν 14% τα κέρδη της Standard Bank

  Η τράπεζα ανακοίνωσε ότι τα κέρδη αυξήθηκαν 14% στα 12,34 δισ. rand (0,93 δισ. δολάρια) στο εξάμηνο μέχρι τις 30 Ιουνίου, έναντι της αντίστοιχης περιόδου το 2016.

  14:36 16/08

  Tyson Foods: Δημιουργεί 300 θέσεις εργασίας

  Η Tyson Foods ανακοίνωσε ότι θα δημιουργήσει περισσότερες από 300 θέσεις εργασίας στο Τενεσί, καθώς επενδύει 84 εκατ. δολάρια για να επεκτείνει τις δραστηριότητες πουλερικών στη Union City.

  13:07 16/08

  Tencent: Αυξήθηκαν 64% τα καθαρά κέρδη α΄ εξαμήνου

  Ο κινεζικός κολοσσός ίντερνετ Tencent Holdings ανακοίνωσε ότι τα καθαρά κέρδη α΄ εξαμήνου αυξήθηκαν 64% σε σχέση με το περασμένο έτος, εξαιτίας της σταθερής αύξησης των εσόδων από παιχνίδια στο...

  11:14 16/08

  Ζημιές στο β΄ τρίμηνο για την Moeller-Maersk

  Ζημιές εμφάνισε στο β΄ τρίμηνο η AP Moeller-Maersk καθώς οι απομειώσεις asset επηρέασαν αρνητικά, ενώ επίσης προειδοποίησε για ισχυρό αντίκτυπο από τις κυβερνοεπιθέσεις του Ιουνίου, αλλά διατήρησε...