Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 02-Δεκ-2016 08:12

  Μήνυμα των Αζέρων προς Βρυξέλλες και ΗΠΑ

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Μήνυμα των Αζέρων προς Βρυξέλλες και ΗΠΑ

  Του Χάρη Φλουδόπουλου

  Η επίσημη ανακοίνωση που εξέδωσε η εταιρεία Socar για το ναυάγιο της συμφωνίας εξαγοράς του 66% του ΔΕΣΦΑ, όπως αναμενόταν ήταν ευθυγραμμισμένη με το κλίμα που εξέπεμψε η αντίστοιχη ανακοίνωση της ελληνικής κυβέρνησης. Και αυτό διότι η πλευρά των Αζέρων εμφανίζεται απρόθυμη να σχολιάσει πτυχές και λεπτομέρειες για τα γεγονότα που οδήγησαν στο "σπάσιμο" της επένδυσης στο ΔΕΣΦΑ. 

  Πρωταρχικό μέλημα άλλωστε το τελευταίο διάστημα από την πλευρά τους ήταν να εξασφαλιστούν οι συνθήκες ώστε στο πλαίσιο της παράτασης των διαπραγματεύσεων που έγιναν τους τελευταίους τρεις μήνες να υπάρξει κίνδυνος να μην καταπέσει η εγγυητική ύψους 40 εκατομμυρίων ευρώ. 

  Το βασικότερο κομμάτι των ανησυχιών πάντως, πέρα από το αντιεπενδυτικό σήμα που εκπέμπεται αντικειμενικά εξαιτίας της αποχώρησης ενός σημαντικού ξένου επενδυτή, αφορά στις πιθανές γεωπολιτικές επιπλοκές του ναυαγίου του ΔΕΣΦΑ.

  Εδώ λοιπόν τα πράγματα δεν έχουν ακόμη ξεκαθαρίσει πλήρως ως προς το μέγεθος της ζημιάς που έχει προκληθεί από τις τελευταίες εξελίξεις.

  Η ανακοίνωση της Socar πάντως δίνει ένα στίγμα ότι τα εν εξελίξει σχέδια δεν θα επηρεαστούν. Συγκεκριμένα η επίσημη ανακοίνωση της ενεργειακής εταιρείας του Αζερμπαϊτζάν καταλήγει "SOCAR does not expect the cancellation of the transaction to impact its future investments in Greece and the region", ήτοι "η Socar δεν αναμένει η ακύρωση της συναλλαγής να έχει επίπτωση στις μελλοντικές της επενδύσεις στην Ελλάδα και την περιοχή".

  Η ανακοίνωση φυσικά δεν αναφέρεται γενικά και αόριστα σε κάποιες επενδύσεις, αλλά σε συγκεκριμένα μεγάλα έργα που είτε συμμετέχει άμεσα ως επενδυτής ή έχει άμεσο ενδιαφέρον η εταιρεία του Αζερμπαϊτζάν.

  Συγκεκριμένα η εξαιρετικά προσεκτική διατύπωση, ερμηνεύεται κυρίως ως μήνυμα ότι η ακύρωση του ΔΕΣΦΑ δεν επηρεάζει την υπόθεση του αγωγού TAP αλλά και των άλλων project που θεωρούνται ως συμπληρωματικά στο μεγάλο διεθνή αγωγό, δηλαδή πρωτίστως τον ελληνοβουλγαρικό IGB και τον κάθετο διάδρομο. 

  Σε αυτήν την κατεύθυνση άλλωστε είχαν εκφραστεί συγκεκριμένες ανησυχίες αφού η Socar είναι βασικός μέτοχος του αγωγού (η μετοχική σύνθεση του TAP περιλαμβάνει τις εταιρείες BP 20%, SOCAR 20%, Snam 20%, Fluxys 19%, Enagás 16% και Axpo 5%).

  Τέλος να σημειωθεί ότι πληροφορίες θέλουν την εταιρεία του Αζερμπαϊτζάν να προχωρά σε οριστικό κλείσιμο των γραφείων της στην Ελλάδα,και μεταφορά του "στρατηγείου" της για την ευρύτερη περιοχή σε άλλη πρωτεύουσα. Ήδη ο επικεφαλής της Socar Greece έχει μετατεθεί στην Τουρκία εξέλιξη που ερμηνεύεται και ως πρόθεση της εταιρείας να εγκαταστήσει στην Κωνσταντινούπολη το γραφείο που θα εποπτεύει τις δραστηριότητές της στην ευρύτερη περιοχή. Αντίστοιχες προτάσεις έχουν δεχθεί οι Αζέροι και από τη Βουλγαρία.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  14:18 25/09

  De Tijd: Στην τελική φάση για την απόκτηση του 66% του ΔΕΣΦΑ η βελγική Fluxys

  Η εφημερίδα εκτιμά ότι η κοινοπραξία στην οποία συμμετέχει η βελγική εταιρεία έχει τις περισσότερες πιθανότητες να εξέλθει νικήτρια, καθώς σε αυτή συμμετέχουν ευρωπαϊκά μεγαθήρια τα οποία συμμετέχουν ...

  12:39 25/09

  Aldi: Πτώση 17% στα λειτουργικά κέρδη του 2016

  Η Aldi Ηνωμένου Βασιλείου και Ιρλανδίας ανακοίνωσε πτώση 17% στα λειτουργικά κέρδη του 2016, σε μια τρίτη συνεχόμενη χρονιά πτώσης, αποτυπώνοντας τη στρατηγική της στη διατήρηση της διαφοράς τιμής...

  14:22 24/09

  Χώρα για γερά επιχειρηματικά νεύρα η Τουρκία

  Οι πολιτικές εντάσεις μεταξύ Βερολίνου - Άγκυρας έχουν αφήσει αποτύπωμα και στις επιχειρηματικές σχέσεις. Το κλίμα ανασφάλειας αναστέλλει νέα επενδυτικά σχέδια. Οι Γερμανοί επιχειρηματίες απλά...