Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 17-Ιουλ-2017 12:52

  Χρ. Μεγάλου: Η Πειραιώς είναι σε καλό δρόμο για την επίτευξη του στόχου για τα NPLs

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Χρ. Μεγάλου: Η Πειραιώς είναι σε καλό δρόμο για την επίτευξη του στόχου για τα NPLs

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 13:14

  Ο νέος διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς προσπαθεί να αναπληρώσει τον χαμένο χρόνο.

  Όπως επισημαίνει σε δημοσίευμά του το Bloomberg, ο διευθύνων σύμβουλος Χρήστος Μεγάλου θα πρέπει να αποδεσμεύσει 4 δισ. ευρώ σε επισφαλή δάνεια μέχρι το τέλος του έτους με βάση ένα σχέδιο αναδιάρθρωσης που έχει επεξεργαστεί με τον εποπτικό βραχίονα της ΕΚΤ μήνες προτού αναλάβει την ελληνική τράπεζα.

  "Είναι μια απόφαση αυτής της διοίκησης να επισπεύσει την εφαρμογή του σχεδίου αναδιάρθρωσης προκειμένου να αποπληρώσουν την κρατική βοήθεια το συντομότερο δυνατό", ανέφερε ο Χ. Μεγάλου στο Bloomberg.

  Υπενθυμίζεται ότι η Τράπεζα Πειραιώς έχει λάβει 2,72 δισ. ευρώ σε κρατική χρηματοδότηση από το Νοέμβριο του 2015, και το ΤΧΣ έχει υπό τον έλεγχό του περισσότερο από το ένα τέταρτο της τράπεζας.

  Το Bloomberg επισημαίνει ότι οι μετοχές της Πειραιώς έχουν ενισχυθεί 45% από τον περασμένο Μάρτιο που ανέλαβε ο Μεγάλου, δίνοντας στην τράπεζα χρηματιστηριακή αξία των 2,3 δισ. ευρώ.

  Στην τελευταία έκθεση νομισματικής πολιτικής, η κεντρική τράπεζα της Ελλάδας εντόπισε τα επισφαλή δάνεια ως το μεγαλύτερο εμπόδιο για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα και την ευρύτερη οικονομία.

  Η μη εξυπηρετούμενη έκθεση διαμορφώνεται στα 104,8 δισ. ευρώ στο τέλος του 2016, και αντιστοιχούν στο ήμισυ όλων των δανείων στους ισολογισμούς των τραπεζών.

  Η Τράπεζα Πειραιώς είναι σε "καλό δρόμο" για να μειώσει τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια στα 19,1 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του έτους, από τα 23 δισ. ευρώ στο τέλος Μαρτίου, τονίζει ο Χ. Μεγάλου.

  Η συμφωνία της τράπεζας με τον SSM (Ενιαίο Μηχανισμό Εποπτείας) περιλαμβάνει επίσης μία δέσμευση για τη μείωση της μη χρηματοδοτούμενης έκθεσης κατά 2 δισ. ευρώ στα 31,3 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του έτους.

  Επίσης η Πειραιώς έχει ήδη μειώσει το χρέος της, πουλώντας σχεδόν μισό δισ. ευρώ προβληματικών δανείων στη Σερβία, τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία τους τελευταίους 18 μήνες. Επίσης συγκέντρωσε 3 εκατ. ευρώ από την πώληση 29 ακινήτων σε online δημοπρασία.

  Όπως τόνισε ο Χ. Μεγάλου, ένας νέος νόμος που επιτρέπει στις τράπεζες να συνεργάζονται στενά με τους δανειστές για την αναδιάρθρωση του χρέους τους, θα πρέπει να μειώσει περαιτέρω το φορτίο χρέους. Μέχρι τώρα, οι τράπεζες έπρεπε να φέρουν τους οφειλέτες ενώπιον του δικαστηρίου.

  Η νέα διοίκηση έχει δημιουργήσει μια ξεχωριστή μονάδα για τη διαχείριση της πώλησης ανεπιθύμητων assets. Η τράπεζα επιδιώκει να εκποιήσει τις θυγατρικές της στα Βαλκάνια και τη συμμετοχή της στη Hellenic Seaways και στις δύο ιχθυοτροφικές, Σελόντα και Νηρέα.

  "Βασικός μας στόχος είναι να μειώσουμε την έκθεσή μας στις μη βασικές-τραπεζικές δραστηριότητές μας στην Ελλάδα και στις θυγατρικές μας στη Σερβία, στη Ρουμανία και στη Βουλγαρία", τόνισε ο CEO. "Εάν το εφαρμόσουμε αυτό χωρίς να επηρεαστεί το κεφάλαιό μας, θα έχουμε μια θετική επίδραση στον ισολογισμό μας".

   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  15:09 25/07

  Χαμηλότερα των εκτιμήσεων τα έσοδα της 3M

  Πτώση 1,5% καταγράφει η μετοχή της 3M Co πριν από την έναρξη της συνεδρίασης, καθώς η εταιρεία ανακοίνωσε αύξηση εσόδων για το β΄ τρίμηνο, που ήταν χαμηλότερα των εκτιμήσεων της Wall Street.

  14:57 25/07

  Αύξηση 46% των κερδών της Caterpillar

  Αυξήθηκαν 46% τα κέρδη τριμήνου της Caterpillar λόγω της ισχύος στις δραστηριότητες κατασκευών και πόρων, ενώ αναβάθμισε τις εκτιμήσεις για τα κέρδη του έτους.

  14:02 25/07

  Αυξήθηκαν 6,4% τα έσοδα της Biogen

  Αυξήθηκαν 6,4% τα έσοδα της αμερικανικής φαρμακοβιομηχανίας Biogen στο τρίμηνο, κυρίως εξαιτίας της ισχυρής ζήτησης για το νέο της φάρμακο κατά της μυικής ατροφίας, Spinraza.

  13:51 25/07

  Αυξήθηκαν 35% τα καθαρά κέρδη της Eli Lilly

  Αυξήθηκαν 35% τα καθαρά κέρδη της Eli Lilly στο τρίμηνο, καθώς η αμερικανική φαρμακοβιομηχανία επωφελήθηκε από τις υψηλότερες πωλήσεις του Trulicity κατά του διαβήτη, καθώς και του φαρμάκου κατά της...

  13:34 25/07

  Du Pont: Μειώθηκαν 15,5% τα κέρδη τριμήνου

  Η εταιρεία χημικών ουσιών και σπόρων Du Pont, η οποία συγχωνεύεται με την Dow Chemical, ανακοίνωσε πτώση 15,5% στα κέρδη τριμήνου εξαιτίας του υψηλότερου κόστους.

  14:37 24/07

  Hasbro Inc: Αυξήθηκαν 10,6% οι πωλήσεις τριμήνου

  Η Hasbro Inc, η δεύτερη μεγαλύτερη αμερικανική εταιρεία παιχνιδιών, ανακοίνωσε αύξηση 10,6% στα έσοδα τριμήνου, κυρίως εξαιτίας της ζήτησης για τα παιχνίδια Transformers και Nerf.