Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 16-Μαϊ-2016 18:04

  Σχεδόν όλες τις τεχνικές εταιρείες εγκαλεί η Επιτροπή Ανταγωνισμού!

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Σχεδόν όλες τις τεχνικές εταιρείες εγκαλεί η Επιτροπή Ανταγωνισμού!

  Του Δημήτρη Δελεβέγκου

  Τις αρχικές εισηγήσεις της, υπό την μορφή ενός ογκοδέστατου εγγράφου, απέστειλε η Επιτροπή Ανταγωνισμού σε περισσότερες από 60 ελληνικές και ξένες κατασκευαστικές εταιρείες, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες.

  Η κίνηση αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο της έρευνας που ξεκίνησε πριν από τρία χρόνια η Αρχή με στόχο τη διερεύνηση ενδεχόμενης σύστασης "καρτέλ” στον κλάδο των κατασκευών. Ως εκ τούτου, όλες σχεδόν όλες οι εταιρείες, εγχώριες και αλλοδαπές που έχουν αναλάβει δημόσια έργα στην Ελλάδα, κατά τα τελευταία 25 χρόνια (χωρίς να αποκλείεται να συμπεριληφθούν νέα σχήματα όσο εξελίσσεται η έρευνα) έχουν παραλάβει τις αρχικές εισηγήσεις της Ε.Α.

  Οι τεχνικές εταιρείες θα καταθέσουν τα σχόλιά τους ώστε η Επιτροπή Ανταγωνισμού να καταλήξει στη σύνταξη του σχετικού πορίσματός της.

  Ωστόσο, στην αγορά επισημαίνουν την εξής αντίφαση. Το νομοθετικό πλαίσιο περί δημοσίων συμβάσεων προτρέπει, εάν δεν επιβάλλει, στις τεχνικές εταιρείες την υλοποίηση συνεργασιών και τη σύσταση κοινοπραξιών, επομένως και επαφές, μεταξύ των εταιρειών. Αυτές οι πρακτικές, όμως, θεωρούνται την ίδια στιγμή παραβιάσεις του δίκαιου περί ανταγωνισμού, κάτι που ευλόγως προκαλεί σύγχυση.

  Έτσι, η συνέχεια αναμένεται με ενδιαφέρον, αφού η αντίφαση ανάμεσα στη νομοθεσία περί ανταγωνισμού και σ’ αυτήν που διέπει τις δημόσιες συμβάσεις έχει διαπιστωθεί στον ίδιο κλάδο και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπου αντιμετωπίσθηκε με νομοθετικές ρυθμίσεις. 

  Σημειώνεται ότι αρχές της χρονιάς η Επιτροπή Ανταγωνισμού σε ανακοίνωσή της ανέφερε ότι διερεύνηση της υπόθεσης βρίσκεται εντός του χρόνου που συνηθίζεται σε αντίστοιχες  υποθέσεις σε ενωσιακό επίπεδο και επιβάλλει η έκταση και η διάρκεια των διερευνόμενων πρακτικών.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων