Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 11-Ιαν-2017 11:29

  "Αντίο" Yahoo!

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Με ανανεωμένη εταιρική ταυτότητα, η Yahoo, η εταιρεία που κάποτε όριζε την έννοια του διαδικτύου, ετοιμάζεται να υποδεχτεί τη νέα εποχή που σηματοδοτεί η παραχώρηση της ανεξαρτησίας της με την ολοκλήρωση της εξαγοράς της από την Verizon Communications.

  Αφού παραχωρήσει το email, τις ιστοσελίδες, τις εφαρμογές για κινητά και τα διαφημιστικά της εργαλεία στη νέα μητρική, το εναπομείναν κομμάτι της Yahoo θα μετονομαστεί σε Altaba. 

  Για όσους δεν θυμούνται, η Verizon αναδείχθηκε νικήτρια για την εξαγορά, αντί 4,8 δισ. δολαρίων, των βασικών δραστηριοτήτων της Yahoo, που περιλαμβάνουν τα πάντα πλην των μεριδίων της Yahoo στην Alibaba και την Yahoo Japan και της πνευματικής της ιδιοκτησίας. Εάν ο αριθμός του 1 δισεκατομμυρίου ενεργών χρηστών της Yahoo είναι ακριβής, τότε η Verizon θα έχει πετύχει ένα σπουδαίο deal, πληρώνοντας λιγότερα από 5 δολάρια για κάθε χρήστη.

  Η διευθύνουσα σύμβουλος της Yahoo Marissa Mayer θα αποχωρήσει από το διοικητικό συμβούλιο μετά την ολοκλήρωση της συμφωνίας. Τις θέσεις τους στο συμβούλιο θα παραχωρήσουν επίσης ο συνιδρυτής David Filo, ο επίτιμος πρόεδρος Maynard Webb και τρία ακόμη μέλη: οι Eddy Hartenstein, Richard Hill και Jane Shaw.

  Το κλείσιμο της συμφωνίας σε τόσο χαμηλό τίμημα για την πάλαι ποτέ βασίλισσα του διαδικτύου είναι ενδεικτικό των κακών χειρισμών της Mayer. Όταν ανέλαβε τα ηνία τον Ιούλιο του 2012, ένας υπάλληλος κρέμασε στα γραφεία της εταιρείας μια αφίσα με το πρόσωπο της Mayer και από πάνω γραμμένη τη λέξη "ελπίδα" με κεφαλαία, έντονα γράμματα. Το αστέρι του τεχνολογικού κλάδου ήταν τότε η καλύτερη ελπίδα της "ηλικιωμένης" εταιρείας του διαδικτύου να σταθεί ξανά στα πόδια της έπειτα από πολλά χρόνια κακοδιαχείρισης, αμφισβητούμενων εξαγορών πολλών δισ. δολαρίων και ανικανότητας να εστιάσει είτε στην τεχνολογία, είτε στα μίντια. Αντ αυτού η Mayer θα αποχωρήσει πιθανότατα ως η τελευταία CEΟ μιας ανεξάρτητης Yahoo εξαιτίας μιας σειρά αντίστοιχων λαθών. 

  Ωστόσο, η αποτυχία της εταιρείας να ανακάμψει δεν χρεώνεται εξ ολοκλήρου στην Mayer. Για το μεγαλύτερο μέρος της 21χρονης ιστορίας της, η Yahoo δεν είχε ξεκάθαρο σκοπό. Άλλαζε συνεχώς CEOs, δαπανούσε τεράστια ποσά για υπηρεσίες, όπως η Geocities, ενώ έχασε γρήγορα το προβάδισμα από νεότερους κολοσσούς της διαφήμισης στο διαδίκτυο, όπως η Google και τo Facebook. Όταν ρωτήθηκε τι πήγε στραβά υπό τη διοίκηση της Mayer, ένας πρώην υπάλληλος απάντησε χαρακτηριστικά: "Ρωτήστε όλους τους CEOs που προηγήθηκαν".

  Η Altaba

  Το όνομα Altaba φέρεται να προέρχεται από το συνδυασμό λέξεων "alternative" (εναλλακτική) και Alibaba. Το εναπομείναν κομμάτι της Yahoo θα εξακολουθεί υπό τη νέα του ονομασία να ελέγχει το πολύτιμο μερίδιο της Yahoo στον κινεζικό κολοσσό ηλεκτρονικού εμπορίου αλλά και στην Yahoo Japan. 

  Υπενθυμίζεται ότι η Yahoo κατέχει περίπου το 15% της Alibaba, η αξία του οποίου ανέρχεται περίπου στα 15 δισ. δολάρια. Η ιδέα πίσω από το όνομα φέρεται να είναι ότι η μετοχή της Altaba θα μπορεί πλέον να αποτελέσει εναλλακτική έναντι της Alibaba αφού η Yahoo έχει ένα τόσο μεγάλο μερίδιο στην κατοχή της.

  Η αλλαγή ονόματος είναι επίσης άλλη μία χαρακτηριστική εξέλιξη της "αποκαθήλωσης" της Yahoo. Η εταιρεία που κάποτε κυριαρχούσε στο διαδίκτυο και παραμένει η τρίτη μεγαλύτερη ιστοσελίδα σε επισκεψιμότητα στις ΗΠΑ, θα αποτελεί πλέον "όχημα" για την κατοχή μετοχών της Alibaba. 

  Η νέα εταιρεία, η οποία θα είναι εισηγμένη, θα κατέχει επίσης μερίδιο 35,5% στην ιαπωνική θυγατρική Yahoo Japan, καθώς επίσης τη ρευστότητα και τις πατέντες της Yahoo.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  10:08 18/09

  Ένα iphone σκέτο... χρυσάφι

  Το νέο ολόχρυσο κινητό θα κοστίζει περίπου 58.500 ευρώ και θα καλύπτεται από 250 γραμμάρια χρυσού.

  16:15 12/09

  Η πρώτη ρομποτική ηπατεκτομή στην Ελλάδα

  Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών, ρομποτική ηπατεκτομή, από τον δρ. Κωνσταντίνο Κωνσταντινίδη, επιστημονικό διευθυντή και διευθυντή της Γενικής,...