Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 20-Απρ-2017 07:44

  "Σωσίβιο σωτηρίας" αναζητά η βορειοελλαδίτικη κρεατοβιομηχανία Ζελιαλίδης

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  "Σωσίβιο σωτηρίας" αναζητά η βορειοελλαδίτικη κρεατοβιομηχανία Ζελιαλίδης

  Τελευταία Ενημέρωση: 16:44

  Του Δημήτρη Δελεβέγκου

  Σε "φιλί ζωής" από τις πιστώτριες τράπεζες προσβλέπει Ζελιαλίδης, μία από τις μεγαλύτερες ελληνικές εταιρείες επεξεργασίας κρέατος που εμφανίζει συνολικές υποχρεώσεις ύψους 54,5 εκατ. ευρώ.

  Η κρεατοβιομηχανία είχε καταθέσει στο Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης προς επικύρωση συμφωνία εξυγίανσης με τους πιστωτές της, η οποία συζητήθηκε, τέλη Μαρτίου. Η απόφαση για την επικύρωση της συμφωνίας εξυγίανσης αναμένεται να εκδοθεί το προσεχές διάστημα (και δεν έχει, ήδη, εκδοθεί όπως εσφαλμένως μετέδωσε νωρίτερα το Capital.gr).

  Η κρεατοβιομηχανία προσβλέπει στη ρύθμιση του ανοίγματός της που αντιστοιχεί, κατά προσέγγιση, σε επτά φορές στον κύκλο εργασιών, ύψους 8,6 εκατ. ευρώ, του 2015.

  Πώς θα ρυθμιστούν τα χρέη

  Η, προς επικύρωση, συμφωνία, που έχει συνάψει η Ζελιαλίδης με την πλειοψηφία των πιστωτών της (τράπεζες, εταιρείες, leasing, προμηθευτές και προσωπικό) που αντιπροσωπεύουν το 60,1% των απαιτήσεων, προβλέπει:

  - Tη διαγραφή 100% των προσαυξήσεων – προστίμων των υποχρεώσεων, συνολικού ύψους 14,7 εκατ. ευρώ, προς Δημόσιο και ΙΚΑ. Το κεφάλαιο, που υπάγεται στη ρύθμιση, θα αποπληρωθεί σε 250 ισόποσες μηνιαίες δόσεις, με εκτοκισμό του υπολοίπου με ετήσιο επιτόκιο 3%.

  - Tην αποπληρωμή των απαιτήσεων προς το προσωπικό, ύψους 311,2 χιλ. ευρώ, σε 12 μηνιαίες άτοκες ισόποσες δόσεις.

  - Tην απομείωση, κατά 75%, των απαιτήσεων, ύψους 9,3 εκατ. ευρώ, προς τους προμηθευτές, τη χορήγηση περιόδου χάριτος ενός έτους και την πληρωμή σε 36 άτοκες μηνιαίες ισόποσες δόσεις.

  Όσον αφορά την μερίδα του λέοντος, τις υποχρεώσεις προς τις τράπεζες:

  Aπό τα 21,8 εκατ. ευρώ, που οφείλονται στην τράπεζα Πειραιώς, η Ζελιαλίδης θα αποπληρώσει τα 11,9 εκατ. ευρώ, με το υπόλοιπο ποσό (9,9 εκατ.) να είναι προς ρύθμιση. Προβλέπεται η χορήγηση τριετούς περιόδου χάριτος για την πληρωμή του κεφαλαίου, με πληρωμή των τόκων ανά εξάμηνο από το πρώτο έτος, με το επιτόκιο να ξεκινάει από 1% για το πρώτο έτος, και να διαμορφώνεται σε 4% για το πέμπτο έτος μέχρι την λήξη.

  Από το ποσό 1,25 εκατ. ευρώ που αποτελεί την απαίτηση της τράπεζες Αττικής, θα αποπληρωθούν 409,6 χιλ. ευρώ. Το υπόλοιπο ποσό - αφορά λογιστικοποιημένους τόκους - θα διαγραφεί στην λήξη της προβλεπόμενης διάρκειας της ρύθμισης Αντίστοιχα, θα αποπληρώσει, πλήρως τμήμα των χρεών προς τις υπόλοιπες τράπεζες (Eurobank, Attica), με τα εναπομείναντα ποσά να διαγράφονται υπό συγκεκριμένους όρους.

  Από το χρέος ύψους 1,42 εκατ. ευρώ προς την Eurobank θα αποπληρωθούν 356,9 χιλ. ευρώ, με το υπόλοιπο ποσό να διαγράφεται στην λήξη της ρύθμισης.

  Οι εταιρείες χρηματοδοτικής μίσθωσης (leasing) θα χορηγήσουν στην Ζελιαλίδης τριετή περίοδο χάριτος για την πληρωμή του κεφαλαίου, με πληρωμή των τόκων από το πρώτο έτος.

  H έδρα της εταιρείας, που λειτουργεί εδώ και 19 χρόνια, βρίσκεται στον Άγιο Αθανάσιο Θεσσαλονίκης. Διαθέτει τρία καταστήματα λιανικής και απασχολεί συνολικά περισσότερα από 40 άτομα.

  dimitris.delevegos@capital.gr

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  15:07 20/07

  Nordea Bank: Πτώση 26% στα καθαρά κέρδη β΄ τριμήνου

  Η Nordea Bank ανακοίνωσε ότι κατέγραψε πτώση 26% στα καθαρά κέρδη β΄ τριμήνου καθώς τα αποτελέσματα ενισχύθηκαν πέρυσι από μια πώληση, και δήλωσε πως θα αποφάσιζε για το εάν θα αλλάξει την έδρα της...

  14:20 20/07

  The Travelers: Μειώθηκαν τα καθαρά κέρδη

  Η ασφαλιστική The Travelers ανακοίνωσε ότι τα καθαρά κέρδη διαμορφώθηκαν στα 595 εκατ. δολάρια ή 2,11 δολάρια ανά μετοχή στο β΄ τρίμηνο, χαμηλότερα από τα 664 εκατ. δολάρια ή 2,24 δολάρια ανά μετοχή...

  11:35 20/07

  Πτώση 18% στα καθαρά κέρδη της SAP

  Η γερμανική επιχείρηση εταιρικών προγραμμάτων λογισμικού SAP SE, ανακοίνωσε πτώση 18% στα καθαρά κέρδη για το β΄ τρίμηνο, κυρίως λόγω της αναδιοργάνωσης και των εξόδων αποζημίωσης, ενώ ανακοίνωσε...

  17:04 19/07

  Morgan Stanley: Η μόνη τράπεζα που σημειώνει κέρδη στη Wall μετά τα αποτέλεσμα β' τριμήνου

  Άλμα σχεδόν 4% σημειώνει η μετοχή της Morgan Stanley, συνιστώντας την μοναδική τραπεζική μετοχή που καταγράφει άνοδο στο αμερικανικό χρηματιστήριο, μετά τα καλύτερα των εκτιμήσεων αποτελέσματα β'...

  14:10 19/07

  Αυξήθηκαν τα κέρδη και τα έσοδα της Morgan Stanley

  Η Morgan Stanley ανακοίνωσε ότι τα κέρδη β΄ τριμήνου αυξήθηκαν στα 1,76 δισ. δολάρια καθώς η αμερικανική τράπεζα ολοκλήρωσε την περίοδο ανακοίνωσης κερδών για τις μεγάλες αμερικανικές τράπεζες.

  14:07 19/07

  Η Mercedes "ανακαλεί" 3 εκατ. ντιζελοκίνητα οχήματα

  Υπό την πίεση των εισαγγελικών ερευνών για παραποίηση εκπομπών ρύπων και τη δημόσια συζήτηση για το μέλλον των ντιζελοκινητήρων στη Γερμανία, η Daimler ανακοίνωσε την αναβάθμιση λογισμικού 3 εκ....

  13:37 19/07

  Electrolux: Αυξήθηκαν 21% τα κέρδη στο β΄ τρίμηνο

  Αύξηση 21% εμφάνισαν τα κέρδη β΄ τριμήνου της Electrolux εξαιτίας της ισχυρής ζήτησης για τα αγαθά της σουηδικής εταιρείας οικιακών συσκευών, ιδιαίτερα στη Βόρεια Αμερική, και της βελτίωσης της...