Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 02-Δεκ-2016 08:18

  Αυξάνουν οι ενδιαφερόμενοι για τη διαχείριση των ελληνικών NPLs

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Αυξάνουν οι ενδιαφερόμενοι για τη διαχείριση των ελληνικών NPLs

  Tης Νένας Μαλλιάρα

  Μετά την στοχοθεσία των τραπεζών για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων με ορίζοντα τα τέλη του 2019 και εν αναμονή των πρώτων αδειών σε εταιρίες διαχείρισης εντός του Δεκεμβρίου, εντείνεται το ενδιαφέρον εταιριών που διαθέτουν πλατφόρμες διαχείρισης για τα ελληνικά NPLs.

  Πρόκειται για ενδιαφέρον που δεν συναρτάται αποκλειστικά με τη λήψη αυτόνομης άδειας διαχείρισης, αλλά στοχεύει σε συνεργασίες και joint venture με ελληνικές τράπεζες, ανοίγοντας έτσι περαιτέρω τον κύκλο των ενδιαφερόμενων να εμπλακούν με τη διαχείριση των ελληνικών "κόκκινων" δανείων.

  Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Capital.gr, το τελευταίο διάστημα οι ελληνικές τράπεζες έχουν ανοίξει διαύλους επικοινωνίας και συχνών διερευνητικών επαφών με εταιρίες που δραστηριοποιούνται έντονα στη γειτονική Ιταλία, ενώ επαφές πραγματοποιούνται επίσης στην Ισπανία, αλλά και την Ολλανδία. 

  Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν προχωρημένες επαφές με την ItalFondiario, την Cerved, την Lindorff και την Hipoges. Πρόκειται για εταιρίες με δικές τους πλατφόρμες διαχείρισης, οι οποίες έχουν τεχνογνωσία για την αξιολόγηση του οικονομικού προφίλ και της αξιοπιστίας επιχειρήσεων και ιδιωτών, συμπεριλαμβανομένου του κινδύνου του δανειακού χαρτοφυλακίου, ορίζουν μοντέλα αξιολόγησης και συστήματα λήψης αποφάσεων, εντοπίζουν νέους πελάτες και συνεργάτες και αναπτύσσουν λύσεις και στρατηγικές για επιχειρήσεις, ενώ επίσης καλύπτουν όλο το φάσμα διαχείρισης κινητής και ακίνητης περιουσίας. Οι εταιρίες αυτές καλύπτουν χαρτοφυλάκια τόσο ιδιωτών, όσο και επιχειρήσεων.

  Η Italfondiario είναι η εταιρεία του γκρουπ της Fortress που δραστηριοποιείται στην ιταλική αγορά διαχείρισης πιστωτικού κινδύνου και έχει αναλάβει τη διαχείριση προβληματικών δανείων μεγάλων ιταλικών τραπεζικών ομίλων, μεταξύ των οποίων η Banca Intesa. Επίσης, διαχειρίζεται για λογαριασμό τρίτων, τιτλοποιήσεις δανείων. Τα συνολικά υπό διαχείριση κεφάλαιά της είναι ονομαστικής αξίας 26 δις. ευρώ, καθιστώντας την από τους μεγαλύτερους οργανισμούς στην Ιταλία, αλλά και παγκοσμίως.

  Η επίσης ιταλική Cerved Information Solutions που ιδρύθηκε τον Σεπτέμβριο του 2009 από ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια των Bain Capital και Clessidra, ειδικεύεται στην αξιολόγηση και διαχείριση προβληματικών δανείων τραπεζών όπως η Intesa Sanpaolo και η Unicredito. Την ιδιοκτησία της Cerved έχει σήμερα το private equity fund CVC Capital Partners, το οποίο στις αρχές του 2013 εξαγόρασε το 100% της συμμετοχής Bain Capital και Clessidra. Τον Ιούνιο 2014 η Cerved Information Solutions εισήχθη στο χρηματιστήριο του Μιλάνου.

  Η νορβηγική Lindorff είναι από τους ηγέτες στη διαχείριση προβληματικών χαρτοφυλακίων στην Ευρώπη, με παρουσία σε 13 χώρες, 4.400 υπαλλήλους και καθαρά έσοδα 534 εκατ. ευρώ το 2015. Η πλειοψηφία των μετοχών της ελέγχεται από το Nordic Capital Fund VIII.

  Όσο για την ισπανική HipoGes, ιδρύθηκε το 2008 και είναι μία από τις μεγαλύτερες πλατφόρμες διαχείρισης με υπό διαχείριση distressed assets άνω των 6,2 δις. ευρώ. Δραστηριοποιείται στις αγορές Ισπανίας και Πορτογαλίας.

  Την ίδια στιγμή που οι συζητήσεις των ελληνικών τραπεζών με δυνητικούς διαχειριστές των "κόκκινων" δανείων τους αυξάνουν και πληθύνονται, οι ανάγκες της εσωτερικής προετοιμασίας των τραπεζών για να μεγιστοποιήσουν τις ανακτήσεις δανείων, αποτελούν τη… χαρά του συμβούλου. Καθημερινά είναι τα ραντεβού τραπεζικών στελεχών με εξειδικευμένους συμβουλευτικούς οίκους προκειμένου να στηθούν οι κατάλληλες δομές στις τράπεζες βάσει των αναγκών, των χαρτοφυλακίων και των στόχων καθεμιάς, αλλά και να δομηθούν οι μελλοντικές συναλλαγές σε πακέτα δανείων.

  Όπως φαίνεται από την κινητικότητα που επικρατεί "στα παρασκήνια", μετά τους στόχους για τη μείωση των "κόκκινων" δανείων, ξεκινά το πιο δύσκολο έργο για τις τράπεζες, αυτό της υλοποίησης των στόχων

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ