Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 19-Μαϊ-2017 07:39

  Εν αναμονή της απόφασης της διαιτησίας και τα σχέδια για τον Σκαραμαγκά

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Εν αναμονή της απόφασης της διαιτησίας και τα σχέδια για τον Σκαραμαγκά

  Της Αλεξάνδρας Γκίτση
   
  Θέμα ημερών είναι σύμφωνα με τον υφυπουργό Οικονομίας Στέργιο Πιτσιόρλα η έκδοση της απόφασης της διεθνούς διαιτησίας στη διαμάχη που έχει ξεσπάσει μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και του ιδιοκτήτη των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά Ισκαντάρ Σάφα επικεφαλής της Privinvest. Σημειώνεται πως ο τελευταίος έχει προσφύγει στη διαιτησία, αξιώνοντας από το ελληνικό Δημόσιο ποσό 1 δισ. ευρώ.  

  Η ουσία είναι πως η απόφαση της διαιτησίας θα καθορίσει εν πολλοίς τα επόμενα βήματα της Κυβέρνησης στο θέμα των ναυπηγείων Σκαραμαγκά. Η ελληνική πλευρά προκρίνει ως λύση την υπαγωγή των Ναυπηγείων σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης και την πώληση των δραστηριοτήτων. 

  Ειδικότερα η ελληνική πρόταση, η οποία έχει υποβληθεί στον αναπληρωτή γενικό διευθυντή της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού, προβλέπει τον διαχωρισμό των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά και την πώληση ξεχωριστά του στρατιωτικού σκέλους, το οποίο θα πωληθεί μέσω διαγωνισμού σε ευρωπαϊκούς ομίλου σύμφωνα και με το πλαίσιο για την ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία και του εμπορικού, το οποίο θα επιδιωχθεί να συνενωθεί με τα Ναυπηγεία Ελευσίνας και Νεωρίου.

  Σε ότι αφορά το κινεζικό ενδιαφέρον για την πραγματοποίηση επενδύσεων στο ναυπηγοεπισκευαστικό τομέα, ο υφυπουργός κατά τη διάρκεια χθεσινής ενημέρωσης των δημοσιογράφων είπε πως η Κυβέρνηση επιδιώκει να διαμορφωθεί μία στρατηγική για το μέλλον των ναυπηγείων Σκαραμαγκά, Ελευσίνας, Νεωρίου και για τη ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη του Περάματος.

  Όπως σημείωσε ο κ. Πιτσιόρλας προέχει η αλλαγή ιδιοκτησιακού καθεστώτος στα Ναυπηγεία προκειμένου η χώρα να έχει τις ναυπηγικές υποδομές οι οποίες μπορούν να συνεισφέρουν όπως είπε ακόμη και 10 μονάδες στο ΑΕΠ της χώρας με τη λειτουργία τους. Ο ίδιος δεν παρέλειψε να χαρακτηρίσει παράλογο το γεγονός η χώρα να έχει "τον μεγαλύτερο εμπορικό στόλο και να μην έχουμε ναυπηγοεπισκευή. Ούτε και  διαλυτήριο πλοίων δεν έχουμε”, σημειώνοντας πως αυτό πρέπει να είναι παγκόσμια πατέντα. 

  Εν τω μεταξύ φάκελο ο οποίος αποδεικνύει ότι το Ελληνικό Δημόσιο κατέβαλε προκαταβολές αρκετών εκατομμυρίων ευρώ στο σημερινό ιδιοκτησιακό καθεστώς των ναυπηγείων Σκαραμαγκά για παραγγελίες που δεν υλοποιήθηκαν ποτέ εξετάζει ο υφυπουργός Οικονομίας Στ. Πιτσιόρλας.  Όπως είπε ο ίδιος χθες κατά τη διάρκεια ενημέρωσης δημοσιογράφων, για τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, πρέπει να ξεκαθαρίσει το ζήτημα της ανάκτησης των κρατικών ενισχύσεων ύψους περίπου 600 εκατ. ευρώ που εκκρεμεί από το 2008. Επίσης πρέπει να λυθεί το θέμα των προκαταβολών που έχουν δοθεί από το Ελληνικό Δημόσιο στη σημερινή ιδιοκτησία του ναυπηγείου, για έργα που δεν υλοποιήθηκαν ποτέ, όπως ανέφερε. Σύμφωνα με τον υφυπουργό ο φάκελος των προκαταβολών αυτών θα ανοίξει και το Ελληνικό δημόσιο σκοπεύει να τις διεκδικήσει.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ