Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 15-Μαϊ-2017 08:33

  Τα "σύννεφα" και το timing για την πώληση των Νηρέα και Σελόντα

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Τα "σύννεφα" και το timing για την πώληση των Νηρέα και Σελόντα

  Του Ν. Χρυσικόπουλου

  Τον κώδωνα του κινδύνου για να αξιοποιηθεί η ευνοϊκή συγκυρία και να μην χαθεί και άλλος πολύτιμος χρόνος που απαιτείται για την ανάπτυξη των δύο εταιρειών κρούουν παράγοντες του τραπεζικού κλάδου και στελέχη της αγοράς με αφορμή τις καθυστερήσεις που καταγράφονται στην έναρξη των διαδικασιών για την πώληση των τραπεζικών συμμετοχών σε Νηρέα και Σελόντα.

  Οι - μικρές αλλά υπαρκτές - αυτές καθυστερήσεις οφείλονται, σύμφωνα με πληροφορίες στην πρόσκαιρη αδυναμία εύρεσης κοινής συνισταμένης για το μοντέλο πώλησης των ποσοστών τους στις δύο εταιρείες, της μεγαλύτερες του εγχώριου κλάδου, ενός από τους πλέον εξαγωγικούς της χώρας.

  Πειραιώς, Eurobank, Εθνική και Alpha κατέχουν το 75,9% και 82,11% σε Νηρέα και Σελόντα αντίστοιχα, ως αποτέλεσμα μιας μακράς διαδικασίας κεφαλαιοποίησης των δανείων των δύο εισηγμένων, αναχρηματοδότησης και λειτουργικής αναδιοργάνωσης, η οποία συνοδεύτηκε και από αλλαγή του μάνατζμεντ.

  Αν και έχει παρθεί η απόφαση για την πώληση και πραγματοποιήθηκε

  σημαντική προεργασία προς την κατεύθυνση αυτή, οι τελευταίες πληροφορίες κάνουν λόγο για διατύπωση ενστάσεων τις τελευταίες ημέρες από την πλευρά μιας εκ των τεσσάρων τραπεζών για τον τρόπο (και το χρόνο) αξιοποίησης της συμμετοχής της στις δύο εταιρείες.  Για το λόγο αυτό και δεν έχει υπάρξει η ταχεία πρόοδος που αναμενόταν σε επίπεδο επίσημης δημοσιοποίησης/πρόσκλησης συμμετοχής στη διαδικασία.

  Εάν ευσταθούν οι πληροφορίες αυτές, αναφέρουν στελέχη της αγοράς, ο κίνδυνος να χαθεί κι άλλος χρόνος είναι ορατός. Ήδη χρειάστηκαν περίπου δύο χρόνια μέχρι να ξεκαθαρίσει το μετοχικό τοπίο στις δύο εταιρείες και να δοθούν τα κλειδιά στις τράπεζες, χρόνος που επιβάρυνε την θέση τους απέναντι στο διεθνή ανταγωνισμό. "Εάν δεν αξιοποιηθεί τώρα το καλό timing που υπάρχει, θα χαθεί πολύτιμο έδαφος τη στιγμή που οι Τούρκοι, οι Κροάτες και άλλοι ενισχύονται διαρκώς", σημειώνουν.

  Πράγματι, όπως ανέφερε το Capital.gr , οι κρούσεις από ενδιαφερόμενους για τις δύο εταιρείες ιχθυοκαλλιέργειας που αναμένεται να περάσουν, μέσω διαγωνισμού, στον έλεγχο στρατηγικού επενδυτή ξεπερνούν τις 15, εκ των οποίων ορισμένες από μεγάλα ονόματα του κλάδου και των αγορών.

  Με βάση τις συζητήσεις και επαφές που ήδη έχουν πραγματοποιηθεί, ενδιαφέρον έχει εκδηλωθεί, μεταξύ άλλων, από επενδυτικά κεφάλαια των Oaktree, Fortress, KKR και Υork Capital, τη Rhone Capital (κατείχε ποσοστό στην S&B από την οποία αποεπένδυσε ενώ μετείχε στο σχήμα που απέκτησε το "Χρυσό Οδηγό”), την αμερικανική Amerra Capital Management (πέρυσι εξαγόρασε την "Ανδρομέδα” από τη Global Finance), τη Harvard Investment Group - H.I.G. Capital (το 2014 εξαγόρασε τη Μαίλλης), τη Lone Star (έχει διεκδικήσει και άλλα ελληνικά assets, όπως το Hilton Και την Avis-Olympic) καθώς και τον τουρκικό όμιλο Kilic, ενώ ασφαλείς πληροφορίες αναφέρουν ότι ελληνικός όμιλος επιθυμεί να συμμετάσχει στη διεκδίκηση. Πλέον, μένει να φανεί ποιοι εξ αυτών θα καταθέσουν προσφορά.

  Ζητούνται κεφάλαια

  Νηρέας και Σελόντα μπορεί να βελτίωσαν το 2016 τα οικονομικά τους μεγέθη, όμως για αμφότερες ζητούμενο είναι να μπουν νέα κεφάλαια που θα επιτρέψουν τον εκσυγχρονισμό τους, κυρίως μέσω της μείωσης του λειτουργικού κόστους, και την αύξηση της αποδοτικότητας της παραγωγής τους.  

  Στην παρούσα φάση, οι τράπεζες αδυνατούν να προσφέρουν τα κεφάλαια αυτά, με αποτέλεσμα γνώστες του χώρου να εκφράζουν ανησυχίες για την ανταγωνιστικότητα των δύο εταιρειών, δεδομένου ότι η Ελλάδα κινδυνεύει να χάσει τα πρωτεία στη μεσογειακή ιχθυοκαλλιέργεια από τις εταιρείες της γειτονικής Τουρκίας. Σοβαρές επενδύσεις σε επίπεδο R&D έχουν να γίνουν χρόνια, ενώ απαιτείται ενδυνάμωση και σε στελεχιακό επίπεδο. Ακόμη και consolidation να αποφασιστεί να γίνει, λένε, χρειάζονται κεφάλαια. Σε κάθε περίπτωση, επισημαίνουν, δεν μπορεί να υπάρξει μεγάλη αναμονή, καθώς  δεν είναι βέβαιο ότι μπορεί να αποδώσει ένας διαφορετικός τρόπος μάνατζμεντ χωρίς αλλαγή μετόχων, ενώ και τα κεφάλαια που απαιτούνται είναι σημαντικά για να αρχίσουν ξανα οι δύο μεγαλύτερες εταιρείες του κλάδου να αντιμετωπίζουν δυναμικά τον ανταγωνισμό.

  Εφόσον, πάντως, ξεκινήσει ο διαγωνισμός, θα απαιτήσει σημαντικό χρόνο για να ολοκληρωθεί, καθότι οι πληροφορίες αναφέρουν πως, μεταξύ άλλων, θα πραγματοποιηθεί due diligence από εξειδικευμένη νορβηγική εταιρεία στα αποθέματα των Νηρέα και Σελόντα. Στο πλαίσιο του διαγωνισμού, θα δημοσιοποιηθεί το σχετικό teaser που προβλέπεται σε σχετικές διαδικασίες και εν συνεχεία θα ανοίξει το VDR (virtual data room) όπου θα αναρτηθούν οι πρώτες πληροφορίες και τα απαραίτητα οικονομικά στοιχεία για τους υποψήφιους αγοραστές.

  nikos.chrissikopoulos@capital.gr

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ