Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκαν την Τετάρτη 30 Νοεμβρίου τα εγκαίνια του ανακαινισμένου διατηρητέου κτιρίου της οδού Αναγνωστοπούλου 35, στο Κολωνάκι – project A35 από τον Υφυπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης, κ. Στέργιο Πιτσιόρλα.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση, εκπρόσωποι της επιχειρηματικής, πολιτικής και πολιτιστικής κοινότητας της χώρας ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της εταιρείας Dimand AE και εκτίμησαν από κοντά τα εντυπωσιακά αποτελέσματα των εργασιών που έχουν ήδη πραγματοποιηθεί για την ανάδειξη του Ιστορικού Διατηρητέου Μνημείου και Έργου Τέχνης. Με τις εργασίες ανακαίνισης αποκαλύφθηκαν οροφογραφίες εξαιρετικής αισθητικής, οι οποίες παρουσιάστηκαν στην εκδήλωση για πρώτη φορά.

Το Ιστορικό Διατηρητέο κτίριο χρονολογείται από την περίοδο του Μεσοπολέμου (1923-1939) και είναι έργο του αρχιτέκτονα Β. Τσαγρή. Το ακίνητο περιήλθε στο Ελληνικό Δημόσιο το 1961. Το 1969 παραχωρήθηκε για χρήση σε υπηρεσίες του ΥΠΕΧΩΔΕ, που στεγάζονταν εκεί μέχρι το 2006, οπότε και ξεκίνησε η διαδικασία επισκευής του, από βλάβες που προκλήθηκαν από τον σεισμό του 1999 και τις πλημμύρες του 2002. Toν Ιούλιο του 2013, η εταιρεία Dimand A.E. πλειοδότησε στην ηλεκτρονική δημοπρασία e-auction του ΤΑΙΠΕΔ, ενώ η μεταβίβαση του ακινήτου ολοκληρώθηκε το Φεβρουάριο του 2014.

Πρόκειται για ένα τετραώροφο κτίριο 812 μ², με ιδιαίτερα αρχιτεκτονικά και μορφολογικά χαρακτηριστικά που συνδυάζουν εκλεπτυσμένη γεωμετρία και ιδιαίτερο διακοσμητικό ύφος, κατατάσσοντάς το ανάμεσα στα μνημεία εκλεκτικισμού της εποχής του, αλλά και με σημαντική ιστορία, καθώς, σύμφωνα με δημοσίευμα της Μοnumenta, αποτέλεσε κατοικία του Νίκου Καζαντζάκη. Έχει χαρακτηριστεί ως Ιστορικό Διατηρητέο Μνημείο και Έργο Τέχνης από το Υπουργείο Πολιτισμού το 1998.

Στα πλαίσια της εκδήλωσης φιλοξενήθηκε έκθεση, με θέμα "The Ice Project” του διακεκριμένου Έλληνα φωτογράφου, Γιάννη Κόντου.