Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 17-Ιουλ-2017 08:32

  Όταν μια ελληνική εταιρεία πουλά αέριο στο Ισραήλ

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Όταν μια ελληνική εταιρεία πουλά αέριο στο Ισραήλ

  Του Χάρη Φλουδόπουλου

  Σε συζητήσεις με την ελληνική εταιρεία Energean βρίσκεται η Oil Refineries Ltd (ORL), ο μεγαλύτερος όμιλος διύλισης και πετροχημικών του Ισραήλ, όπως επιβεβαίωσε χθες με ανακοίνωσή του προς το χρηματιστήριο του Τελ Αβίβ.

  Αντίστοιχες ανακοινώσεις εξέδωσαν και ακόμη 2 θυγατρικές του ομίλου. Αντικείμενο των διαπραγματεύσεων είναι η υπογραφή σύμβασης για την πώληση συνολικής ποσότητας 39 δις δις κυβικών μέτρων από την ελληνική εταιρεία προς τον ισραηλινό όμιλο και τις θυγατρικές του.

  "Η ORL διαπραγματεύεται από κοινού με τις εταιρείες Israel Chemicals και OPC Rotem την υπογραφή μη δεσμευτικών μνημονίων κατανόησης για την αγορά φυσικού αερίου από την Energean” ανέφερε η ανακοίνωση προς το χρηματιστήριο.

  Η νέα συμφωνία με τις εταιρείες θα είναι η δεύτερη μεγάλη που υπογράφει η Energean στο Ισραήλ, αφού στις 30 Μαΐου, είχε υπογράψει μεγάλη συμφωνία με τον όμιλο Dalia, το μεγαλύτερο ιδιωτικό παραγωγό ηλεκτρισμού στην αγορά του Ισραήλ,. 

  Τότε είχε γίνει γνωστό ότι η Energean Israel θα προμηθεύσει σε βάθος χρόνου συνολικά 23 δισ. κυβικά μέτρα την Dalia Power Energies και την αδελφή εταιρεία Or Power Energies, καλύπτοντας μέρος των αναγκών για τη λειτουργία του σταθμού ηλεκτροπαραγωγής Dalia, ο οποίος είναι ο μεγαλύτερος ιδιωτικός σταθμός στην περιοχή του Τζάφιτ (ΝΑ. Ισραήλ), καθώς και για μελλοντικούς σταθμούς που θα κατασκευάσει η Or Power Energies. 

  Οι νέες διαπραγματεύσεις με τις εταιρείες του ομίλου ORL αφορούν σε ποσότητα 39 δισ. κυβικών μέτρων, τα οποία η Energean θα διαθέσει από τα κοιτάσματα Tanin και Karish που απέκτησε το Δεκέμβριο του 2016. Τα δύο αυτά θαλάσσια κοιτάσματα διαθέτουν δυνητικά αποθέματα 2,4 τρισ. κυβικά πόδια φυσικού αερίου ενώ η συνολική επένδυση για την ανάπτυξή τους εκτιμάται σε 1,3 - 1,5 δισ. δολάρια. 

  Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν πληροφορίες για το οικονομικό σκέλος των συζητήσεων ενώ η συμφωνία προμήθειας μπορεί να διαρκέσει έως και 15 έτη. 

  Αξίζει να αναφερθεί τέλος ότι η συνολική ποσότητα φυσικού αερίου που θα πουλά η ελληνική εταιρεία στο Ισραήλ, η οποία φτάνει σε βάθος χρόνου τα 62 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου, ισοδυναμεί με την εγχώρια κατανάλωση φυσικού αερίου στην Ελλάδα για διάστημα … 16 ετών. 

   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  14:08 19/09

  BASF: Αγοράζει μονάδα της Solvay έναντι 1,6 δισ. ευρώ

  Η BASF ανακοίνωσε ότι πρόκειται να εξαγοράσει τις δραστηριότητες πολυαμιδίου της Solvay έναντι 1,6 δισ. ευρώ, σε μια κίνηση για την ενίσχυση του χαρτοφυλακίου πλαστικών και τη βελτίωση της πρόσβασης...

  10:46 19/09

  Νέος πρόεδρος στην Reckitt Benckiser

  Ο Christopher Sinclair θα είναι ο νέος πρόεδρος της Reckitt Benckiser, καθώς ο μη εκτελεστικός πρόεδρος Adrian Bellamy σχεδιάζει να συνταξιοδοτηθεί στην επόμενη ετήσια γ.σ. το 2018.

  12:41 18/09

  Άλμα άνω του 30% για την Jersey Oil μετά την έναρξη των εργασιών εκμετάλλευσης στη Β. Θάλασσα

  Άλμα άνω του 30% σημειώνει η μετοχή της Jersey Oil στις προσυνεδριακές συναλλαγές της Δευτέρας μετά την ανακοίνωση της εταιρείας πως ξεκίνησαν οι εργασίες εκμετάλλευσης και εξερεύνησης στη Βόρεια...

  10:47 18/09

  Ryanair: Ακυρώσεις πτήσεων και πτώση 3% στη μετοχή

  Πτώση 3% καταγράφει η μετοχή της Ryanair μετά από την ανακοίνωση αργά την Παρασκευή των σχεδίων της να ακυρώσει περί τις 40-50 πτήσεις ημερησίως μέχρι το τέλος Οκτωβρίου, προκαλώντας προβλήματα για...

  09:51 18/09

  Υψηλότερα κέρδη α΄ εξαμήνου αναμένει η Dairy Crest

  Η Dairy Crest Group, η μεγαλύτερη εταιρεία γαλακτοκομικών προϊόντων της Βρετανίας, αναμένει υψηλότερα κέρδη α΄ εξαμήνου εξαιτίας των αυξημένων πωλήσεων τυριών, βουτύρου και προϊόντων spreads.