Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 19-Ιουν-2017 19:20

  Δίκη Siemens: "Υποθετικά λέμε για ζημιά του ΟΤΕ και του Δημοσίου"

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Ουσιαστικά μονόδρομο για τον ΟΤΕ χαρακτήρισε τη σύμβαση με τη Siemens, ο  πρώην πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Οργανισμού, Ελευθέριος Αντωνακόπουλος ο οποίος κατέθεσε ως μάρτυρας στη δίκη για το πολύκροτο σκάνδαλο των "μαύρων ταμείων" και των παράνομων αμοιβών που διακινήθηκαν γύρω από την επίμαχη συμφωνία για την ψηφιοποίηση του δικτύου του.

  Ο κ. Αντωνακόπουλος που βρέθηκε στο "τιμόνι" του ΟΤΕ από τον Μάρτιο του 2002 έως το Μάιο του 2004, είπε πως δεν γνώριζε τίποτα όταν άκουσε για τις μίζες μόλις το 2007, δηλαδή 10 ολόκληρα χρόνια μετά την υπογραφή της "αμαρτωλής" σύμβασης 8002/1997. "Μέχρι το 2007 δεν υπήρχε κανένας θόρυβος γύρω από τη Siemens και τον ΟΤΕ. Η συμφωνία πήγαινε καλά. Το 2007, άνοιξε το "κουτί της Πανδώρας". Ένιωσα θλίψη όταν άκουσα ότι υπήρχαν "μαύρα ταμεία" και δόθηκαν μίζες".

  "Υποθετική ζημιά"

  Ο μάρτυρας είπε πως ουσιαστικά μιλάμε για υποθετική ζημία, καθώς "αν υποθέσουμε ότι δόθηκαν τα ποσά και αν είχαν συμπεριληφθεί ( σ.σ. οι μίζες) στην τιμή μπορεί να πει κανείς ότι υπέστη ζημία ο ΟΤΕ. Υποθετικά μπορεί να πει κανείς ότι υπέστη ζημία. Λέω υποθετικά γιατί πρέπει να εξεταστούν διάφορες πτυχές και θα πρέπει να αποδειχθεί και η δωροδοκία". Λίγο αργότερα, απαντώντας σε ερώτηση συνηγόρου υπεράσπισης, ο κ. Αντωνακόπουλος υποστήριξε πάντως ότι " ωφελήθηκε ο ΟΤΕ από την υπογραφή της σύμβασης με τη Siemens, ενώ ωφελήθηκε και το κράτος γιατί με την αύξηση των εσόδων έπαιρνε καλύτερα μερίσματα  από τις μετοχές. 

  Ο πρώην πρόεδρος του ΟΤΕ χαρακτήρισε άλλωστε ούτε λίγο ούτε πολύ την  επιλογή της Siemens ως αναμενόμενη κυρίως για λόγους τεχνικούς που αφορούν τη συμβατότητα των συστημάτων αλλά και την πίεση χρόνου για τη συμφωνία ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας, το 2004.

  "Έπρεπε να δώσουμε τεχνογνωσία στο "Αθήνα 2004" ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων. Αυτό έπρεπε να γίνει μέχρι τον Αύγουστο του 2002 και η συμφωνία για την παραγγελία του τηλεπικοινωνιακού υλικού υπεγράφη τον Ιούλιο. Ήταν πολύ λίγος ο χρόνος. Για  αυτό και η Επιτροπή Αξιολόγησης δεν ζήτησε ανταγωνιστική προσφορά", είπε ο κ. Αντωνακόπουλος.  Αναφερόμενος δε στους τεχνικούς λόγους της επιλογής της Siemens υποστήριξε: "Υπάρχει το ζήτημα της συμβατότητας των συστημάτων. Δεν είμαι τεχνικός , αλλά τότε οι αρμόδιες υπηρεσίες μου το είχαν εξηγήσει. Το 95% του δικτύου ήταν Siemens και Ιντρακόμ… Αν ο ΟΤΕ ήθελε να έχει καλή εταιρεία, έπρεπε να παρέχει καλές υπηρεσίες  και να έχει καλούς προμηθευτές".

  Ο κ. Αντωνακόπουλος  είπε στο δικαστήριο ότι δεν γνωρίζει κανέναν από τους κατηγορούμενους Γερμανούς επικεφαλής της Siemens, ούτε και τον κ. Πρόδρομο Μαυρίδη, ενώ για τον κ. Χριστοφοράκο είπε ότι είχαν συναντηθεί μόνο μία φορά για θέμα που συνδεόταν με την Cosmote, αλλά τον παρέπεμψε αρμοδίως.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  08:21 23/06

  Στο "άρμα" του Σάμι Φάις και η Καλογήρου

  Η συμφωνία που "ξεκλειδώνει" την εξυγίανση της εταιρείας Λεμονή. Η αλλαγή σελίδας, 127 χρόνια μετά τη δημιουργία του πρώτου καταστήματος, και το επενδυτικό μπαράζ του Σάμι Φάις. Αν και μέχρι την...

  07:58 23/06

  Τρία alerts για στάση πληρωμών της ΔΕΗ

  Στο 6μηνο η καθυστέρηση στις πληρωμές της διακοψιμότητας στη βιομηχανία, στους 8 μήνες οι ΑΠΕ. Στα ύψη τα φέσια προς προμηθευτές. "Δάνειο" από τους πελάτες της ζητά η ΔΕΗ.

  21:46 22/06

  Τι περιλαμβάνει η συμφωνία Φάις-"Καλογήρου"

  Το Capital.gr αποκαλύπτει τι προβλέπει η συμφωνία εξυγίανσης της εταιρείας Καλογήρου. Τι δάνεια θα μεταφερθούν στη νέα εταιρεία και τι κεφάλαια θα βάλουν οι νέοι επενδυτές.

  19:47 22/06

  Στα χέρια του ομίλου Φάις η "Καλογήρου"

  Μετά από τρεις μήνες διαπραγματεύσεων μεταξύ της οικογένειας Λεμονή, του Σάμι Φάις και των πιστωτριών τραπεζών της πρώτης, υπεγράφη προσύμφωνο μέσω του οποίου η "Καλογήρου" περνά στον έλεγχο του...