Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 19-Μαϊ-2017 18:09

  Eurobank: Θα πετύχουμε φέτος μείωση των NPEs κατά 2 δισ. ευρώ

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Eurobank: Θα πετύχουμε φέτος μείωση των NPEs κατά 2 δισ. ευρώ

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 19:56

  της Νένας Μαλλιάρα

  Αισιόδοξοι για τις προοπτικές της ανάπτυξης της οικονομίας, αλλά και για την επιτυχία υλοποίησης των στόχων μείωσης των "κόκκινων" δανείων το τρέχον έτος από πλευράς Eurobank, εμφανίστηκαν πριν από λίγο στους αναλυτές των ξένων οίκων, ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας κ. Στ. Ιωάννου και ο CFO κ. Χ. Κοκολογιάννης.

  Παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα της Eurobank για το α΄ τρίμηνο 2017, ο κ. Ιωάννου αναφέρθηκε στην αναμενόμενη γενικότερη βελτίωση του κλίματος στην Οικονομία, μετά τη συμφωνία με τους δανειστές και την ψήφιση των μέτρων από τη Βουλή. Όπως είπε, πρόκειται για το πρώτο θετικό βήμα, το οποίο ανοίγει τη συζήτηση για αναμενόμενες θετικές εξελίξεις στο μέτωπο των μεσοπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του χρέους, για την προοπτική ένταξης των ελληνικών κρατικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, για την επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων και για την άρση των capital controls. Ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Eurobank εκτίμησε ότι το β΄ εξάμηνο του έτους θα υπάρξει δυναμικότερη ανάπτυξη στην οποία θα συμβάλει η πορεία του τουρισμού και η επιτάχυνση των επενδύσεων.

  Στο επίκεντρο των ερωτήσεων των ξένων αναλυτών βρέθηκε η ποιότητα ενεργητικού της Eurobank, με τα δύο ανώτατα στελέχη της Τράπεζας να υποστηρίζουν μετά βεβαιότητας ότι η Eurobank θα επιτύχει τους φετινούς στόχους μείωσης των κόκκινων δανείων για τους οποίους έχει δεσμευτεί στον SSM.

  Όπως αναφέρθηκε, ο στόχος είναι για φέτος είναι μείωση των NPEs (μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα) κατά 10% ή 2 δις. ευρώ. Ήδη στο α΄ τρίμηνο 2017, ο σχηματισμός νέων NPEs παρέμεινε αρνητικός, με τα συνολικά NPEs να μειώνονται κατά 290 εκατ. ευρώ από τα τέλη του 2016. Αυτό, όπως αναφέρθηκε, ήταν αποτέλεσμα βελτίωσης της εισπραξιμότητας οφειλών, ρευστοποίησης δανείων κυρίως από το επιχειρηματικό χαρτοφυλάκιο και απόδοσης των μακροπρόθεσμων ρυθμίσεων που εφαρμόστηκαν τα δύο προηγούμενα τρίμηνα και έδωσαν αποτέλεσμα (θεραπεία) μέσα στο α΄ τρίμηνο 2017.

  Στο α΄ τρίμηνο 2017, ωστόσο, δημιουργήθηκαν νέα NPLs (μη εξυπηρετούμενα δάνεια άνω των 90 ημερών), ύψους 154 εκατ. ευρώ. Η εξέλιξη αυτή αποδόθηκε στις αρνητικές μακροοικονομικές συνθήκες και στην αρνητική ψυχολογία των δανειοληπτών, η οποία επηρέασε αρνητικά κυρίως το στεγαστικό χαρτοφυλάκιο, ενώ παράλληλα ήταν χαμηλά τα επίπεδα των ρυθμίσεων δανείων από μικρές επιχειρήσεις. 

  Οι ανωτέρω εξελίξεις, αναφέρθηκε, δεν θα επηρεάσουν την επιτυχία του στόχου μείωσης των "κόκκινων" δανείων για το σύνολο του έτους, καθώς "μπορούμε να αλλάξουμε το μείγμα των μέσων για τη μείωσή τους, επιταχύνοντας διαγραφές και πωλήσεις". Ειδική αναφορά έγινε στους πλειστηριασμούς, οι οποίοι απέδωσαν ανακτήσεις μόλις 33 εκατ. ευρώ στο α΄ τρίμηνο 2017, ενώ επισημάνθηκε ότι όλες οι τράπεζες έχουν στα σχέδιά τους ενίσχυση των ανακτήσεων από ρευστοποιήσεις οφειλών από τον Σεπτέμβριο με την έναρξη των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών.  

  Όπως αναφέρθηκε, η Eurobank έχει ρυθμίσει το 80% των μη εξυπηρετούμενων δανείων που βρίσκονται σε καθυστέρηση μεγαλύτερη των 90 ημερών, και το 60% των μη εξυπηρετούμενων δανείων που βρίσκονται σε μικρότερη των 90 ημερών καθυστέρηση. Αναφορικά με τις διαγραφές δανείων, αναφέρθηκε ότι αυτές γίνονται για δάνεια με καθυστέρηση μεγαλύτερη των 360 ημερών και για δάνεια πλήρως καλυπτόμενα από προβλέψεις. 

  Σημειώθηκε επίσης ότι η αλλαγή στο μείγμα των μέσων που θα ακολουθηθούν για τη μείωση των "κόκκινων" δανείων δεν πρόκειται να επηρεάσει το κόστος κινδύνου της Τράπεζας, το οποίο θα κινηθεί φέτος στο 1,5% - 2% και το 2018 θα μειωθεί περαιτέρω στην περιοχή του 1%.

  Σχετικά με την επιστροφή καταθέσεων, αναφέρθηκε ότι ύστερα από τις εκροές των πρώτων μηνών του έτους, τώρα οι καταθέσεις ανακάμπτουν και βρίσκονται σε θετικό έδαφος. Ωστόσο, προαπαιτούμενα για την ουσιαστική επιστροφή καταθέσεων είναι η ολοκλήρωση της αξιολόγησης, η εξειδίκευση των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος, η ένταξη στο QE και η περαιτέρω χαλάρωση έως άρση των capital controls. Χωρίς αυτά, η εμπιστοσύνη δεν θα αποκατασταθεί επαρκώς.

  Τέλος, αναφορά έγινε στις προνομιούχες μετοχές της Τράπεζας για τις οποίες αναφέρθηκε ότι υπάρχει συζήτηση με τον SSM για το τι θα γίνουν μετά τις 31/12/2017. Σημαντικό ρόλο στις όποιες αποφάσεις θα παίξουν η κερδοφορία του 2017 και η επιτυχία των στόχων για μείωση των NPEs. Ωστόσο, υπήρξε διαβεβαίωση ότι δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος dilution για τους μετόχους από την εξαγορά των προνομιούχων μετοχών.

  Διαβάστε ακόμη: 

  Eurobank: Καθαρά κέρδη 37 εκατ. ευρώ το α' τρίμηνο

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ