Συνεχης ενημερωση

  Κυριακή, 21-Μαϊ-2017 08:40

  Η ευκαιρία για Νηρέα - Σελόντα

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Η ευκαιρία για Νηρέα - Σελόντα

  Του Νίκου Χρυσικόπουλου

  Δύο σχεδόν χρόνια μετά την ολοκλήρωση μιας από τις μεγαλύτερες, μέχρι στιγμής, αναδιαρθρώσεις εισηγμένων εταιρειών από τις τράπεζες, συνοδευόμενη από "κούρεμα” και μετοχοποίηση υποχρεώσεων, αναχρηματοδότηση του δανεισμού και αλλαγή του μάνατζμεντ, οι πιστώτριες τράπεζες στις οποίες πέρασε ο έλεγχος του Νηρέα και της Σελόντα, εμφανίζονταν έτοιμες να προχωρήσουν στο επόμενο βήμα.

  Στόχος, η αξιοποίηση των συμμετοχών τους στις δύο εταιρείες, κοινώς να αναζητηθεί ο καλύτερος τρόπος ώστε τουλάχιστον να πάρουν (εάν όχι να καρπωθούν υπεραξία) πίσω τα χρήματα που έβαλαν σε Νηρέα και Σελόντα για την εξυγίανσή τους. Έτσι ανετέθη στις Lazard, Αlvarez & Μarshall και PwC η σύνταξη ενός report αναφορικά με το προτεινόμενο μοντέλο ώστε να μεγιστοποιηθεί το όφελος από την παραχώρηση των συμμετοχών τους. 

  Αν και επικράτησαν διάφορες σκέψεις, εν τέλει επικράτησε η άποψη η διαδικασία να ξεκινήσει άμεσα, καθώς διαμορφώνεται ένα ευνοϊκό timing γύρω από τα ελληνικά assets, ενώ Νηρέας και Σελόντα το 2016 βελτίωσαν αισθητά την χρηματοοικονομική τους εικόνα. Ο κυριότερος λόγος, όμως, είναι το σημαντικό ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε από μεγάλα επενδυτικά κεφάλαια, κυρίως, να αποκτήσουν θέση στους δύο leaders ενός κλάδου με εξαιρετικές προοπτικές ανάπτυξης. 

  Τα εμπόδια 

  Και ενώ οι πληροφορίες ανέφεραν πως αρχικά πριν το Πάσχα και ύστερα λίγο μετά από αυτό, θα υπήρχαν οι πρώτες διεργασίες για να εκκινήσει ο διεθνής διαγωνισμός, για την πώληση των συμμετοχών που έχουν οι τράπεζες σε Νηρέα και Σελόντα (Πειραιώς, Eurobank, Εθνική και Alpha κατέχουν το 75,9% και 82,11% σε Νηρέα και Σελόντα αντίστοιχα), ξαφνικά στην αγορά έγιναν γνωστά σενάρια περί πρόσκαιρης εμπλοκής. 

  Οι πληροφορίες ανέφεραν πως μια εκ των τεσσάρων πιστωτριών τραπεζών που ελέγχουν πλέον τις δύο μεγαλύτερες εταιρείες ιχθυοκαλλιέργειας μετά την ανακεφαλαιοποίηση και το "κούρεμα” των δανείων τους, προέβαλλε σοβαρές αντιρρήσεις για το χρόνο και τον τρόπο που θα γίνει ο διαγωνισμός. Στην υπόθεση ενεπλάκη και η Pillarstone ως ενδιαφερόμενη να εντάξει στην πλατφόρμα της τις δύο εταιρείες, ενώ υπήρξαν ορισμένοι που "έδειχναν" προς την κατεύθυνση δανείων που είχαν χορηγηθεί παλαιότερα.  

  Καθώς, όμως οι υπόλοιπες τράπεζες έδειξαν να επιθυμούν να προχωρήσει άμεσα η πώληση, οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν πως έχει βρεθεί ένα modus operandi μεταξύ των τραπεζών και σχετικά σύντομα θα ξεκινήσει ο διαγωνισμός. Το ενδιαφέρον, εξάλλου από πλευράς ενδιαφερόμενων είναι μεγάλο. Τουλάχιστον 15 funds, επενδυτικά σχήματα και... ανταγωνιστές έχουν χτυπήσει την πόρτα των τραπεζών για να βολιδοσκοπήσουν τις προθέσεις τους, ενώ αρκετοί εξ αυτών έχουν συναντηθεί και με της διοικήσεις των Νηρέα και Σελόντα. 

  Πάντως, ακόμη και εάν ξεκινήσει η διαδικασία, η πώληση θα απαιτήσει πολύ χρόνο. Θα προηγηθεί due diligence στις εταιρείες και έλεγχος των αποθεμάτων τους, ενώ θα πρέπει να οριστικοποιηθεί εάν οι δύο εταιρείες πωλούνται ξεχωριστά ή πακέτο. Το τελευταίο εξαρτάται από το πόσο.... μεγάλο είναι το πορτοφόλι των μνηστήρων, το οποίο με βάση τα ονόματα τους, δείχνει αρκετά παχυλό.  

  Βέβαια, ουδείς είναι διατεθειμένος να πληρώσει πολλά όταν μπορεί να αποκτήσει κάτι φθηνότερα. Και εδώ μπορεί να κρύβεται μια παγίδα για τους υποψήφιους μνηστήρες, όπως φάνηκε στους δύο μεγάλους διαγωνισμούς που πραγματοποίησε η Πειραιώς πρόσφατα, για την πώληση της Olympic (ΑVIS) και της Hellenic Seaways. Παρά το έντονο ενδιαφέρον, το τίμημα που προσφέρθηκε δεν κρίθηκε ικανοποιητικό, με αποτέλεσμα προσώρας η πώληση των δύο εταιρειών να έχει "παγώσει" αν και οι διεργασίες συνεχίζονται.  

  Οι τέσσερις τράπεζες, σε κάθε περίπτωση, επιδιώκουν να πάρουν πίσω τα χρήματα που έβαλαν στις δύο εταιρείας και, γιατί όχι, να πετύχουν και υπεραξίες. Νηρεάς και Σελόντα αποτελούν ένα "ώριμο case" που μπορεί να φέρει σημαντική μείωση, στα επίπεδα των 350 εκατ. ευρώ, των NPE’s που σήμερα βαραίνουν τους τραπεζικούς ισολογισμούς. Παράλληλα, όσες έχουν προχωρήσει σε προβλέψεις για αυτά τα δάνεια, θα έχουν και κέρδος λόγω της αντιστροφής αυτών των προβλέψεων.   

  Το μόνο, βέβαια, είναι πως η διαδικασία θα είναι μακρά και απαιτητική. Στην αγορά, όμως, προειδοποιούν πως δεν πρέπει να… πολυκαιρίσει διότι και οι δύο εταιρείες χρειάζονται κεφάλαια για τον εκσυγχρονισμό τους, κυρίως μέσω της μείωσης του λειτουργικού κόστους, και την αύξηση της αποδοτικότητας της παραγωγής τους, σε μία περίοδο που Τούρκοι, Ισπανοί, ακόμη και οι Κροάτες, ενισχύονται…

  gr

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ