Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 17-Ιουλ-2017 08:32

  Όταν μια ελληνική εταιρεία πουλά αέριο στο Ισραήλ

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Όταν μια ελληνική εταιρεία πουλά αέριο στο Ισραήλ

  Του Χάρη Φλουδόπουλου

  Σε συζητήσεις με την ελληνική εταιρεία Energean βρίσκεται η Oil Refineries Ltd (ORL), ο μεγαλύτερος όμιλος διύλισης και πετροχημικών του Ισραήλ, όπως επιβεβαίωσε χθες με ανακοίνωσή του προς το χρηματιστήριο του Τελ Αβίβ.

  Αντίστοιχες ανακοινώσεις εξέδωσαν και ακόμη 2 θυγατρικές του ομίλου. Αντικείμενο των διαπραγματεύσεων είναι η υπογραφή σύμβασης για την πώληση συνολικής ποσότητας 39 δις δις κυβικών μέτρων από την ελληνική εταιρεία προς τον ισραηλινό όμιλο και τις θυγατρικές του.

  "Η ORL διαπραγματεύεται από κοινού με τις εταιρείες Israel Chemicals και OPC Rotem την υπογραφή μη δεσμευτικών μνημονίων κατανόησης για την αγορά φυσικού αερίου από την Energean” ανέφερε η ανακοίνωση προς το χρηματιστήριο.

  Η νέα συμφωνία με τις εταιρείες θα είναι η δεύτερη μεγάλη που υπογράφει η Energean στο Ισραήλ, αφού στις 30 Μαΐου, είχε υπογράψει μεγάλη συμφωνία με τον όμιλο Dalia, το μεγαλύτερο ιδιωτικό παραγωγό ηλεκτρισμού στην αγορά του Ισραήλ,. 

  Τότε είχε γίνει γνωστό ότι η Energean Israel θα προμηθεύσει σε βάθος χρόνου συνολικά 23 δισ. κυβικά μέτρα την Dalia Power Energies και την αδελφή εταιρεία Or Power Energies, καλύπτοντας μέρος των αναγκών για τη λειτουργία του σταθμού ηλεκτροπαραγωγής Dalia, ο οποίος είναι ο μεγαλύτερος ιδιωτικός σταθμός στην περιοχή του Τζάφιτ (ΝΑ. Ισραήλ), καθώς και για μελλοντικούς σταθμούς που θα κατασκευάσει η Or Power Energies. 

  Οι νέες διαπραγματεύσεις με τις εταιρείες του ομίλου ORL αφορούν σε ποσότητα 39 δισ. κυβικών μέτρων, τα οποία η Energean θα διαθέσει από τα κοιτάσματα Tanin και Karish που απέκτησε το Δεκέμβριο του 2016. Τα δύο αυτά θαλάσσια κοιτάσματα διαθέτουν δυνητικά αποθέματα 2,4 τρισ. κυβικά πόδια φυσικού αερίου ενώ η συνολική επένδυση για την ανάπτυξή τους εκτιμάται σε 1,3 - 1,5 δισ. δολάρια. 

  Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν πληροφορίες για το οικονομικό σκέλος των συζητήσεων ενώ η συμφωνία προμήθειας μπορεί να διαρκέσει έως και 15 έτη. 

  Αξίζει να αναφερθεί τέλος ότι η συνολική ποσότητα φυσικού αερίου που θα πουλά η ελληνική εταιρεία στο Ισραήλ, η οποία φτάνει σε βάθος χρόνου τα 62 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου, ισοδυναμεί με την εγχώρια κατανάλωση φυσικού αερίου στην Ελλάδα για διάστημα … 16 ετών. 

   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  15:37 25/07

  Χαμηλότερα των προσδοκιών τα κέρδη της Seagate Technology

  Πτώση 17% καταγράφει η μετοχή της Seagate Technology στις προσυνεδριακές συναλλαγές και οδηγείται σε χαμηλό οκτώ μηνών, καθώς η εταιρεία αποθήκευσης δεδομένων ανακοίνωσε τα αποτελέσματα δ΄ τριμήνου...

  15:09 25/07

  Χαμηλότερα των εκτιμήσεων τα έσοδα της 3M

  Πτώση 1,5% καταγράφει η μετοχή της 3M Co πριν από την έναρξη της συνεδρίασης, καθώς η εταιρεία ανακοίνωσε αύξηση εσόδων για το β΄ τρίμηνο, που ήταν χαμηλότερα των εκτιμήσεων της Wall Street.

  14:57 25/07

  Αύξηση 46% των κερδών της Caterpillar

  Αυξήθηκαν 46% τα κέρδη τριμήνου της Caterpillar λόγω της ισχύος στις δραστηριότητες κατασκευών και πόρων, ενώ αναβάθμισε τις εκτιμήσεις για τα κέρδη του έτους.

  14:02 25/07

  Αυξήθηκαν 6,4% τα έσοδα της Biogen

  Αυξήθηκαν 6,4% τα έσοδα της αμερικανικής φαρμακοβιομηχανίας Biogen στο τρίμηνο, κυρίως εξαιτίας της ισχυρής ζήτησης για το νέο της φάρμακο κατά της μυικής ατροφίας, Spinraza.

  13:51 25/07

  Αυξήθηκαν 35% τα καθαρά κέρδη της Eli Lilly

  Αυξήθηκαν 35% τα καθαρά κέρδη της Eli Lilly στο τρίμηνο, καθώς η αμερικανική φαρμακοβιομηχανία επωφελήθηκε από τις υψηλότερες πωλήσεις του Trulicity κατά του διαβήτη, καθώς και του φαρμάκου κατά της...

  19:22 24/07

  Τουρκία: Το Ισραήλ παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα με τις ενέργειες του στην Πλατεία των Τεμενών

  Ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Μπεκίρ Μποζντάγ δήλωσε σήμερα ότι το Ισραήλ παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα με τις ενέργειες του στην Πλατεία των Τεμενών στην Ιερουσαλήμ και κάλεσε τις...

  17:31 19/07

  Ο Νετανιάχου χαιρετίζει τη στάση της ομάδας του Βίσεγκραντ απέναντι στο Ισραήλ

  Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου ευχαρίστησε σήμερα τους ηγέτες των χωρών της ανατολικής Ευρώπης για την υποστήριξη που του παρέχουν απέναντι στις "επικρίσεις" των Βρυξελλών, τις οποίες ...