Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 18-Ιουλ-2017 00:09

  Στα χέρια των ενδιαφερόμενων το ενημερωτικό σημείωμα για Νηρέα και Σελόντα

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Στα χέρια των ενδιαφερόμενων το ενημερωτικό σημείωμα για Νηρέα και Σελόντα

  Του Νίκου Χρυσικόπουλου

  Στα χέρια των ενδιαφερόμενων επενδυτών βρίσκεται εδώ και λίγα 24ωρα το συνοπτικό ενημερωτικό σημείωμα (teaser) που συνέταξε το σχήμα των συμβούλων των τραπεζών, στο πλαίσιο του διαγωνισμού πώλησης του Νηρέα και της Σελόντα.

  Πρόκειται για το πρώτο βήμα μιας αναμενόμενα μακράς διαδικασίας, στο τέλος της οποίας –εφόσον ολοκληρωθεί με επιτυχία οι δύο μεγαλύτερες εταιρείες του κλάδου των υδατοκαλλιεργειών στην Ελλάδα, που σήμερα τελούν υπό τον έλεγχο των τραπεζών, θα αλλάξουν χέρια.

  Η αποστολή του συνοπτικού ενημερωτικού σημειώματος σηματοδοτεί ουσιαστικά την έναρξη της διαδικασίας. Οι ενδιαφερόμενοι που θα συμμετάσχουν στο διαγωνισμό καλούνται να υπογράψουν Σύμβαση Εμπιστευτικότητας (non-disclosure agreement – NDA) προκειμένου να λάβουν γνώση των όρων της διαδικασίας και των αναλυτικών στοιχείων των προς πώληση εταιρειών. Στο teaser γίνεται μια σύντομη περιγραφή των δύο εταιρειών, της θέσης τους στην αγορά και της διαδικασίας προκειμένου να αποσταλεί υπογεγραμμένο το NDA.

  Η απόφαση πώλησης των ποσοστών που κατέχουν οι Πειραιώς, Εurobank, Εθνική και Alpha Bank στις "Νηρέας” και "Σελόντα” είχε "κλειδώσει” οριστικά τον περασμένο Ιούνιο, όπως είχε γράψει το Capital.gr. Ακολούθησε η τυπική έγκριση από τα δ.σ. των τραπεζών, οι οποίες ανέθεσαν στις Lazard Frères SAS, PricewaterhouseCoopers και Alvarez & Marsal (χρηματοοικονομικοί σύμβουλοι) και Δικηγορική Εταιρεία Κουταλίδη (νομικός σύμβουλος) να οργανώσουν τη διαγωνιστική διαδικασία.

  Με την ολοκλήρωση του πρώτου αυτού βήματος, θα ανοίξει το VDR (virtual data room) όπου θα αναρτηθούν οι πρώτες πληροφορίες και τα απαραίτητα οικονομικά στοιχεία για τους υποψήφιους αγοραστές. Χρονικά το προσεχές Φθινόπωρο τοποθετείται η κατάθεση των μη δεσμευτικών προσφορών, με την ολοκλήρωση του διαγωνισμού να αναμένεται λογικά στα τέλη του 2017 – αρχές 2018.

  Στον Νηρέα οι τράπεζες κατέχουν το 74,98% (Πειραιώς 32,51% - Eurobank 15,64% - Εθνική 6,18% - Alpha 20,65%) και στη Σελόντα το 79,61% του μετοχικού κεφαλαίου (Πειραιώς 32,92% - Eurobank 13,28% - Εθνική 11,44% - Alpha 21,97%). Για τις δύο εταιρείες υπάρχει σημαντικό επενδυτικό ενδιαφέρον από εγχώρια και ξένα επενδυτικά σχήματα που μένει να αποδειχθεί σε ποιο βαθμό θα τοποθετήσουν τον πήχη του τιμήματος.

  Το "αγκάθι” του χωροταξικού

  Παράλληλα με την πραγματοποίηση του διαγωνισμού, σε εξέλιξη βρίσκεται και η ολοκλήρωση του χωροταξικού σχεδιασμού του κλάδου, σύμφωνα με το Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο Υδατοκαλλιεργειών, με την εξέταση των φακέλων ίδρυσης ΠΟΑΥ (Περιοχές Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών).

  Πρόκειται για ένα μείζον ζήτημα καθώς μέσω της ολοκλήρωσης της ίδρυσης των ΠΟΑΥ επιχειρείται να διευθετηθούν χρόνια προβλήματα του κλάδου. Σύμφωνα, ωστόσο, με τους δύο μεγαλύτερους φορείς του κλάδου που εκπροσωπούν το σύνολο σχεδόν των επιχειρήσεων του κλάδου, το Σύνδεσμο Ελληνικών Θαλασσοκαλλιεργειών (ΣΕΘ) και την Πανελλήνια Ένωση Μικρομεσαίων Ιχθοκαλλιεργητών (ΠΑΝΕΜΜΙ), μια εγκύκλιος που εξέδωσε το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, απειλεί να οδηγήσει σε ναυάγιο τη διαδικασία.

  Το θέμα που ανέδειξε το Capital.gr, βρίσκεται σε γνώση των συμβούλων των τραπεζών για την πώληση των Νηρέα και Σελόντα, οι οποίοι δίνουν μεγάλη βαρύτητα στην αντιμετώπισή του καθώς ελλοχεύει ο κίνδυνος, σε περίπτωση εφαρμογής της εγκυκλίου, οι νέοι ιδιοκτήτες των δύο εταιρειών να βρεθούν μπροστά σε διαφορετικά δεδομένα αναφορικά με τις περιοχές όπου επιτρέπεται η ανάπτυξη υδατοκαλλιεργειών.

  Οι δύο ενώσεις, αναφέρεται στην ανακοίνωση, απαιτούν την άμεση ανάκληση τόσο της σχετικής εγκυκλίου του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Α.Α.Τ. κ. Ν. Αντώνογλου (αναπληρωτής υπουργός ΥΠΑΑΤ κ. Τσιρώνης) όσο και την αντίστοιχη εγκύκλιο της Γεν. Γραμμ. του ΥΠΕΝ κας Ε. Κλαμπατσέα (επί Υπουργού αναπληρωτή κ. Τσιρώνη), καθόσον η τυχόν εφαρμογή τους, και ιδιαίτερα η εξέταση αναδρομικά αιτημάτων ίδρυσης νέων μονάδων, που έχουν υποβληθεί, θα δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα νομιμότητας, αδειοδότησης των μονάδων, αλλά και ανατροπής επενδυτικών και επιχειρηματικών σχεδιασμών. Ακόμη και μια προσφυγή στο ΣτΕ κατά της εγκυκλίου, όπως αναφέρουν γνώστες του χώρου, μπορεί μεν να μπλοκάρει το θέμα, ωστόσο δίνει την εντύπωση στους επενδυτές που επιθυμούν να τοποθετηθούν στον κλάδο ότι υπάρχουν εκκρεμότητες που θα κληθούν οι ίδιοι να αντιμετωπίσουν. Για το λόγο αυτό, υποστηρίζουν, το επίμαχο ζήτημα πρέπει να επιλυθεί οριστικά και αμετάκλητα.

  nikos.chrissikopoulos@capital.gr

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ